OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ο Τσίπρας «βύθισε» τις Fremm και μιλά για «εθνικό πλοίο» – 200 εκατομμύρια το χρόνο το κόστος Fremm!

16/09/2013 - 13:43
Share on FacebookShare on Twitter

Περίπου ως σκάνδαλο περιέγραψε το ενδεχόμενο να νοικιάσει η Ελλάδα φρεγάτες από τη Γαλλία με κόστος 200 εκατομμύρια ετησίως ,ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

“Είναι οξύμωρο και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν, να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα” ,είπε ο Τσίπρας στην συνέντευξή του στη Θεσσαλονίνκη επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από ειδικούς τα πλοία αυτά δεν κάνουν για το Αιγαίο. 

 “Και προβλέπεται μάλιστα να τα νοικιάσουμε 200.000.000 το χρόνο για μια 5ετία, δηλαδή 1 δις στην 5ετία. Με δυο λόγια από τη μια τσέπη βγαίνει η βοήθεια από την άλλη μπαίνει. Το είχε πει αυτό και ο Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε απόλυτο δίκιο”, πρόσθεσε ο Τσίπρας.

Αν τα ποσά είναι ορθά ,καθώς ακόμη ουδείς μας έχει πει το πραγματικό κόστος αυτής της επιχειρούμενης συμφωνίας, υπάρχει πράγματι ζήτημα.

Κι αυτό γιατί άλλα πολύ πιο επείγοντα προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων -επείγοντα επί της ουσίας και όχι στα λόγια- μένουν στο ράφι των άλυτων θεματων “λόγω κόστους”. Αρκετά απ΄ αυτά προσεγγίζουν το ετήσιο κόστος ενοικίασης των γαλλικών φρεγατών και άλλα είναι σαφώς μικρότερης αξίας.

Όσο για την επισήμανση ότι τα γαλλικά πλοία όπως οι Fremm,δεν κάνουν για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού η θέση που εξέφρασε σχετικά πρόσφατα ο Αρχηγός του ΠΝ – ο οποίος δεν αντιτίθεται σε απόκτηση δύο φρεγατών με δυνατότητες αεράμυνας– για τα “μικρά πλοία” που έχουμε ανάγκη, νομίζουμε ότι βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Η άποψη αυτή ενισχύεται από το πρόγραμμα των πυρυλακάτων που ναυπηγούνται στην Ελευσίνα . Πρόγραμμα για το οποίο έχουν δείξει ζωηρότατο ενδιαφέρον οι ισραηλινοί. Ενδιαφέρον να “αγοράσουν” το πρόγραμμα ναυπήγησης αν τελικά αυτό “κολλήσει”.

Ο Τσίπρας πρόσθεσε ότι  “αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, άρα έχει πραγματικά ανάγκη να έχει ένα στράτευμα αξιόμαχο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσανατολιστούμε όχι σε τέτοιου είδους εξοπλισμούς που συνήθως κρύβουν από πίσω τους πολιτικές σκοπιμότητες και μίζες αλλά να προσανατολιστούμε σε μια αξιόπιστη ελληνική αμυντική βιομηχανία. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι έγκλημα να κλείνουν τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ, να απειλείται η ΕΑΒ τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι όσο και αν εξορθολογιστούν και πρέπει να εξορθολογιστούν οι δαπάνες θα υπάρχει πάντα ανάγκη για δαπάνες. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο οφείλω να σας πω ότι υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που κατατέθηκε τον Ιούνιο από το Τμήμα Ναυπηγικής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και από το Τμήμα Ναυπηγών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη δυνατότητα κατασκευής σε ελληνικά Ναυπηγεία από ελληνική σχεδίαση πλοίων. Το λεγόμενο σχέδιο για το «εθνικό πλοίο», εμείς το βρίσκουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον”. 
 
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

BINTEO: Τι μπορούν να κάνουν οι φρεγάτες Fremm

«Ναυμαχία» ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης για τις φρεγάτες Fremm

Tags: FREMMΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΤΣΙΠΡΑΣ

Related Posts

Kiowa Warrior
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι «Ινδιάνοι» της Αεροπορίας Στρατού: Τα Kiowa Warrior με διαθεσιμότητα ρεκόρ και ο δρόμος προς την Αλεξάνδρεια

06/12/2025 - 08:32
Tiger
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

05/12/2025 - 21:10
F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

05/12/2025 - 20:05

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Ρωσικά drones και πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό κόμβο κοντά στο Κίεβο [pics, vid]

Λωρίδα της Γάζας: Κατάρ και Τουρκία ζητούν την απόσυρση των IDF και συζητούν για τη «δύναμη σταθεροποίησης»

Γάζα: Το Ισραήλ θα ανοίξει το πέρασμα της Ράφα «μόνο για έξοδο» – Ανησυχία από τις μουσουλμανικές χώρες

«Τελεσίγραφο» ΗΠΑ στην Ευρώπη: «Θα αναλάβετε την άμυνα του NATO ως το 2027»

Βουλγαρία: Επιχείρηση διάσωσης ρωσικού τάνκερ που χτυπήθηκε από ουκρανικά drones [vids]

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν: Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται

«Το Πολεμικό Ναυτικό αλλάζει σελίδα»: Ευχές ΥΕΘΑ για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου

Μελόνι για το νέο στρατηγικό δόγμα Τραμπ: «Οι Αμερικανοί υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους – Πρέπει να κάνει το ίδιο και η Ευρώπη»

Top News

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Μπλόκο» στο δίπλωμα του για την τρελή πορεία των 213 χλμ στην Αττική Οδό

Η Μαρία Αναστασοπούλου αποκαλύπτει για την κατάψυξη ωαρίων: «Έκανα την ένεση μόνη μου»

Μαρία Ελένη Λυκουρέζου: Έλεγα ότι θέλω να με λένε Αίθρα αλλά τελικά δεν θέλω

Χάρτινο δίπλωμα οδήγησης: Πότε παύει να ισχύει και τι πρέπει να κάνετε για να το αντικαταστήσετε - Όλα τα βήματα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert