F-35B: Πως γλίτωσε ο πιλότος του μαχητικού που έπεσε από το βρετανικό HMS Queen Elizabeth [vid]

Ο πιλότος της RAF είπε την απίστευτη ιστορία του για το πώς γλίτωσε από το stealth μαχητικό αεροσκάφος F-35B που έπεσε από το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth στη θάλασσα.

Ο Βρετανός πιλότος, με το ψευδώνυμο «Χαξ» ήταν μόνος στο πιλοτήριο του Lightning II όταν απογειώθηκε από το ναυαρχίδα του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, τον Νοέμβριο του 2021.

Αλλά το μαχητικό αεροσκάφος βυθίστηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα, στα ανοιχτά της Αιγύπτου. Ένα βίντεο που έκανε τότε τον γύρο του διαδικτύου δείχνει τη μοιραία στιγμή που το stealth μαχητικό πέφτει στη θάλασσα, ενώ ο πιλότος πρόλαβε να εκτιναχθεί.

«Προσπάθησα να πάρω ρεύμα έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν λειτούργησε. Μετά προσπάθησα να πατήσω τα φρένα αλλά και αυτό δεν λειτούργησε. Οπότε κατά κάποιον τρόπο ήξερα ότι θα έπεφτε από το πλοίο».   Όταν κανένα από αυτά τα μέτρα δεν λειτούργησε, το κάθισμα του Χαξ εκτινάχθηκε την τελευταία στιγμή.

Ο Χαξ κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου και απέφυγε να πέσει στη θάλασσα με κίνδυνο να βρεθεί κάτω από το τεράστιο πλοίο. Χρειάστηκαν επτά ημέρες για να ανακτηθούν τα συντρίμμια του F-35B, με τη βοήθεια της Ιταλίας και των ΗΠΑ, ενώ ένας Βρετανός στρατιώτης συνελήφθη καθώς διέρρευσε το βίντεο με την στιγμή του ατυχήματος.

Μετά από έρευνα 10 μηνών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συντριβή προκλήθηκε από κάποιον που ξέχασε να αφαιρέσει ένα κάλυμμα βροχής. Μια αναφορά ανέφερε ότι το κάλυμμα «προκάλεσε περιορισμό στη ροή του αέρα στον κινητήρα, έτσι ώστε δεν ήταν σε θέση να παράγει αρκετή ισχύ για την απογείωση».

Πηγή: Metro UK / Φωτογραφία αρχείου