OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Mirage 2000-5: Η Γαλλία θα δώσει 6 μαχητικά στην Ουκρανία – «Θα επηρεαστούν οι διαθεσιμότητες των Rafale»

12/11/2024 - 17:24
Mirage 2000-5
Share on FacebookShare on Twitter

Η Γαλλία έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε την πρώτη ανακοίνωση τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς όμως να διευκρινίζει τον ακριβή αριθμό Mirage 2000-5 που θα μεταφερθούν στο Κίεβο.

Ο Γάλλος βουλευτής Frank Gilleti, σε έκθεσή του για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής La Tribune, αποκάλυψε ότι το Παρίσι θα στείλει τελικά 6 μαχητικά, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του 2025, δίνοντας χρόνο στους Ουκρανούς πιλότους και τεχνικούς να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους. 

Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξουν αργότερα παραδόσεις επιπλέον μαχητικών.

Τα Mirage 2000-5, εξακολουθούν να βρίσκονται σε υπηρεσία με τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία και είχαν αρχικά προγραμματιστεί να παραμείνουν επιχειρησιακά μέχρι το 2029.

Πριν παραδοθούν στην Ουκρανία, θα υποστούν τεχνικές τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης δυνατοτήτων πυρομαχικών αέρος-εδάφους και βελτιώσεων στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου τους, με στόχο την προσαρμογή τους στις συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες της Ουκρανίας, όπως είχε δηλώσει πριν ένα μήνα ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

«Θα επηρεαστούν οι διαθεσιμότητες των Rafale στην γαλλική Πολεμική Αεροπορία»

Στην έκθεση του, ο Γάλλος βουλευτής αναφέρει ότι η αποστολή αυτών των μαχητικών θα έχει σημαντικές συνέπειες για την γαλλική Πολεμική Αεροπορία.

Η μείωση του αριθμού των Mirage 2000-5 θα αυξήσει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις για τον στόλο των Rafale και των αναβαθμισμένων Mirage 2000D, αυξάνοντας έτσι το κόστος συντήρησης και επιχειρησιακής ετοιμότητας (MCO) και δυνητικά επηρεάζοντας τη διαθεσιμότητα αυτών των αεροσκαφών.

Ο γαλλικός στόλος μαχητικών έχει ήδη «βελτιστοποιηθεί στο ελάχιστο» και αυτές οι μεταφορές θα μειώσουν προσωρινά τον αριθμό των επιχειρησιακών αεροσκαφών, έως ότου παραδοθεί πλήρως η πέμπτη δόση των Rafale στο πρότυπο F4.

Ο Giletti υπογραμμίζει επίσης τη σημασία του άεμσου προγραμματισμού αυτών των νέων παραδόσεων για να αποτραπεί ένα «κενό ικανότητας» που θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα της γαλλικής ΠΑ να εκπληρώσει τις επιχειρησιακές της δεσμεύσεις έως το 2030.

Διαβάστε επίσης: Rafale: «Όχι» από τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας στην μεταφορά των γαλλικών μαχητικών στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για την περίοδο 2024-2030, η Πολεμικη Αεροπορία της Γαλλίας προβλέπεται να παραλάβει 48 εκσυγχρονισμένα Mirage 2000D και 137 Rafales, συνολικά 185 μαχητικά αεροσκάφη. Ωστόσο, η πρόσφατη απώλεια δύο Rafale B, σε συνδυασμό με τις μεταφορές των Mirage 2000-5 στην Ουκρανία, θα μπορούσε να μειώσει προσωρινά αυτόν τον αριθμό κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί για την επόμενη δεκαετία.

Με δεδομένο ότι τα Mirage 2000-5 και 2000D θα αποσυρθούν το 2035, οι παραδόσεις Rafale θα πρέπει να προγραμματιστούν αυστηρά για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αντικατάστασης αυτών των αεροσκαφών, για να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα οι επιχειρησιακές δυνατότητες της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: Army Recognition / Φωτογραφία αρχείου

Tags: MIRAGEΓΑΛΛΙΑΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΓΑΛΛΙΑΣ

Related Posts

Ουκρανία - drone
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Σόκαρε τους Ουκρανούς η αεράμυνα στον Κόλπο: «Χρησιμοποιούν ακόμη και 8 πανάκριβους πυραύλους Patriot για ένα φτηνό drone»

20/03/2026 - 14:39
Τραμπ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Τραμπ: Εγκρίνει εκτάκτως πωλήσεις όπλων αξίας 23 δισεκ. δολαρίων σε χώρες του Κόλπου λόγω Ιράν

20/03/2026 - 08:19
Patriot
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Μυημένοι στους Patriot οι Έλληνες αναχαιτιστές – Ιδανικοί για βαλλιστικούς πυραύλους οι PAC-2 GEM

20/03/2026 - 05:04

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: «Δεν θέλω κατάπαυση πυρός στο Ιράν» – Εκρήξεις σε Τεχεράνη και Ιερουσαλήμ

ΗΠΑ: «Μπορούμε να αδρανοποιήσουμε τη νήσο Χαργκ του Ιράν όποτε το αποφασίσει ο Τραμπ» – Χιλιάδες πεζοναύτες κατευθύνονται στη Μέση Ανατολή

ΓΕΝ: Στον Πειραιά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για την 25η Μαρτίου – Οι ώρες επισκεπτηρίου

Η Βρετανία δίνει «πράσινο φως» στις ΗΠΑ να χρησιμοποιεί τις βάσεις της για επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ

«Ηνίοχος 2026»: 914 έξοδοι σε όλο το FIR Αθηνών – Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας [pics]

IDF: Κύματα αεροπορικών επιδρομών σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης και παραγωγής πυραύλων και drones στο Ιράν

Εθνικό Πλοίο: Θα εξυπηρετεί και το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα – Συνάντηση Δένδια και Κικίλια

Politico: Ο Πούτιν πρότεινε να σταματήσει να δίνει πληροφορίες στο Ιράν, αν οι ΗΠΑ σταματήσουν να δίνουν στην Ουκρανία – Ο Τραμπ αρνήθηκε

Top News

Δημοσκόπηση MRB: Το 30% λέει πως θα ψήφιζε την Καρυστιανού - «Χαμηλές πτήσεις» για Τσίπρα και Σαμαρά

Ποιος είναι ο γκαλερίτσας Γιώργος Τσαγκαράκης που συνελήφθη: Ο θάνατος των γονιών, το οικοτροφείο κι ο χαρακτηρισμός «money maker»

Γιώργος Τσαγκαράκης: Ερευνούν το «δρόμο» του χρήματος μετά τη σύλληψη του γνωστού γκαλερίστα για το Ευαγγέλιο και τους 300 πλαστούς πίνακες - Η ανακοίνωση από τη γκαλερί

Μαντώ: Από πριν βγει, ήμουν team Akyla και έλεγα πως αυτός πρέπει να πάει φέτος στη Eurovision

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert