OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35A: Η Ελβετία μειώνει τον αριθμό των μαχητικών που αγοράζει από τις ΗΠΑ λόγω κόστους

12/12/2025 - 16:41
F-35

EPA/ALI HAIDER

Share on FacebookShare on Twitter

Η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 12/12/2025 ότι θα μειώσει τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών F-35A Lightning II που θα αγοράσει από τις ΗΠΑ, ώστε να μπορεί να τηρήσει το αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού μετά την αύξηση του κόστους της παραγγελίας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η Βέρνη επέλεξε το F-35A ως μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς το 2021 θεωρώντας πως «κλείδωσε» την τιμή των 6 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (7,54 δισεκατομμύρια δολάρια) για 36 αεροσκάφη. Ωστόσο – πάντα κατά το Reuters – οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν αργότερα ότι το ποσό αυτό ήταν μια «παρεξήγηση».

Μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση είπε ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να προμηθευτεί τον υψηλότερο δυνατό αριθμό F-35A εντός του προϋπολογισμού των 6 δισεκατομμυρίων φράγκων για νέα αεροσκάφη που εγκρίθηκε οριακά από τους πολίτες σε δημοψήφισμα του 2020.

«Λόγω πρόβλεψης υπερβάσεων κόστους, η διατήρηση του αρχικά προγραμματισμένου αριθμού των 36 F-35A δεν είναι οικονομικά εφικτή», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Switzerland said it will buy fewer Lockheed Martin F-35 fighter jets from the US than planned, in an attempt to keep procurement costs within the limit approved by voters https://t.co/uy6uk9DXmt

— Bloomberg (@business) December 12, 2025

Ωστόσο, η κυβέρνηση είπε ότι εν αναμονή της εξέτασης του εάν χρειάζονται περαιτέρω βήματα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελβετίας, το υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε να λάβει μια απόφαση που θα της επέτρεπε ενδεχομένως να επιτύχει τον αρχικό στόχο των 36.

Η ελβετική κυβέρνηση αυτό το καλοκαίρι επανέλαβε τη δέσμευσή της να αγοράσει τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35A ακόμη και αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμούς 39% στις εξαγωγές ελβετικών αγαθών. Μετά από συμφωνία τον περασμένο μήνα, οι Ελβετοί δήλωσαν την Τετάρτη ότι αυτοί οι δασμοί είχαν πλέον μειωθεί στο 15%.

Η ελβετική κυβέρνηση είπε ακόμη ότι δεδομένων των αλλαγών στην κατάσταση ασφαλείας, το υπουργείο Άμυνας θα λάβει μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της αεράμυνας της Ελβετίας, υπολογίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται 55 έως 70 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη.

Αυτή η πιθανή αύξηση του αριθμού των αεροσκαφών – πέραν της αγοράς του F-35A – θα επανεξεταστεί ανεξάρτητα από τον τύπο του αεροσκάφους, σημείωσε η κυβέρνηση.

Πηγή: Reuters

Tags: F-35AΕΛΒΕΤΙΑΗΠΑ

Related Posts

Aarok
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Aarok: Η Naval Group θα αναπτύξει νέα ναυτική έκδοση του γαλλικού UAV για το αεροπλανοφόρο PANG

02/02/2026 - 21:10
Gripen - Meteor
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Meteor στην Ουκρανία; Η Σουηδία συζητά την μεταφορά μαχητικών Gripen, οπλισμένων με τους φονικούς BVR πυραύλους

02/02/2026 - 18:43
J-20
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

J-20: «Μέχρι το 2030 η Κίνα θα έχει 1.000 stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς»

02/02/2026 - 17:42

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1966 το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9» προσεδαφίζεται στη Σελήνη

Λιβύη: Συγκρούσεις των δυνάμεων του Χάφταρ με «ομάδες ενόπλων» στα σύνορα με τον Νίγηρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πριν τις 15 Φεβρουαρίου η συνάντηση με Ερντογάν – Έχουμε υποχρέωση να θωρακίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Aarok: Η Naval Group θα αναπτύξει νέα ναυτική έκδοση του γαλλικού UAV για το αεροπλανοφόρο PANG

Ζελένσκι: «Η Ρωσία τηρεί την ενεργειακή κατάπαυση του πυρός – Εφικτή μια αξιοπρεπής και διαρκής ειρήνη»

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με την Ινδία – «Ο Μόντι συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο»

Πολωνία: Άγνωστο drone έπεσε σε στρατιωτική βάση στις 28 Ιανουαρίου

Ο Υποναύαρχος (Μ) Δημήτριος Καπίρης ΠΝ παρέλαβε καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή Πολεμικού Ναυτικού [pics]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Καταιγίδες, λασποβροχές, νοτιάδες και άνοδος της θερμοκρασίας από την Τετάρτη

Κύμα συμπαράστασης στην Ελένη Βουλγαράκη από παρουσιαστές μετά τη δήλωση του Δημήτρη Παπανώτα που προκάλεσε αντιδράσεις

Εξαφάνιση Λόρα: Νέα στοιχεία για την 16χρονη - «Ανταλλάξαμε 20 λέξεις, δεν θα αναγνώριζε τη φωνή μου» λέει ο ετεροθαλής αδερφός της

Κατερίνα Διδασκάλου - Της ξέφυγε στον «αέρα»: «Πώς να κάνει μια κακοποιημένη γυναίκα που ο άντρας της ξενοπηδ@#$»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert