Skyranger 30: Η Bundeswehr θα προμηθευτεί τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας από την Rheinmetall [vid]

Οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) ανέθεσε σύμβαση αξίας 595 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία Rheinmetall για την κατασκευή των προηγμένων κινητών συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου Skyranger 30. Προβλέπεται η παράδοση ενός πρωτοτύπου μέχρι το τέλος του 2024 και στη συνέχεια η προμήθεια 18 Skyranger 30 σειριακής παραγωγής, με δικαίωμα προαίρεσης (option) για επιπλέον 30 συστημάτων αεράμυνας ίδιου τύπου.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η γερμανική επιτροπή προϋπολογισμού είχε εγκρίνει συμφωνία αξίας περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ με την κοινοπραξία εταιρειών Rheinmetall, Diehl και Hensoldt για το πρόγραμμα ανάπτυξης τους, προκειμένου να καλυφθεί το «κενό» που δημιουργήθηκε από την παράδοση των Gepard στην Ουκρανία.

Το Skyranger 30 βασίζεται στο τροχοφόρο θωρακισμένο όχημα 8×8 Boxer, ενσωματώνει ολοκληρωμένη σουίτα αισθητήρων, ραντάρ και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ επίσης διαθέτει περιστρεφόμενο πυροβόλο 30 χιλιοστών και πυραύλους εδάφους – αέρος για την αναχαίτιση εχθρικών απειλών σε εμβέλεια μεγαλύτερη των τριών χιλιομέτρων.

Ο γερμανικός στρατός θα τα προμηθευτεί με πυραύλους τύπου Stinger, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα για τον εξοπλισμό τους με πυραύλους τύπου Mistral ή άλλων αντι-drone βλημάτων. Η πρώτη χώρα που έχει υπογράψει σύμβαση για την προμήθεια των προηγμένων κινητών συστημάτων αεράμυνας είναι η Αυστρία, που έχει παραγγείλει 36 Skyranger 30, ενώ και άλλες χώρες της ΕΕ και του NATO έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

Με πληροφορίες και φωτογραφία από Rheinmetall