OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Leopard 1: 50 άρματα που ανήκαν σε ιδιωτική εταιρεία οδεύουν από το Βέλγιο στην Ουκρανία

09/08/2023 - 06:40
Leopard 1
Share on FacebookShare on Twitter

Δεκάδες άρματα μάχης Leopard 1, τα οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια ανήκαν στον βελγικό στρατό, αγοράστηκαν από κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας που θα τα παραχωρήσει στην Ουκρανία προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις του Κιέβου στον πόλεμο εναντίον των Ρώσων εισβολέων, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας που τα πούλησε.

Τα γερμανικής κατασκευής Leopard 1 είχαν βρεθεί πρόσφατα στο επίκεντρο διαμάχης, αφότου η υπουργός Άμυνας του Βελγίου Λουντιβίν Ντεντοντέρ γνωστοποίησε πως η βελγική κυβέρνηση είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει ξανά τα άρματα μάχης για να τα στείλει στην Ουκρανία, αλλά το αντίτιμο είχε κριθεί «εξωφρενικό».

Η διαμάχη ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δυτικές κυβερνήσεις που προσπαθούν να εξασφαλίσουν στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Οπλικά συστήματα που χαρακτηρίζονταν απαρχαιωμένα έχουν πλέον μεγάλη ζήτηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρίες.

Ο Φρέντι Βερσλάις, διευθύνων σύμβουλος της OIP Land Systems, αγόρασε τα άρματα μάχης από τη βελγική κυβέρνηση πριν από περίπου πέντε χρόνια. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πούλησε τα 50 άρματα μάχης σε κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας, χωρίς να αποκαλύψει ποια – ούτε το αντίτιμο –, επικαλούμενος ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε χθες ότι η γερμανική αμυντική βιομηχανία Rheinmetall αγόρασε τα άρματα μάχης και αφότου ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης θα τα παραδώσει στην Ουκρανία. Η Rheinmetall αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες της εφημερίδας.

«Το γεγονός ότι φεύγουν από την ιδιοκτησία της εταιρίας μας αποδεικνύει ότι ζητούσαμε ένα λογικό αντίτιμο και κάποιος ήταν πολύ ευτυχής να τα αποκτήσει», αναφέρει ο Βερσλάις σε ανάρτηση που έκανε στο LinkedIn, την οποία συνοδεύει με φωτογραφία μιας ουκρανικής βότκας με φόντο τα άρματα μάχης.

Ο Φρέντι Βερσλάις είπε ότι ορισμένα από τα Leopard 1 θα χρησιμεύσουν για ανταλλακτικά, ενώ άλλα θα επισκευαστούν. Εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 4-6 μήνες προτού βρεθούν στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία.

49 Leopard 1 Tanks that were Formerly in Service with the Belgian Army have been Sold by OIP Land Systems to a Major Arms Manufacture in an “Unknown European Country” with many claiming it to be Rheinmetall a German Arms Company; the Tanks will reportedly receive Modern Systems… pic.twitter.com/xs6EviKHqV

— OSINTdefender (@sentdefender) August 9, 2023

Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει καλύψει το κόστος για την επισκευή και αποστολή 32 αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας που ανακοίνωσε το Βερολίνο στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του NATO στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Αρκετοί από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου συμφώνησαν νωρίτερα φέτος να παραδώσουν στην Ουκρανία σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2 καθώς και παλαιότερα μοντέλα Leopard 1.

Η κατασκευή Leopard 1 από τη γερμανική Krauss-Maffei ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960. Είναι ελαφρύτερα από τα Leopard 2 και έχουν μικρότερη δύναμη πυρός. Τα άρματα μάχης που πούλησε ο Βερσλάις είχαν αναβαθμιστεί για τελευταία φορά τη δεκαετία του 1990.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: LEOPARD 1RHEINMETALLΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣΒΕΛΓΙΟΟΥΚΡΑΝΙΑ

Related Posts

PrSM - THAAD
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ τετραπλασιάζουν την παραγωγή πυραύλων PrSM και THAAD εν μέσω του πολέμου με το Ιράν

25/03/2026 - 17:02
Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter: Τουρκία και Βρετανία υπέγραψαν σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων για την εκπαίδευση και την υποστήριξη των νέων μαχητικών

25/03/2026 - 15:46
στρατιωτική παρέλαση
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τα όπλα που «έκλεψαν» την παράσταση στην στρατιωτική παρέλαση: Από τις SeaHake Mod4, στους «Κένταυρο» και «Υπερίων» [pics]

25/03/2026 - 14:01

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: «Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να βοηθήσουν με το παρανοϊκό Ιράν – Να το θυμάστε»

ΗΑΕ: Δύο νεκροί στο Αμπού Ντάμπι από θραύσματα ιρανικού πυραύλου που αναχαιτίστηκε

Ιράν: Νεκρός ο Αρχηγός Ναυτικού των IRGC που ήταν υπεύθυνος για το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, λένε ισραηλινά ΜΜΕ

Ζελένσκι στο Reuters: Οι ΗΠΑ συνδέουν τις εγγυήσεις ασφαλείας με την παραχώρηση του Ντονμπάς στη Ρωσία

Τουρκικό δεξαμενόπλοιο δέχθηκε επίθεση από drone στη Μαύρη Θάλασσα – Φέρεται να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο

Ισραήλ: Δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ανεξάρτητα από την έκβαση με το Ιράν

Τραμπ: Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν, «για να μην τους σκοτώσουν οι δικοί τους»

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

Top News

Τατιάνα Μπλάτνικ: Εικόνες από το ταξίδι της στην Ιαπωνία - «Έκανα έκπληξη στον αδερφό μου» αποκάλυψε

Βασίλης Καρράς: Τα «έσπασε» επί σκηνής παίκτης του YFSF στη Βουλγαρία με το τραγούδι «Φαινόμενο»

Το ζεϊμπέκικο στην πλατεία Συντάγματος μετά την στρατιωτική παρέλαση που έγινε viral με 1 εκατ. προβολές

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποκάλυψε ότι απέβαλε η σύζυγός του: «Εδώ και δέκα μέρες κλαίει συνεχώς»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert