Patriot στην Ουκρανία θα ανακοινώσει ο Μπάιντεν στη συνάντηση με τον Ζελένσκι, λέει το Associated Press

«Ώρα Patriot» θα σημάνει κατά τα φαινόμενα στην Ουκρανία κατά τη συνάντηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Την πληροφορία για το σύστημα Patriot που θα παραχωρηθεί στην Ουκρανία μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Ανάλογη πληροφορία είχε μεταδώσει στις 13 Δεκεμβρίου το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ προέβαλαν αντιρρήσεις στην αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι με αυτό τον τόπο θα εμπλέκονταν περισσότερο στον πόλεμο.

Μόλις πρόσφατα η Πολωνία είχε ανακοινώσει πως επιθυμεί να εγκατασταθούν στην Ουκρανία συστήματα Patriot που θα προμηθευόταν από τη Γερμανία, όμως η επιθυμία της «σκόνταψε» στις επιφυλάξεις της Ουάσινγκτον, με αποτέλεσμα να ανακοινώνεται τελικά πως τα εν λόγω συστήματα θα εγκατασταθούν εντός του πολωνικού εδάφους.

Κατά πληροφορίες που μεταδίδονται από αμερικανικά, αλλά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, στο νέο πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί στη συνάντηση Ζελένσκι – Μπάιντεν, περιλάμβάνονται:

  1. Αντιαεροπορικό σύστημα Patriot
  2. Κιτ που μετατρέπει συμβατικές βόμβες σε «έξυπνες» (JDAM – Joint Direct Attack Munition)
  3. Πυρομαχικά για συστήματα HIMARS
  4. Τακτικούς πυραύλους αέρος-εδάφους AGM-88 HARM
  5. Βλήματα πυροβολικού και όλμους
  6. Τεθωρακισμένα οχήματα