OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

JDAM: «Ναι» των ΗΠΑ στην πώληση κιτ καθοδήγησης βομβών στο Ισραήλ αξίας 510 εκατ. δολαρίων

01/07/2025 - 08:43
F-15

Μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15 του Ισραήλ

Share on FacebookShare on Twitter

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα (30.06.2025) ότι ενέκρινε την πώληση στο Ισραήλ, 3.845 συστημάτων κατεύθυνσης JDAM για τις διατρητικές bunker buster βόμβες τύπου BLU-109 και 3,280 συστήματα καθοδήγησης JDAM για βόμβες γενικής χρήσης τύπου Mk.82, συναφούς εξοπλισμού και υπηρεσιών αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον, μερικές ημέρες μετά το τέλος του πολέμου με το Ιράν.

«Η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει τη δυνατότητα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές βελτιώνοντας την ικανότητά του να υπερασπίζεται τα σύνορά του, τις ζωτικής σημασίας υποδομές του και τα πληθυσμιακά κέντρα του», ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία συνεργασίας ως προς την άμυνα και την ασφάλεια (DSCA) σε ανακοίνωσή της.

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για (να προασπίσουν) την ασφάλεια του Ισραήλ και είναι ζωτικό για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα να βοηθηθεί το Ισραήλ να αναπτύξει και να διατηρήσει ισχυρές και ετοιμοπόλεμες αμυντικές δυνατότητες», αναφέρεται ακόμη στο έγγραφο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση αξίας 510 εκατομμυρίων δολαρίων των συστημάτων καθοδήγησης JDAM στο Ισραήλ, ανάδοχος της σύμβασης είναι η Boeing και διαβίβασε ειδοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπως προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία για μεγάλες πωλήσεις στρατιωτικού υλικού.

Ο πόλεμος 12 ημερών

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη 13η Ιουνίου 2025 εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών εύρους άνευ προηγουμένου στο Ιράν, υποστηρίζοντας πως σκοπός ήταν να εμποδιστεί η Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Εκατοντάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πυρηνικές εγκαταστάσεις, πολιτικές υποδομές και κατοικημένες περιοχές μπήκαν στο στόχαστρο της εκστρατείας αυτής, κατά τη διάρκεια της σκοτώθηκαν ανώτατοι αξιωματικοί και κορυφαίοι πυρηνικοί επιστήμονες του Ιράν.

Κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, στον πόλεμο των 12 ημερών έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 935 άνθρωποι, ανάμεσά τους «132 γυναίκες και 38 παιδιά», σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιρανικής δικαστικής εξουσίας που επικαλέστηκε χθες το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η Ισλαμική Δημοκρατία ανταπέδωσε εκτοξεύοντας ομοβροντίες πυραύλων και drones που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 28 άνθρωποι στην ισραηλινή επικράτεια, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Την 24η Ιουνίου τέθηκε σε εφαρμογή εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δυο μέρες μετά την απόφασή του αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά να πλήξουν τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις-κλειδιά. Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, διαθέτουν κάθε χρόνο οπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας αυτής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: JDAMΒΟΜΒΕΣΗΠΑΙΡΑΝΙΣΡΑΗΛ

Related Posts

Tolga - Τουρκία - Αίγυπτος
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Τουρκία και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία 350 εκατ. δολαρίων για εξοπλισμούς: Ανάμεσά τους και το SHORAD Tolga

06/02/2026 - 19:40
C-130J
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

C-130J: Η Βρετανία βρίσκεται σε «προχωρημένες» συνομιλίες για την πώληση των τριών τελευταίων μεταγωγικών αεροσκαφών

06/02/2026 - 18:08
Korkut
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Korkut: Μέσω Τσεχίας, η Τουρκία προωθεί τα συστήματα αεράμυνάς της στην Ευρώπη – Συμφωνία Aselsan και CSG

06/02/2026 - 16:59

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι: Νόμιμος στόχος οι ρωσικές ενεργειακές υποδομές – Χρηματοδοτούν την παραγωγή όπλων

Με QR κωδικούς έστελνε ο Σμήναρχος τα απόρρητα δεδομένα στην Κίνα σε «deals» χιλιάδων ευρώ

Πολεμική Αεροπορία: «Άνοιξε τις πύλες» της στη νέα γενιά με προσομοιωτές F-16, F-35 και VR [pics]

Χαμάς: «Δεν αφοπλιζόμαστε, δεν δεχόμαστε ξένη κυριαρχία – Όσο υπάρχει κατοχή, υπάρχει αντίσταση»

Ζελένσκι κατά Ρωσίας: Εκτόξευσαν 2.000 drones, 1.200 βόμβες και 116 πυραύλους παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες

FSB: Συνελήφθη ο κύριος ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του αντιστράτηγου Αλεξέγεφ [vid]

Ιράν σε ΗΠΑ: «Δεν εγκαταλείπουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και αν μας επιβληθεί πόλεμος»

«Πήραν τα μέτρα» των Eurofighter: Εντυπωσιακό το «αποτύπωμα» των ελληνικών Rafale στη Σαουδική Αραβία

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Τσικνοπέμπτη με βροχές και καταιγίδες - Σε δυτική Ελλάδα και ανατολικό Αιγαίο τα περισσότερα φαινόμενα

Στράτος Τζώρτζογλου: «Δεν έχω πει ποτέ ότι χωρίσαμε με τη Σοφία Μαριόλα»

Νίκος Κοκλώνης για Κατερίνα Καινούργιου: Η χαρά μου για το παιδάκι που περιμένει νικάει τα πάντα

Η Άννα Βίσση στηρίζει τον D3lta για τον ελληνικό τελικό της Eurovision: «Είναι καταπληκτικός καλλιτέχνης»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert