«Πολυζήτητο» το GCAP: Ποιες χώρες θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών 6ης γενιάς

Η Ιταλία δηλώνει ανοιχτή στη συμμετοχή περισσότερων χωρών στο πρόγραμμα

Ελισάβετ Σταύρου
GCAP REUTERS/Toby Melville

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ιταλία δηλώνει διατεθειμένη να αφήσει και άλλες χώρες να μπουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς GCAP (Global Combat Air Programme), στο οποίο συμμετέχει μαζί με την Βρετανία και την Ιαπωνία.

Το μήνυμα αυτό στρέφεται κυρίως προς την Γερμανία, μετά την κατάρρευση του γαλλογερμανικού προγράμματος μαχητικών 6ης γενιάς FCAS.

Την πρόθεση αυτή εξέφρασε τόσο ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκίντο Κροσέτο όσο και ο CEO της Leonardo, Λορέντζο Μαριάνι, της εταιρείας που εκπροσωπεί την Ιταλία στο έργο.

Οι άλλες εταιρείες που συμμετέχουν είναι η βρετανική BAE Systems και η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries. Το νέο μαχητικό αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το 2035.

Οι εταιρείες έχουν ήδη συμφωνήσει σε έναν καταμερισμό εργασίας μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Ο Λορέντζο Μαριάνι δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times ότι μια πιθανή γερμανική συμμετοχή στο GCAP θα προκαλέσει καθυστερήσεις στο έργο, αλλά θα αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη. Επίσης, είπε πως «δεν εξεπλάγη» από την κατάρρευση του FCAS.

Η γερμανική κυβέρνηση και η Airbus έχουν δηλώσει ότι η Γερμανία επιδιώκει είτε να ηγηθεί ενός νέου έργου είτε να συμμετάσχει σε ένα υπάρχον, εάν ο ρόλος της είναι «ουσιαστικός» και αντιστοιχεί στη «οικονομική συνεισφορά της Γερμανίας».

Κατά τη διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης ILA 2026 στο Βερολίνο, η Airbus ανακοίνωσε την «Team Gen 6», μια συμμαχία 8 γερμανικών εταιρειών για να αναπτύξουν ένα μαχητικό έκτης γενιάς.

Ενδιαφέρον και από τον Καναδά

«Η χώρα που ενδιαφέρεται περισσότερο αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι ο Καναδάς ως παρατηρητής· είμαστε πλήρως ανοιχτοί σε αυτό», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Γκίντο Κροσέτο, σε δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στη Ρώμη.

«Εάν η Γερμανία ή άλλες χώρες, ή η Σαουδική Αραβία, επρόκειτο να έρθουν, θα ήμασταν απολύτως πρόθυμοι, επειδή όσο περισσότερες υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να δημιουργήσουμε κάτι και να μειώσουμε το κόστος», δήλωσε ο Κροσέτο.

Από την μεριά του, ο Καναδός υπουργός Άμυνας Ντέιβιντ ΜακΓκίντι δήλωσε σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026, ότι συζήτησε το πρόγραμμα με τον Ιάπωνα ομόλογό του για να μάθει περισσότερα για αυτό που χαρακτήρισε ως «πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία».

«Ενδιαφερόμαστε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό. Θα το πάω πίσω στην ομάδα μου και θα δω πώς θα μοιάζει», δήλωσε ο ΜακΓκίντι στο Reuters σε συνέντευξή του μετά τη συνάντηση με τον Ιάπωνα υπουργό Άμυνας Σιντζίρο Κοϊζούμι στο Τόκιο την Τετάρτη.

Ο ρόλος της Βρετανίας που προκαλεί ανησυχία στους Ιάπωνες

Οι πολιτικές αναταράξεις στην Βρετανία, με την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζον Χίλι τον περασμένο μήνα και την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, έχουν προκαλέσει ανησυχία για το αν θα μπορέσει το Λονδίνο να ανταποκριθεί στις οικονομικές του δεσμεύσεις στο πρόγραμμα.

Η Ιαπωνία χρειάζεται «απεγνωσμένα» ένα νέας γενιάς μαχητικό μέχρι το 2035, καθώς αντιμετωπίζει την κινεζική απειλή, και οποιαδήποτε καθυστέρηση από μεριά Βρετανίας θα προκαλούσε κενό στις δυνατότητές της.

Το Τόκιο φέρεται να έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες για το γεγονός ότι η Βρετανία καθυστερεί τη χρηματοδότηση μιας υπάρχουσας σύμβασης σχεδιασμού και ανάπτυξης ύψους 686 εκατομμυρίων λιρών.

Ωστόσο, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Στάρμερ – πριν παριτηθεί – διαβεβαίωσε την πρωθυπουργό της Ιαπωνίας ότι η σύμβαση για το μαχητικό έκτης γενιάς πρόκειται να υπογραφεί εντός εβδομάδων.

Το αεροσκάφος GCAP προορίζεται να αντικαταστήσει τα βρετανικά και ιταλικά Eurofighter Typhoon, καθώς και τα ιαπωνικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-2. Πέρα από το ίδιο το αεροσκάφος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μη επανδρωμένες πλατφόρμες σχεδιασμένες να πετούν συνεργατικά με το αεροσκάφος ως «loyal wingman».

Με πληροφορίες από: Reuters, FT

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ