Patriot: «Πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση πυραύλων στην Ελβετία

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση πυραύλων Patriot στην Ελβετία έναντι 700 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε την Τρίτη το Πεντάγωνο.

Ο κύριος ανάδοχος για την παράδοση των πυραύλων και του απαραίτητου εξοπλισμού για τα συστήματα θα είναι η Lockheed Martin, όπως ανέφερε το Πεντάγωνο.

Η Ελβετία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο μια μεγάλη εξοπλιστική προσπάθεια για να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της και κυρίως τις αεροπορικές της δυνάμεις. Πέρα από τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου Patriot, η Ελβετία έχει προχωρήσει και την συμφωνία για την παράδοση 36 stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35. Η κίνηση αυτή να γίνεται στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης της εναέριας άμυνας της χώρας και της προστασίας της τόσο από εχθρικές πυραυλικές επιθέσεις όσο και από εχθρικά αεροπορικά πλήγματα.

Το τεράστιο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας έχει πυροδοτήσει πολλές και έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της, με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι δημιουργήθηκε το κίνημα «Stop F-35», το οποίο ζητούσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόκτηση των μαχητικών. Ωστόσο, δεν προχώρησε ποτέ και το ελβετικό Κοινοβούλιο προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας, αφού ήθελε να προλάβει τις χαμηλότερες τιμές, όπως υποστήριζε.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου