OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις και Πολιτική Προστασία

22/01/2022 - 11:24
κακοκαιρία Ελπίς
Share on FacebookShare on Twitter

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίς» που πλήττει από σήμερα τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά. Από σήμερα αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

2) Χιονοπτώσεις:

Α) το Σάββατο 22/1/2022 θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

Β) την Κυριακή 23/1/2022 αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Γ) τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Δ) την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι:

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός – Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας Πυροσβεστική, αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, Πολιτική Προστασία και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε «ετοιμότητα» Ένοπλες Δυνάμεις και Πολιτική Προστασία

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και επαγρύπνησης βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού στη χώρα για την κακοκαιρία «Ελπίς» που αναμένεται να πλήξει την επικράτεια. Όπως αποφασίστηκε χθες σε ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ.Στυλιανίδη και παρουσία του υπουργού Επικρατείας, ‘Ακη Σκέρτσου, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα θα λειτουργήσουν στις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και στις περιπτώσεις των κακοκαιριών «Μπάλλος» και «Διομήδης».

Επιπλέον θα ενεργοποιηθεί το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων. Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα, ενώ και οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την επικράτεια βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα, ώστε να συνδράμουν όπου χρειαστεί με προσωπικό και μέσα.

Ακόμη, έτοιμοι να συμβάλλουν είναι και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και ‘Αμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».

Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης όλοι οι φορείς θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα νυχθημερόν καθ’ όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και υπογράμμισε ότι το σύνολο του μηχανισμού, σε πλήρη επαγρύπνηση, θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί η χώρα λειτουργική και τυχόν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας να επιλύονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Επιπλέον, όπως είπε, το κύμα κακοκαιρίας έρχεται σε δύο κύκλους, ενώ ήδη έχουν ληφθεί μέτρα και στους δήμους και στις περιφέρειες με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αγορά αλατιού έτσι ώστε να κρατηθεί το Εθνικό Δίκτυο ανοιχτό. Ακόμη, όπως ανέφερε με βάση τις μετεωρολογικές ενδείξεις δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις περιοχές κάτω από τη Θεσσαλία διότι από τη Δευτέρα θα είναι πολύ έντονα τα καιρικά φαινόμενα εκεί, καθώς επίσης και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι έχουν δοθεί οδηγίες προς τους δήμους, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών και την απρόσκοπτη προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η σύσκεψη των Περιφερειών

Σε επιφυλακή είναι και η Περιφέρεια Αττικής όπως τονίστηκε σε σύσκεψη χθες ώστε να προστατεύσει αποτελεσματικά τους πολίτες αλλά και να συνδράμει τους Δήμους για την αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης σημείωσε πως η Περιφέρεια έχει λάβει όλα τα μέτρα για να κρατηθούν ανοικτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες ευθύνης της και ζήτησε από τους δημάρχους να εστιάσουν στον καθαρισμό των δημοτικών δρόμων αρμοδιότητας τους.

Η Περιφέρεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας και την προστασία των πολιτών διαθέτει 80 μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων εκχιονιστικά, χωματουργικά αλλά και 2 μηχανήματα απεγκλωβισμού. Έχουν διανεμηθεί 2.5 χιλιάδες τόνοι αλάτι και βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή 250 άτομα για την εξυπηρέτηση και προστασία των πολιτών.

Επί ποδός επίσης βρίσκεται και ο ΔΕΔΔΗΕ καθώς συνεργεία του έχουν μετακινηθεί προς νησιωτικές και άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση, όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, προκειμένου να είναι σε θέση να παρέμβουν άμεσα, εφόσον χρειαστεί. Επιπροσθέτως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

Σημειώνεται ότι νέα συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, για εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΕΛΛΑΔΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚΑΙΡΟΣΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΛΠΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Related Posts

Δαβάκης - Καιρίδης
ΕΛΛΑΔΑ

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

19/12/2025 - 14:27
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Τοπικές νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν – Δείτε αναλυτικά

19/12/2025 - 04:28
Γεραπετρίτης - ΥΠΕΞ
ΕΛΛΑΔΑ

Γεραπετρίτης σε Βρετανή ΥΠΕΞ: «Οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον συμμάχων χωρών»

18/12/2025 - 19:04

Διαβάστε Επίσης

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

Abrams: H Aυστραλία ολοκλήρωσε την παράδοση των 49 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία [pics]

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Ο Πούτιν απειλεί την Ευρώπη με πόλεμο: Μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert