OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

NGAD: Η USAF «αποκάλυψε» άκρως απόρρητο πρόγραμμα stealth μη επανδρωμένων αεροσκαφών

27/09/2022 - 13:24
NGAD
Share on FacebookShare on Twitter

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό ότι ένας από τους «πυλώνες» του νέου προγράμματος ανάπτυξης stealth αεροσκαφών επόμενης γενιάς, γνωστό και ως «Next Generation Air Dominance – NGAD» θα είναι η ικανότητα των πιλότων να ελέγχουν, να λειτουργούν και να χρησιμοποιούν κατά βούληση μη επανδρωμένα συστήματα, τα οποία θα πετούν μαζί τους.

Το υποπρόγραμμα του NGAD λέγεται «Collaborative Combat Aircraft – CCA» και σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της USAF θα έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη ενός ικανού αριθμού UAV που θα επιχειρούν μαζί με το επανδρωμένο μαχητικό έκτης γενιάς, μια τακτική θεώρηση βασισμένη στο δόγμα του «loyal wingman». Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα δέχονται και θα εκτελούν εντολές όπως για παράδειγμα  εκτόξευση βλημάτων, τακτικός βομβαρδισμός, παρεμβολές εχθρικών επικοινωνιών (jamming), στοχοποίηση εχθρικών θέσεων και αναγνώριση εισερχόμενων απειλών. 

Στο συνέδριο «e Air and Space Forces Air, Space & Cyber» που πραγματοποιήθηκε στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και στο οποίο συμμετείχε ο Αρχηγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ηγετικά στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ μίλησαν για τις προκλήσεις που παρουσιάζει το πρόγραμμα «Collaborative Combat Aircraft», όπως ο τρόπος κατασκευής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ώστε να είναι λειτουργικά και αναλώσιμα, ο καλύτερος τρόπος δοκιμής τους αλλά και ο τρόπος ένταξης στις μοίρες της USAF.

Φωτογραφία concept για το πρόγραμμα NGAD.

Το «μαύρο πρόγραμμα» της USAF

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ξεκινήσει το οικονομικό έτος του 2024, ωστόσο χαρακτηρίζεται ως «μαύρο πρόγραμμα» δηλαδή φέρει διαβάθμιση «άκρως απορρήτου» και έτσι δεν θα γίνει γνωστό κανένα στοιχείο και πληροφορία για την πορεία του, έως ότου η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και το Πεντάγωνο αποφασίσουν ότι μπορούν να το παρουσιάσουν δημοσίως, όπως έκαναν με άλλα προγράμματα στο παρελθόν (βλ. stealth βομβαρδιστικό τύπου B-2).

Όπως προαναφέραμε, το πρόγραμμα ανάπτυξης μη επανδρωμένων αεροσκαφών εντάσσεται στο κύριο πρόγραμμα NGAD, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σχέδια για την ανάπτυξη όπλων, αισθητήρων, συστημάτων διαχείρισης μάχης, συστήματα ζεύξης δεδομένων, συστήματα πρόωσης και πολλές άλλες τεχνολογίες επόμενης γενιάς.

Tags: NGADSTEALTHUAVUSAFΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΗΠΑ

Related Posts

Amiral Ronarc'h - FDI
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

«Amiral Ronarc’h»: Η γαλλική FDI κατέπλευσε στη Σουηδία, καθώς το Παρίσι επιδιώκει συμφωνία για 4 φρεγάτες

03/02/2026 - 07:49
NH-90
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η επόμενη μέρα των NH-90: Από την καθήλωση στην υποστήριξη – Σύμβαση για συντήρηση από την Aeroservices

03/02/2026 - 05:09
Aarok
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Aarok: Η Naval Group θα αναπτύξει νέα ναυτική έκδοση του γαλλικού UAV για το αεροπλανοφόρο PANG

02/02/2026 - 21:10

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι: «Η Ρωσία προτιμά την τρομοκρατία αντί να επιλέγει την διπλωματία»

Ιράν: Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγορά στο δυτικό τμήμα της Τεχεράνης

Ουκρανία: «Ρωσική τρομοκρατία οι επιδρομές με 450 drones και 60 πυραύλους πριν τις διαπραγματεύσεις»

Το Ιράν ξεκινά άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ με εντολή Πεζεσκιάν – «Η Τεχεράνη έχει ανάγκη μια συμφωνία»

New START: «Στον αέρα» η συνθήκη για τον περιορισμό πυρηνικών όπλων – Η Ρωσία παίρνει τα μέτρα της

Κούβα: «Έχουμε διπλωματικές ανταλλαγές με τις ΗΠΑ αλλά όχι επίσημο διάλογο»

Τραμπ: «Θα γίνουν κακά πράγματα στο Ιράν αν δεν κλειστεί πυρηνική συμφωνία» [vid]

Δένδιας: Συνάντηση με Πιτ Χέγκσεθ στην Ουάσινγκτον – Στο επίκεντρο η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Top News

Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου αλληλομηνύονται: Ο χαρακτηρισμός «κότα» και η τραγωδία στη Βιολάντα

Ο Κώστας Σόμμερ παραμένει στο νοσοκομείο - «Το έχω βάρος που δεν τον πίστεψα από την αρχή» λέει η Βαλεντίνη Παπαδάκη

Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Τζένη Οικονόμου διαψεύδουν για το σύμφωνο συμβίωσης - «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα»

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου ζήτησε συγγνώμη για τη φράση «το τζάμπα πέθανε»: «Δεν αναφερόμουν στους εκπαιδευτικούς»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert