OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

USS Gerald R. Ford: Στη Σούδα το θηριώδες αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ

23/02/2026 - 17:32
USS Gerald R. Ford

REUTERS/Stelios Misinas

Share on FacebookShare on Twitter

Το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πολεμικό πλοίο του κόσμου, έφτασε το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας (23 Φεβρουαρίου 2026) στη Σούδα της Κρήτης για ανεφοδιασμό και υποστήριξη, πριν συνεχίσει την πορεία του προς τη Μέση Ανατολή.

Η άφιξη του θηριώδους πλοίου –μήκους άνω των 300 μέτρων, με πλήρες εκτόπισμα πάνω από 100.000 τόνους και δύο αντιδραστήρες νέας γενιάς– πραγματοποιείται σε φόντο έντονων γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύουν σημαντικά τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.

Η Ναυτική Βάση Σούδας αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά ως μία από τις πλέον κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, καθώς μπορεί να υποστηρίξει ακόμα και υπερμεγέθη αεροπλανοφόρα όπως το USS Gerald R. Ford, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της Κρήτης στην ευρύτερη περιοχή.

The USS Gerald R. Ford carrier seen heading into Souda Bay on the Greek island of Crete. pic.twitter.com/JU8o2ltxn3

— WarMonitor🇺🇦🇬🇧 (@WarMonitor3) February 23, 2026

Το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford συνοδεύεται από τρία αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke και διαθέτει ισχυρή αεροπορική πτέρυγα μάχης, που περιλαμβάνει μαχητικά F/A-18, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου EA-18G και ιπτάμενα ραντάρ. Ενσωματώνει επίσης τεχνολογίες αιχμής που επιτρέπουν ταχύτερη απονήωση αεροσκαφών και φόρτωση όπλων, προσφέροντας στις ΗΠΑ πρωτοφανή δυνατότητα προβολής ναυτικής ισχύος παγκοσμίως.

USS Gerald R. Ford
REUTERS/Stelios Misinas

Η κίνηση του USS Gerald R. Ford προς τη Μέση Ανατολή εντάσσεται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πίεσης κατά του Ιράν. Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2026, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έθεσε ουσιαστικά δίωρο 10-15 ημερών στην Τεχεράνη για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, προειδοποιώντας για «πολύ κακά πράγματα» σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

REUTERS/Stelios Misinas

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη απάντησε σήμερα (23/02/2026) με σκληρή δήλωση. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαΐ τόνισε σε συνέντευξη Τύπου: «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως περιορισμένο πλήγμα. Μια πράξη επιθετικότητας θα θεωρηθεί πράξη επιθετικότητας. Τελεία και παύλα». Το Ιράν προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση –ακόμα και περιορισμένη– ως πράξη επιθετικότητας.

Στο μεταξύ, η Ινδία εξέδωσε σήμερα επείγουσα προειδοποίηση προς τους πολίτες της. Το υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία της Ινδίας στην Τεχεράνη κάλεσαν όλους τους Ινδούς πολίτες που βρίσκονται στο Ιράν (φοιτητές, προσκυνητές, επιχειρηματίες, τουρίστες κ.ά.) να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα «με όλα τα διαθέσιμα μέσα μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών πτήσεων». Εκτιμάται ότι περίπου 10.000 Ινδοί διαμένουν αυτή τη στιγμή στο Ιράν. Οι πολίτες καλούνται να έχουν έτοιμα τα ταξιδιωτικά και ταυτοποιητικά έγγραφα και να επικοινωνούν με την πρεσβεία για οποιαδήποτε βοήθεια.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την κλιμακούμενη ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή, με τις ΗΠΑ να συνεχίζουν τη μαζική συγκέντρωση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων.

Tags: USS Gerald R. FordΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΟΥΔΑΣΣΟΥΔΑ

Related Posts

DefencEduNet
ΕΛΛΑΔΑ

DefencEduNet: Χέρι – χέρι με τα πανεπιστήμια της Β. Ελλάδος η αμυντική βιομηχανία

23/02/2026 - 11:09
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός Καθαράς Δευτέρας: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις – Πιθανές βροχές σε Κυκλάδες και Κρήτη

23/02/2026 - 07:26
Μητσοτάκης - Chevron
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης για έρευνες Chevron: «Εγγυώνται την ασφάλειά μας έναντι όσων αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

22/02/2026 - 11:12

Διαβάστε Επίσης

Περού: Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου Mi-17 – 15 νεκροί, μεταξύ των οποίων 7 παιδιά

Ιράν: Προειδοποιεί για κίνδυνο κλιμάκωσης πέραν των συνόρων του σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση

Rosatom: Η Μόσχα προτείνει στο Βελιγράδι την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ρωσικής τεχνολογίας

ΕΕ: «Βέτο» από την Ουγγαρία στις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας την παραμονή της 4ης επετείου από την εισβολή στην Ουκρανία

Μεξικό: Επιπλέον 2.500 στρατιώτες στην πολιτεία Χαλίσκο μετά τον θάνατο του βαρόνου ναρκωτικών «Ελ Μέντσο»

Ρωσία: Ουκρανικά drones πυρπόλησαν αποθήκες πετρελαίου – Εφοδίαζαν τον αγωγό προς την Ουγγαρία

USS Gerald R. Ford: Στη Σούδα το θηριώδες αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ

Μερτς: Τέσσερα χρόνια μετά ο Πούτιν έχει φτάσει «στο βαθύτερο επίπεδο βαρβαρότητας» και «δεν κερδίζει αυτόν τον πόλεμο»

Top News

Ο Παύλος Ντε Γκρες έφαγε σε ουζερί της Εύβοιας και ξετρελάθηκε με τους μεζέδες

ΗΠΑ: Χιονοθύελλα «πάγωσε» τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη - Ακυρώθηκαν πάνω από 5000 πτήσεις, αναμένεται επιδείνωση

BAFTA: Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και η Κλέλια Ανδριολάτου στο after party που διοργάνωσε η Vogue

Ο Μπραντ Πιτ για πρώτη φορά σε σετ των γυρισμάτων της νέας του ταινίας στην Ύδρα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert