Minuteman III: Νέα δοκιμαστική εκτόξευση ICBM πραγματοποίησε η USAF [vid]

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποίησε, χθες Τετάρτη, δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III.

Ο πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος δεν έφερε πολεμική κεφαλή, ήταν εξοπλισμένος με τρία δοκιμαστικά οχήματα επανεισόδου και εκτοξεύτηκε από την αεροπορική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια και ταξίδεψε 4.200 μίλια μέχρι την Ατόλη Kwajalein στα Νησιά Μάρσαλ.

«Ο σκοπός του προγράμματος δοκιμαστικής εκτόξευσης ICBM είναι να επικυρώνει και να επαληθεύει την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ετοιμότητα του οπλικού συστήματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αρμόδια Διοίκηση Global Strike Command της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), λειτουργεί εδώ και δεκαετίες και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να το αντικαταστήσει με ένα νέο πύραυλο που ονομάζεται Sentinel.

Ο πύραυλος Minuteman ΙΙΙ, που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, κατασκευάστηκε από την Boeing και είναι «κλειδί» για το στρατηγικό οπλοστάσιο του στρατού των ΗΠΑ. Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 6.000+ μιλίων (9.660+ χιλιομέτρων) και ταχύτητα περίπου 15.000 μιλίων την ώρα (24.000 χιλιομέτρων την ώρα).

Το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ περιλαμβάνει πυραύλους Minuteman III (που εκτοξεύονται από το έδαφος), πυραύλους Trident (που εκτοξεύονται από υποβρύχια) και βόμβες που μεταφέρονται από στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Defence Blog