J-10C: Το Πακιστάν θέλει να «απαντήσει» στα Rafale της Ινδίας

Το Πακιστάν επιβεβαίωσε επίσημα την απόκτηση ενός σημαντικού αριθμού κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου J-10C «Firebird» και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους για πρώτη φορά στην Παρέλαση της Ημέρας του Πακιστάν στις 23 Μαρτίου 2022.

Ο Υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Ρασίντ Αχμέντ, είπε στα μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του απέκτησε 25 τέτοια αεροσκάφη ως «απάντηση» στον αυξανόμενο στόλο Rafale της Ινδίας.  Ωστόσο ο ίδιος δεν διευκρίνισε ούτε την αξία της συμφωνίας ενώ ακόμα δεν είναι σίγουρο εάν το Πακιστάν αγόρασε ή δανείστηκε τα μαχητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο δανεισμός των J-10C είναι εφικτός, καθώς «η Πολεμική Αεροπορία του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού μπορεί να έχει δώσει μερικές μονάδες στην Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν για δοκιμή, με καθυστέρηση επιβολής τιμολόγησης».

Το Πακιστάν φέρεται να εξέτασε επίσης την απόκτηση του ρωσικού Su-35 Flanker-E, ενδεχομένως για να βοηθήσει στην καλύτερη κάλυψη των ναυτικών επιχειρήσεων στην Αραβική Θάλασσα.

 

Ο ειδικός αναλυτής του Royal United Services Institute, Τζάστιν Μπρόνκ, είπε ότι το J-10C θα ενισχύσει σημαντικά την αεροπορικές δυνάμεις του Πακιστάν, καθώς «είναι ένα ιδιαίτερα ικανό και σύγχρονο μαχητικό πολλαπλών ρόλων, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ισοδύναμο με ένα σύγχρονο F-16, ωστόσο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το Rafale». 

Ο ίδιος στη συνέχεια διευκρίνισε πως: «Μπορεί το ραντάρ AESA και ο πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς PL-15 να παρέχουν πολύ σημαντικές ικανότητες στο J-10C καθιστώντας το μια σοβαρή απειλή , όμως το Rafale είναι πολύ ανώτερο, χάρη στις προηγμένες ικανότητές του στον ηλεκτρονικό πόλεμο και σε πλήγματα μεγάλους βεληνεκούς με τον πύραυλο Meteor».

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφία Wikipedia Commons