Η Ευρώπη «ανεξαρτητοποιείται» αμυντικά με τον φόβο πως την κρίσιμη στιγμή οι ΗΠΑ θα της γυρίσουν την πλάτη

Τα αμυντικά έξοδα των ευρωπαϊκών χωρών παρουσιάζονται ανεβασμένα τα τελευταία χρόνια δείχνοντας την ξεκάθαρη πρόθεση της Ευρώπης να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε τυχόν κινδύνους.

Ανεβασμένοι εμφανίζονται οι προϋπολογισμοί άμυνας των ευρωπαϊκών χωρών τα τελευταία χρόνια καθώς ελλοχεύουν οι αμφιβολίες για τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ προς αυτές παρά την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη. Στην παραπάνω διαπίστωση προβαίνει νέα ανάλυση του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) που εδρεύει στο Λονδίνο.

Οι Ευρωπαίοι ξόδεψαν 289 δισεκατομμύρια δολάρια για την Άμυνα μέσα στο 2019, ποσοστό 4.2% περισσότερο από ότι το προηγούμενο έτος ενώ από αυτά 23.1% κατευθύνθηκε σε επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη έναντι 19.8% που ήταν το 2018, όπως ανακοινώθηκε στο Συνέδριο του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες βρίσκονται επίσης στο 4% κατά μέσο όρο, οι μεγαλύτερες στα τελευταία 10 χρόνια, με τις χώρες να συνέρχονται από την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και να “ακονίζουν τις αντιλήψεις για το τί τους απειλεί”, όπως το έθεσε ο γενικός διευθυντής του IISS, John Chipman.

Κύρια απειλή για την Ευρώπη παραμένει η Ρωσία, ειδικά για την ανατολική της πτέρυγα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέπτυξε κάποια στρατεύματα αμέσως μετά την κατάληψη και προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 αλλά οι επανειλημμένες διακηρύξεις του σημερινού προέδρου Τραμπ πως η Ευρώπη εκμεταλλεύεται την καλή θέληση των ΗΠΑ στο θέμα της άμυνας και του εμπορίου μεταφράζεται πλέον από πολλούς ότι οι ΗΠΑ στρώνουν το δρόμο για μια νέα έποψη του κόσμου βασισμένη στην πολυμέρεια ως οργανωτική αρχή της Δύσεως.

Σε αυτό το πλαίσιο, η άφιξη και παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο δεν εγγυάται απαραίτητα και την αμερικανική δέσμευση για στρατιωτική εμπλοκή. Η διαπίστωση αυτή κάνει πολλούς να αναθεωρούν την σιγουριά για τις δυνάμεις που στέκουν ικανές να αποτρέψουν την όποια απειλή.

Η παραπάνω θέση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Για χρόνια η ισχυρή αμερικανική δέσμευση ήταν δεδομένη. Σήμερα, παρατηρείται το φαινόμενο από τη μία το υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ να βεβαιώνει την αποτρεπτική παρουσία των ΗΠΑ στις εσχατιές της Ευρώπης, αναπτύσσοντας στρατεύματα, αποθηκεύοντας υλικό και ενισχύοντας συμμάχους κι από την άλλη ο πρόεδρος να σπέρνει την αμφιβολία. Το IISS προειδοποιεί πως “αποτροπή” δεν σημαίνει μόνο “αρβύλες στο πεδίο” αλλά και ισχυρή πολιτική στήριξη αλλιώς χάνει το νόημά της. Όταν ο Γενικός Διοικητής εκφράζει αμφιβολίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ, η παρουσία στρατού στο πεδίο δεν αρκεί για να περάσει το μήνυμα.

Στο Μόναχο διαπιστώνεται μια νέα προδιάθεση μεταξύ των Ευρωπαίων. Μια ανησυχία που το IISS στην αναφορά του αποκαλεί “Αποδυτικοποίηση”. Πρόκειται για την συνειδητοποίηση πως αυτό, που κάθε Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και κάθε υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ εξέφραζαν απερίφραστα τη στήριξή τους στην υπεράσπιση των συνόρων της Ευρώπης, πλέον δεν είναι σίγουρο και οι αξίες της Συμμαχίας μπορεί πλέον να μην υποστηρίζονται από όλους.

Οι διαβεβαιώσεις του Γ.Γ .Jens Stoltenberg πως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στέκονται με σιγουριά μαζί δεν έπεισαν τους πάντες. Στο μεταξύ ο προϋπολογισμός Άμυνας των ΗΠΑ έφτασε φέτος τα 684.6 δισεκατομμύρια δολάρια, γνωρίζοντας αύξηση 53.4 δις σε σχέση με πέρυσι. Τα νούμερα είναι ιλιγγιώδη αν σκεφτεί κανείς πως ο προϋπολογισμός Άμυνας της Βρετανίας μόνον είναι 54.8 δις, με άλλα λόγια οι ΗΠΑ αύξησαν τα χρήματα για την άμυνα σε ποσοστό που ένα άλλο κράτος δαπανά συνολικά για αυτή. Αν απομονώναμε την αύξηση και μόνο στα χρήματα, ο προϋπολογισμός αυτός θα ήταν ο 7ος μεγαλύτερος παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, η Κίνα ξοδεύει 181.1 δις δολάρια για την Άμυνά της ενώ η Ρωσία 61.6 δις.

Με πληροφορίες από: Defense News