OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Γαλλική «απόβαση» στην εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία – Σε τροχιά φρεγατών και υποβρυχίων τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

15/04/2025 - 05:02
ναυπηγική βιομηχανία - Σκαραμαγκά
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Όσα ανέφερε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ περί περαιτέρω παρουσίας της Naval Group στην Ελλάδα με ανάπτυξη θυγατρικής εταιρείας, η οποία θα συνεργαστεί με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία «και κατά κύριο λόγο με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, έρχονται να επιβεβαιώσουν την πρόταση της γαλλικής εταιρείας για κατασκευή τριών φρεγατών Belharra στην Ελλάδα.

Επίσης, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη πρωτοβουλία της Naval Group παρά για μια ενέργεια, η οποία υποστηρίζεται πλήρως από την γαλλική κυβέρνηση και μάλιστα εν γνώσει της Αθήνας.

Ήδη το OnAlert.gr, από την ημέρα που έγινε γνωστή η πρόταση των Γάλλων, αποκάλυψε ότι όχι απλά είναι ενήμερος ο πρόεδρος Μακρόν και η γαλλική κυβέρνηση, αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το θέμα να έχει πιθανότατα συζητηθεί και στην πρόσφατη συνάντηση τους.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η πρόταση των Γάλλων δεν περιλαμβάνει μόνο τη ναυπήγηση φρεγατών Belharra στην Ελλάδα, αλλά μια ευρύτερη συνεργασία σε επίπεδο ναυπηγικής βιομηχανίας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον τόσο υποβρύχια όσο και μη επανδρωμένα σκάφη USV.

Άλλωστε, το Πολεμικό Ναυτικό ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση καινούργιων υποβρυχίων, με τα γαλλικά Scorpene Evolved αλλά και Barracuda να περιλαμβάνονται στην πρόταση της Naval Group, μαζί με τα γερμανικά 209 της Thyssen και τα σουηδικά Α26 της SAAB.

Επιπλέον, οι δηλώσεις Λεκορνύ έρχονται να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι η Naval Group όχι απλά βρίσκεται σε επαφή με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά ότι υπάρχει ειλημμένη πρόθεση συνεργασίας, ώστε να αναλάβουν το πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών Belharra, αλλά και τα υπόλοιπα προγράμματα που θα συμφωνηθούν προς υλοποίηση.

Ήδη η γαλλική εταιρεία συνεργάζεται απόλυτα επιτυχημένα με τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, όπου κατασκευάζονται block για τις φρεγάτες Belharra του Marine Nationale, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο στη Σαλαμίνα να κατασκευαστούν και block της 4ης φρεγάτας FDI που θα προορίζεται για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

FDI

 

«Η προμήθεια των τριών Belharra, και της τέταρτης για την οποία ελπίζω ότι θα αποδεχτεί την πρότασή μου το ΚΥΣΕΑ, θα δώσει νομίζω ένα ακόμη μεγαλύτερο βάθος στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των ναυτικών μας. Και μαζί με τα RAFALE, νομίζω πια ότι μπορούμε με την Γαλλική Δημοκρατία να έχουμε ένα μεγάλο εύρος συστημάτων, τα οποία μοιραζόμαστε και τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε από κοινού για την ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η απόφαση για απόκτηση 4ης φρεγάτας δεν έχει «παγώσει» και η σχετική συμφωνία είναι θέμα χρόνου.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του στο Delphi Economic Forum ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε στα χρήματα με τους Γάλλους, γιατί πλούσιοι δεν είμαστε και περιμένουμε από μια φιλική χώρα να μας βοηθήσει», όμως φαίνεται ότι το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο.

ναυπηγική βιομηχανία

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συνολικό κόστος που αγγίζει τα 983 εκατομμύρια ευρώ, στο οποίο όμως περιλαμβάνεται και η υποστήριξη, ενώ επιπλέον αφορά και ηλεκτρονικά συστήματα, αισθητήρες και λογισμικό όχι μόνο για την 4η φρεγάτα αλλά και για τις υπόλοιπες τρεις.

Tags: NAVAL GROUPΓΑΛΛΙΑΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥΠΟΒΡΥΧΙΑΦΡΕΓΑΤΕΣ

Related Posts

SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00
MiG-29
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ουκρανικά drones έπληξαν ρωσικό μαχητικό MiG-29 σε αεροπορική βάση στην Κριμαία [vid]

04/12/2025 - 18:55

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert