OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

TB2: Τα τουρκικά drones «κερδίζουν έδαφος» – Αλλάζουν όμως τις ισορροπίες ;

05/06/2021 - 08:34
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Αν κάτι πάει καλά στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, αυτό είναι η παραγωγή των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα περίφημα TB2 Bayraktar, τα οποία συνεχώς «κερδίζουν έδαφος» στην διεθνή αγορά, κάτι που το αποδεικνύουν οι προμήθειες στην Ουκρανία αλλά και στην Πολωνία, όπως αναφέραμε πρόσφατα σε δημοσίευμά μας. 

Τα συγκεκριμένα drones έχουν αποδείξει την αξία τους στο πεδίο της μάχης, όπως στις συγκρούσεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το περασμένο φθινόπωρο, ενώ έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και άλλων χωρών, με στόχο να τα εντάξουν στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεών τους, ενώ φαίνεται πως ακόμα και η Τουρκία έχει επικεντρωθεί σε αυτά, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο που μπορούν να παίξουν ως «εργαλείο» διπλωματίας.

Όπως γράφει η Wall Street Journal, τα φθηνά τουρκικά drones –χρηστικά και αξιόπιστα- αλλάζουν τα πεδία της μάχης και τις γεωπολιτικές ισορροπίες, όπως άλλαξε τους πολέμους το σοβιετικό kalashnikov τον 20ο αιώνα. «Αυτά τα drones δείχνουν ότι το μέλλον των πολέμων θα διαμορφωθεί τόσο από τα φθηνά αλλά αποτελεσματικά μαχητικά οχήματα όσο και από ακριβά, με την πιο προηγμένη τεχνολογία», σημειώνει το δημοσίευμα. Και την ίδια στιγμή, η επιτυχία των τουρκικών drones βοηθά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επεκτείνει την επιρροή του στην περιοχή, κάνοντας τους συμμάχους στο NATO να ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την επιδίωξη μίας πιο ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής.

Η ιστορία των τουρκικών drones TB2

«Σημαιοφόρος» αυτής της επανάστασης των φθηνών drones είναι το Bayraktar TB2. Η εταιρεία που το κατασκευάζει, η Baykar, ξεκίνησε το 1984 φτιάχνοντας εξαρτήματα αυτοκινήτων, όμως στις αρχές του 2000 εντόπισε αυτό το κενό στην αγορά. Ο αδερφός του CEO Haluk Bayraktar, ο Selcuk Bayraktar, με σπουδές στο MIT, δημιούργησε δικά του λογισμικά συστήματα ελέγχου πτήσης χρησιμοποιώντας ήδη έτοιμα εξαρτήματα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα σετ από έξι drones Bayraktar TB2, με τις μονάδες εδάφους και όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που τα αντίστοιχα αμερικανικά MQ-9 κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια.

Αυτά τα φθηνά drones επιτρέπουν σε μικρότερους στρατούς σε όλο τον κόσμο να εφαρμόσουν μία νέα τακτική στα πεδία της μάχης, η οποία αποδείχθηκε επιτυχημένη πέρυσι σε περιφερειακές συγκρούσεις, μετατοπίζοντας τη στρατηγική ισορροπία γύρω από την Τουρκία και τη Ρωσία, επισημαίνει η Wall Street Journal. Τα τουρκικά drones κατέστρεψαν τανκς, άλλα τεθωρακισμένα οχήματα αλλά και συστήματα αεράμυνας των προστατευόμενων της Ρωσίας σε μάχες στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Οι εξαγωγές και η σημασία τους

Και την ίδια στιγμή, η Κίνα γίνεται κορυφαίος εξαγωγέας πολεμικών drones στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. «Οι επιπτώσεις αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού», είχε πει σε ομιλία του πέρυσι ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Ben Wallace.

Το αποτέλεσμα είναι ότι στρατοί όπως ο αμερικανικός αναγκάζονται να αναβαθμίσου τα συστήματα αεράμυνάς τους για να ακολουθήσουν την πρόοδο αυτή, αναζητώντας μεθόδους για να καταστρέψουν τα χαμηλού κόστους drones χωρίς να πυροδοτούν πυραύλους οι οποίοι κοστίζουν περισσότερα από τους ίδιους τους στόχους.

Σύμφωνα με τον Μάικ Ναγκάτα, πρώην αντιστράτηγο του αμερικανικού στρατού, τα drones είναι «κομμάτι μίας πολύ μεγαλύτερης πρόκλησης που έχει να κάνει με το μέλλον της σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Με πληροφορίες από: Kathimerini.com.cy / Φωτογραφίες αρχείου

Tags: BAYRAKTARDRONETB2ΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΛΩΝΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

FREMM EVO
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

FREMM EVO αντί FDI: Η Πορτογαλία αλλάζει γνώμη και στρέφεται στις ιταλικές φρεγάτες;

08/12/2025 - 13:27
Talon
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Talon: Το αυτόνομο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Northrop Grumman για το πρόγραμμα CCA της USAF

08/12/2025 - 12:18
SU-34
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Su-34: Μοιραία ενεργοποίηση του συστήματος εκτίναξης – Νεκρό το πλήρωμα του ρωσικού αεροσκάφους

08/12/2025 - 12:09

Διαβάστε Επίσης

Η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό «κλαμπ» των μαχητικών 5ης γενιάς: Η συμμετοχή του Α/ΓΕΑ στο «European F-35 Air Chiefs Meeting»

Ουκρανία: Δεν υπάρχει συμφωνία για το Ντονμπάς, λέει ο Ζελένσκι – «Αναζητούμε την απάντηση σε ένα ερώτημα»

Ένοπλες Δυνάμεις: Υπεγράφη ΚΥΑ για τη διανυκτέρευση Στρατιωτικών Φαρμακείων και την κατ’ οίκον λήψη φαρμάκων υψηλού κόστους – Δείτε το ΦΕΚ

Ζελένσκι: Σε Λονδίνο και Βρυξέλλες για κρίσιμες διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους ηγέτες και ΓΓ του ΝΑΤΟ

FREMM EVO αντί FDI: Η Πορτογαλία αλλάζει γνώμη και στρέφεται στις ιταλικές φρεγάτες;

Πειθαρχικός έλεγχος για τους ένστολους που πήγαν σε αγροτικό μπλόκο κι έκαναν δηλώσεις

Talon: Το αυτόνομο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Northrop Grumman για το πρόγραμμα CCA της USAF

Su-34: Μοιραία ενεργοποίηση του συστήματος εκτίναξης – Νεκρό το πλήρωμα του ρωσικού αεροσκάφους

Top News

Ζέτα Μακρυπούλια για κρίση ηλικίας: Έχω περάσει με διάφορους τρόπους και από εκεί που δεν το περίμενα

Παναγιώτης Βασιλάκος: «Όταν ήμουν στο Bachelor, έβγαιναν παρουσιαστές και έλεγαν ότι ο πατέρας μου είναι ηθοποιός»

Η Κέιτ Γουίνσλετ κατακεραυνώνει πλαστικές επεμβάσεις και φάρμακα αδυνατίσματος: «Οι νέες γυναίκες δεν ξέρουν τι σημαίνει να είσαι όμορφη»

Επιθέσεις σκύλων: Τι φταίει πραγματικά και πώς μπορεί να προληφθούν τραγωδίες σαν της Ζακύνθου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert