OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Το Πεντάγωνο «αδειάζει» την Άγκυρα και επιβεβαιώνει επίσημα την κατάρριψη τουρκικού drone στη Συρία

06/10/2023 - 06:03
Rafale F4.1: Η πιο σύγχρονη γαλλική «ριπή ανέμου» αποκαλύφτηκε στην έκθεση Le Bourget [pics, vid]
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη πως κατέρριψαν τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στη Συρία, αφού έκριναν πως αποτελούσε δυνητική απειλή για αμερικανικές δυνάμεις, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει νέες εντάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες – συμμάχους στο NATO.

Το επεισόδιο καταγράφτηκε τη στιγμή που ο στρατός της Τουρκίας διεξάγει πλήγματα εναντίον κουρδικών στόχων στη Συρία, μετά την επίθεση καμικάζι στην Άγκυρα την Κυριακή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την τουρκική κυβέρνηση και τους δυτικούς συμμάχους της.

Αμερικανικές δυνάμεις είδαν drone να εξαπολύουν επιδρομές στη βορειοανατολική Συρία χθες Πέμπτη το πρωί, ορισμένα κοντά στη Χασάκα, περίπου ένα χιλιόμετρο από θέση όπου βρίσκονταν αμερικανικά στρατεύματα, δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ.

Μερικές ώρες αργότερα, τουρκικό drone επέστρεψε στη ζώνη, κινούμενο προς την κατεύθυνση των αμερικανικών δυνάμεων.

«Αμερικανοί διοικητές έκριναν πως αυτό το drone, που βρισκόταν (…) λιγότερα από 500 μέτρα από τις αμερικανικές δυνάμεις, αποτελούσε δυνητική απειλή και αμερικανικά καταδιωκτικά F-16 το κατέρριψαν σε νόμιμη άμυνα», δήλωσε ο πτέραρχος.

Turkish drone downed by U.S. 🇺🇸 before and after. pic.twitter.com/AV3q3EkXE6

— Diliman Abdulkader (@D_abdulkader) October 5, 2023

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ χθες Πέμπτη το βράδυ και κάλεσε να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη βόρεια Συρία», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Επέμεινε ιδίως στη «σημασία της αυστηρής τήρησης των ισχυόντων πρωτοκόλλων επικοινωνίας μέσω των συνηθισμένων διαύλων στρατού προς στρατό», σύμφωνα με το κείμενο.

Pentagon: US downed Turkish drone when it became ‘potential threat’ | by @caitlinmkenney https://t.co/tJ40rM95QL

— Defense One (@DefenseOne) October 6, 2023

Σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η οποία δεν αναφέρεται ρητώς στο συμβάν, σημειώνεται πως οι δυο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν «στις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία» και στον «στενό συντονισμό τους στην περιφέρεια», με τον Τούρκο υπουργό να διαβεβαιώνει ότι η Άγκυρα είναι «έτοιμη για κοινό αγώνα με τις ΗΠΑ εναντίον του Νταές» (αραβικό ακρώνυμο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος).

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα είχε επιχειρήσει να διαψεύσει ότι το drone που κατερρίφθη ήταν δικό της.

Οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 900 στρατιωτικούς στη Συρία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων μαζί με συμμάχους τους εναντίον του ΙΚ και ανακοινώνουν συχνά ότι εξαπολύουν επιδρομές εναντίον τζιχαντιστών.

Η Τουρκία έπληξε ξανά χθες βράδυ – κυρίως με drone – κουρδικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων «αποθηκών όπλων και πυρομαχικών των PKK/YPG», στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Οι YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) χαρακτηρίζονται από την Άγκυρα ο συριακός βραχίονας του PKK. Μέλη της οργάνωσης αυτής υπήρξαν αιχμή του δόρατος στη μάχη του δυτικού συνασπισμού στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Στο παρελθόν, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν καταρρίψει συριακά και ρωσικά αεροσκάφη. Ενώ οι ΗΠΑ πρόσφατα επέκριναν επανειλημμένα τις ρωσικές δυνάμεις διότι όπως κατήγγειλαν «παρενόχλησαν» αεροσκάφη τους πάνω από τη Συρία.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: DRONEΑΝΚΑΗΠΑΠΕΝΤΑΓΩΝΟΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΚΟ DRONE

Related Posts

KAAN
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

KAAN: Παραδόθηκαν 10 κινητήρες F110 για τα τουρκικά μαχητικά – Σε εξέλιξη συνομιλίες για ακόμη 80

26/12/2025 - 18:25
IRIS-T
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

IRIS-T: Η Γερμανία παρέδωσε το ένατο σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία – Ετοιμάζει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας

26/12/2025 - 17:51
AMRAAM-ER - Δανία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

AMRAAM-ER: «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την πώληση 236 πυραύλων στη Δανία – Θα εξοπλίσουν τα συστήματα NASAMS

26/12/2025 - 16:24

Διαβάστε Επίσης

Κίεβο: Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών με πυραύλους και drones πριν το τετ α τετ Ζελένσκι με Τραμπ

Ζελένσκι: «Επικίνδυνο παιχνίδι παίζει η Λευκορωσία – Από εκεί εκτοξεύονται ρωσικές επιθέσεις εναντίον μας»

Ταϊλάνδη και Καμπότζη υπέγραψαν συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός – Τι προβλέπει

Πολωνία: Αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά και απογειώθηκαν μαχητικά λόγω ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία

Υεμένη: Στα πρόθυρα νέας εμφύλιας σύρραξης μεταξύ κυβέρνησης και αυτονομιστών του STC – «Αυτοσυγκράτηση» ζήτησαν οι ΗΠΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν σε Πούτιν: Οι σχέσεις Ρωσίας – Βόρειας Κορέας σφυρηλατήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας

MQ-9 Reaper: Με 19 πυραύλους χτυπήθηκαν οι τζιχαντιστές στη Νιγηρία – «Τους αποδεκατίσαμε με χριστουγεννιάτικο δώρο»

Τραμπ: «Ο Ζελένσκι δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ» – Το εδαφικό θα τεθεί στη συνάντησή τους

Top News

Ελένη Παπαδοπούλου: Η παρατηρητικότητα ενός πυροσβέστη, η απουσία του γιου από την κηδεία και το σπίτι στο Κολωνάκι

To Cinobo φέρει 8 feelgood ταινίες και μια σειρά για να περάσουμε τις γιορτές στο σπίτι

Σε ισχύ το χριστουγεννιάτικο ωράριο: Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή 28/12

Η Ιουλία Καλλιμάνη έδωσε εξηγήσεις για το νέο περιστατικό με τα «γαλλικά»: Θα ήθελα να εκφράσω την ενόχλησή μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert