OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Γαλλική «απόβαση» στην εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία – Σε τροχιά φρεγατών και υποβρυχίων τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

15/04/2025 - 05:02
ναυπηγική βιομηχανία - Σκαραμαγκά
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Όσα ανέφερε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ περί περαιτέρω παρουσίας της Naval Group στην Ελλάδα με ανάπτυξη θυγατρικής εταιρείας, η οποία θα συνεργαστεί με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία «και κατά κύριο λόγο με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, έρχονται να επιβεβαιώσουν την πρόταση της γαλλικής εταιρείας για κατασκευή τριών φρεγατών Belharra στην Ελλάδα.

Επίσης, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη πρωτοβουλία της Naval Group παρά για μια ενέργεια, η οποία υποστηρίζεται πλήρως από την γαλλική κυβέρνηση και μάλιστα εν γνώσει της Αθήνας.

Ήδη το OnAlert.gr, από την ημέρα που έγινε γνωστή η πρόταση των Γάλλων, αποκάλυψε ότι όχι απλά είναι ενήμερος ο πρόεδρος Μακρόν και η γαλλική κυβέρνηση, αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το θέμα να έχει πιθανότατα συζητηθεί και στην πρόσφατη συνάντηση τους.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η πρόταση των Γάλλων δεν περιλαμβάνει μόνο τη ναυπήγηση φρεγατών Belharra στην Ελλάδα, αλλά μια ευρύτερη συνεργασία σε επίπεδο ναυπηγικής βιομηχανίας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον τόσο υποβρύχια όσο και μη επανδρωμένα σκάφη USV.

Άλλωστε, το Πολεμικό Ναυτικό ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση καινούργιων υποβρυχίων, με τα γαλλικά Scorpene Evolved αλλά και Barracuda να περιλαμβάνονται στην πρόταση της Naval Group, μαζί με τα γερμανικά 209 της Thyssen και τα σουηδικά Α26 της SAAB.

Επιπλέον, οι δηλώσεις Λεκορνύ έρχονται να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι η Naval Group όχι απλά βρίσκεται σε επαφή με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά ότι υπάρχει ειλημμένη πρόθεση συνεργασίας, ώστε να αναλάβουν το πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών Belharra, αλλά και τα υπόλοιπα προγράμματα που θα συμφωνηθούν προς υλοποίηση.

Ήδη η γαλλική εταιρεία συνεργάζεται απόλυτα επιτυχημένα με τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, όπου κατασκευάζονται block για τις φρεγάτες Belharra του Marine Nationale, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο στη Σαλαμίνα να κατασκευαστούν και block της 4ης φρεγάτας FDI που θα προορίζεται για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

FDI

 

«Η προμήθεια των τριών Belharra, και της τέταρτης για την οποία ελπίζω ότι θα αποδεχτεί την πρότασή μου το ΚΥΣΕΑ, θα δώσει νομίζω ένα ακόμη μεγαλύτερο βάθος στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των ναυτικών μας. Και μαζί με τα RAFALE, νομίζω πια ότι μπορούμε με την Γαλλική Δημοκρατία να έχουμε ένα μεγάλο εύρος συστημάτων, τα οποία μοιραζόμαστε και τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε από κοινού για την ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η απόφαση για απόκτηση 4ης φρεγάτας δεν έχει «παγώσει» και η σχετική συμφωνία είναι θέμα χρόνου.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του στο Delphi Economic Forum ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε στα χρήματα με τους Γάλλους, γιατί πλούσιοι δεν είμαστε και περιμένουμε από μια φιλική χώρα να μας βοηθήσει», όμως φαίνεται ότι το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο.

ναυπηγική βιομηχανία

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συνολικό κόστος που αγγίζει τα 983 εκατομμύρια ευρώ, στο οποίο όμως περιλαμβάνεται και η υποστήριξη, ενώ επιπλέον αφορά και ηλεκτρονικά συστήματα, αισθητήρες και λογισμικό όχι μόνο για την 4η φρεγάτα αλλά και για τις υπόλοιπες τρεις.

Tags: NAVAL GROUPΓΑΛΛΙΑΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥΠΟΒΡΥΧΙΑΦΡΕΓΑΤΕΣ

Related Posts

μεταγωγικά - Πολεμική Αεροπορία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η χρονιά αναγέννησης του στόλου των μεταφορικών και τα επόμενα βήματα της Πολεμικής Αεροπορίας

24/12/2025 - 05:04
SAMP/T NG
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

23/12/2025 - 20:37
cv90
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

CV90: Η Λιθουανία ενέκρινε την απόκτηση 100 οχημάτων μάχης πεζικού μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη του NATO

23/12/2025 - 18:25

Διαβάστε Επίσης

Η χρονιά αναγέννησης του στόλου των μεταφορικών και τα επόμενα βήματα της Πολεμικής Αεροπορίας

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα δυτικά και κεντρικά

Σαν σήμερα: Το 1940 το υποβρύχιο Παπανικολής βυθίζει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά

Τουρκία: Νεκρός ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του κοντά στην Άγκυρα

Τουρκία: Συνετρίβη το τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης κοντά στην Άγκυρα

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα θέσει τέλος στη ρωσική απειλή», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

Top News

Αίγυπτος: Στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο η ηλιακή λέμβος του Χέοπα - Θα συντηρείται εκεί για τα επόμενα 4 χρόνια

Γιώργος Καπουτζίδης: «Δεν θα υπάρξει 3ος κύκλος, το "Πάρα Πέντε" πραγματικά ήταν η καρδιά μου»

Ελπίδα Ιακωβίδου για Τζώνη Καλημέρη: «Στην πρώτη μας γνωριμία του απευθύνθηκα στον πληθυντικό»

Στο Πάρα Πέντε: Οι πρωταγωνιστές παρακολούθησαν μαζί το reunion της σειράς - Σε βιντεοκλήση ο Γιώργος Καπουτζίδης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert