Τέλος στο «σήριαλ» του F-35B: Ανακτήθηκε το βρετανικό stealth μαχητικό

«Αίσιο τέλος» είχε για τους Βρετανούς, η υπόθεση του βυθισμένου stealth μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35B, που συνετρίβη στα μέσα Νοεμβρίου κατά την διάρκεια ασκήσεων της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth, του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, στην περιοχή της Μεσογείου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, το μαχητικό F-35B ανακτήθηκε πλήρως, μια εβδομάδα μετά τον εντοπισμό του: «Οι επιχειρήσεις για την ανάκτηση του βρετανικού αεροσκάφους F-35B στη Μεσόγειο Θάλασσα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Ευχαριστούμε τους νατοϊκούς συμμάχους μας, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ανάκτησης [του αεροσκάφους]».

Το χρονικό της συντριβής

Υπενθυμίζεται ότι μετά το απρόσμενο ατύχημα, ένα viral βίντεο έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, στο οποίο το F-35B φαινόταν να μην έχει την απαιτούμενη ώθηση, κατά την διάρκεια απογείωσης, με αποτέλεσμα να πέφτει κυριολεκτικά από το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth και την ίδια στιγμή ο πιλότος να χρησιμοποιεί το εκτινασσόμενο κάθισμα την τελευταία στιγμή, εγκαταλείποντας το stealth αεροσκάφος.

Ο χρήστης του Twitter, που δημοσίευσε το βίντεο αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε στο Business Insider ότι τα πλάνα αυτά προέρχονταν από μια ομαδική συνομιλία στελεχών που υπηρετούν στο HMS Queen Elizabeth. Στη συνέχεια, ο ιστότοπος UK Defense Journal, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή, ανέφερε ότι ένα στέλεχος που υπηρετεί στο βρετανικό αεροπλανοφόρο συνελήφθη για τη διαρροή του βίντεο.

Αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η αιτία της συντριβής του μαχητικού αεροσκάφους, παρά τις αναφορές περί πλαστικού καλύμματος που είχε μεταδώσει η βρετανική εφημερίδα «Sun», αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι πλέον το βρετανικό βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει πλέον μόνο 23 αεροσκάφη τύπου F-35B.

Με πληροφορίες από: Business Insider