OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης και Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας – Τι περιλαμβάνει

17/10/2024 - 14:33
Μητσοτάκης - Ζελένσκι
Share on FacebookShare on Twitter

Συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας υπέγραψαν στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ελλάδα είναι το 21ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει ανάλογη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία.

Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της προσχώρησης της Ελλάδας και της Ε.Ε. στην Κοινή Δήλωση των G7 (Ιούλιος 2023) για την υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, αλλά και της αντίστοιχης συμφωνίας Ε.Ε. – Ουκρανίας που υπεγράφη στις 27 Ιουνίου 2024 στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Since the beginning of Russia’s full-scale invasion, Greece has been providing military support to Ukraine, including material and technical assistance, as well as training.

Today, we signed an Agreement on Security Cooperation with the Prime Minister of Greece, Kyriakos… pic.twitter.com/SPbRZv09wn

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 17, 2024

Υπενθυμίζεται πως η κοινή δήλωση των G7 για την ασφάλεια της Ουκρανίας προέτρεπε σε διμερείς συμφωνίες με το Κίεβο, έως ότου καταστεί εφικτή η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι κύριοι Μητσοτάκης και Ζελένσκι ανοίγει τον δρόμο για ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας και ιδιαίτερα της Οδησσού, δέσμευση την οποία είχε αναλάβει ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, τον Αύγουστο του 2023, και επανέλαβε κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό.

Μητσοτάκης - Ζελένσκι

Τι προβλέπει η διμερής συμφωνία για την πολύπλευρη στήριξη και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

  • Η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Ουκρανίας, στα πρότυπα αντίστοιχων διμερών συμφωνιών που έχει συνάψει η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Ουκρανία, έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας και την πολύπλευρη στήριξη της χώρας και της ενταξιακής της πορείας. Προβλέπει συνεργασία και κοινά εγχειρήματα σε μια σειρά από τομείς, όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η ανοικοδόμηση και ανάκαμψη της Ουκρανίας, η πολιτιστική συνεργασία και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας – και ιδιαίτερα της Οδησσού. Η ανοικοδόμηση παρουσιάζει ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες και για συνέργειες τόσο με ευρωπαϊκές όσο και με ουκρανικές εταιρείες – στη συμφωνία υπάρχει αμοιβαία δέσμευση για τη συνεργασία εταιρειών των δύο χωρών, καθώς και για συνεργασία στους τομείς της παραγωγής και μεταφοράς πράσινης ενέργειας, στις θαλάσσιες μεταφορές, τα logistics. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η Ελλάδα έχει ήδη διοργανώσει ένα μεγάλο Συνέδριο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο.
  • Στρατιωτική/ αμυντική βοήθεια: Η χώρα μας στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία, στο μέτρο του δυνατού και εφόσον δεν υποβαθμίζονται οι εγχώριες αμυντικές ικανότητες. Η στήριξη αυτή προβλέπεται ήδη από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Ζελένσκι, η Ελλάδα θα παρέχει επίσης πρόσθετους πόρους για την επιτάχυνση της εκπαίδευσης των F-16 για πιλότους και τεχνικούς.

Tags: ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΟΥΚΡΑΝΙΑΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Related Posts

Δαβάκης - Καιρίδης
ΕΛΛΑΔΑ

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

19/12/2025 - 14:27
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Τοπικές νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν – Δείτε αναλυτικά

19/12/2025 - 04:28
Γεραπετρίτης - ΥΠΕΞ
ΕΛΛΑΔΑ

Γεραπετρίτης σε Βρετανή ΥΠΕΞ: «Οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον συμμάχων χωρών»

18/12/2025 - 19:04

Διαβάστε Επίσης

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Ειρωνικά μηνύματα και ερωτήματα Ρώσων στη συνέντευξη του Πούτιν

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

Το Ισραήλ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός Ρώσου πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

SBU: Η Ουκρανία έπληξε με drone πετρελαιοφόρο του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο [vid]

Χαμάς: «Ελπίζουμε το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις στη Γάζα μετά τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν έχω λόγο να πω ψέματα» λέει ο νεαρός που του έκανε μήνυση - «Ο Γιώργος δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του» υποστηρίζει συνεργάτης του τραγουδιστή

Μπήκαν στην Ποσειδώνος οι πρώτες κάμερες με ΑΙ που θα στέλνουν αυτόματα «ραβασάκια» - Δείτε φωτογραφίες

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Νίκος Παππάς: Σε καμία περίπτωση δεν τον γρονθοκόπησα - Καταδικάζω την πράξη μου και ντρέπομαι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert