Πύραυλοι Taurus στην Ουκρανία: «Η απόφασή μου δεν θα αλλάξει», επιμένει ο Όλαφ Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα, για άλλη μία φορά, ότι δεν θα στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία.

Ο Σολτς συναντήθηκε σήμερα στο Βερολίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών, ο Γερμανός καγκελάριος ρωτήθηκε για το αν θα στείλει τους «πολυπόθητους» πυραύλους Taurus στο Κίεβο.

Εμφατικά, ο Σολτς απάντησε ότι «δεν θα αλλάξει την απόφασή του» να μην στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι Γαλλία και Βρετανία ήδη έχουν παραδώσει πυραύλους του ίδιου τύπου, τους SCALP / STORM SHADOW και οι ΗΠΑ τους ATACMS.

Ο καγκελάριος έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η Γερμανία δεν είναι πυρηνική δύναμη και ότι οι Taurus είναι το ισχυρότερο οπλικό σύστημα που διαθέτει και δεν μπορεί να το στερήσει από τη χώρα. Επιμένει, επίσης, πως η αποστολή όπλων μεγάλου βεληνεκούς θα «εμπλέξουν» την χώρα του στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. 

Το Taurus KEPD 350, το οποίο τέθηκε για πρώτη φορά στη γερμανική υπηρεσία το 2005, έχει αυτονομία περίπου 500 χιλιόμετρα. Ο πύραυλος φέρει μια κεφαλή δύο σταδίων κατηγορίας 1.000 λιβρών που ονομάζεται MEPHISTO (Multi-Effect Penetrator Highly Sophisticated and Target Optimised) που έχει σχεδιαστεί για να του επιτρέπει να χτυπά αποτελεσματικά ακόμα και τους πιο δύσκολους στόχους. Χρησιμοποιεί σύστημα αδρανειακής πλοήγησης (INS), σύστημα GPS και ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης.

Φωτογραφίες Reuters