SSN(X): Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναβάλλει για μια δεκαετία την κατασκευή των πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων νέας γενιάς

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποφάσισε να καθυστερήσει, για περίπου μια δεκαετία, την έναρξη της κατασκευής των πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων επόμενης γενιάς SSN(X) καθώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος στον αμυντικό προϋπολογισμό, διότι κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη να χρηματοδοτηθούν εξοπλιστικά προγράμματα που καλύπτουν υφιστάμενες και βραχυπρόθεσμες ανάγκες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, η κατασκευή του πρώτου υποβρυχίου του προγράμματος SSN(X), το οποίο αποτελεί την συνέχεια των προηγμένων επιθετικών υποβρυχίων κλάσης Virginia, βρίσκεται επί του παρόντος στην φάση σχεδιασμού και αναμένεται να ξεκινήσει στις «αρχές της δεκαετίας του 2040». Σημειώνεται ότι το U.S Navy έχει αναβάλλει ήδη δύο φορές την έναρξη της κατασκευής των υπερσύγχρονων υποβρυχίων νέας γενιάς, αφού είχε προγραμματιστεί τόσο για το 2031 όσο και για το 2035 σε παλαιότερους αμυντικούς προϋπολογισμούς.

Μειώνονται οι δαπάνες κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων 

Μάλιστα, στον προϋπολογισμό του για το οικονομικό έτος 2025, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιδιώκει να «παγώσει» ή και να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες για κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα, όχι μόνο για τα υποβρύχια νέας γενιάς SSN(X) αλλά και για τα αντιτορπιλικά νέας γενιάς DDG(X) αλλά και για τα μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς F/A-XX.

Ειδικότερα, για το οικονομικό έτος 2025, το U.S Navy θέλει 586,9 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτηθεί η πρώτη φάση σχεδιασμού και αρχικής ανάπτυξης του προγράμματος SSN(X), συγκριτικά με τα 544,7 εκατομμύρια δολάρια που αιτήθηκε για το οικονομικό έτος 2024.

Επίσης, ζητάει 102,7 εκατομμύρια δολάρια για τα αντιτορπιλικά νέας γενιάς DDG(X), συγκριτικά με τα 187,4 εκατομμύρια δολάρια του οικονομικού έτους 2024 και τέλος ζητάει περίπου 454 εκατομμύρια δολάρια για τα μαχητικά έκτης γενιάς από τα σχεδόν 1,53 δισεκατομμύρια δολάρια που ζήτησε πέρυσι.

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφίες αρχείου U.S Navy