Πως βλέπουν οι Τούρκοι το δίδυμο Παναγιωτόπουλου-Αβραμόπουλου σε ΥΕΘΑ-ΥΠΕΞ

Eχει την σημασία της η »χαρτογράφηση» που έκανε ο τουρκικός Τύπος όσον αφορά τους νέους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας  Αβραμόπουλο και Παναγιωτόπουλο. Συγκεντρώσαμε τις πρώτες καταγραφές – όχι μόνο για ιστορικούς λόγους!

Η Hurriyet έχει τον τίτλο « Ο Υπουργός Εξωτερικών φίλος του Ερντογάν» και τον υπότιτλο «Ορίστηκε η νέα κυβέρνηση» . Ο νέος ΥΠΕΞ είναι πρόσωπο φιλικό προς την Τουρκία. Ο  Δημήτρης Αβραμόπουλος, που ήταν πάντα υπέρ της προσέγγισης με την Τουρκία, έγινε ΥΠΕΞ με τρόπο που αποτέλεσε έκπληξη. Στο μεταξύ Υπουργός Άμυνας ανέλαβε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος που είναι υπέρ της σκληρής πολιτικής στις σχέσεις με την Τουρκία. Αυτοί οι δύο διορισμοί προκάλεσαν ορισμένα ερωτηματικά σχετικά με το ποια θα είναι η πορεία αναφορικά με την Τουρκία. Χθες έγιναν πολλές συζητήσεις και τελικά για το ΥΠΕΞ προτιμήθηκε ο κ Αβραμόπουλος. 

Η φιλία του κ Αβραμόπουλου, που θεωρείται το Νο 2 της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζεται από το 1994 -2002 όταν ο κ Αβραμόπουλος ήταν δήμαρχος Αθηναίων . Ο Αβραμόπουλος τότε είχε ζητήσει να επισκεφθεί τον κ Ερντογάν όταν βρισκόταν στις φυλακές, αλλά δεν του είχε επιτραπεί. Ο κ Αβραμόπουλος χρημάτισε υπουργός Υγείας, υπουργός Τουρισμού και για ένα διάστημα Υπουργός Άμυνας. Ο κ Αβραμόπουλος που είναι θαυμαστής της Κων/λης, τελευταία είχε μεταβεί στην Δυτική Θράκη όπου είχε δώσει πολύ θετικά μηνύματα και είχε πει : « Ο Ερντογάν είναι πολύ καλός φίλος μου. Πιστεύω στην προσέγγιση των δύο λαών». 

Οσο αφορά τον νέο Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας κ Πάνο Παναγιωτόπουλο, είναι ένας παλιός δημοσιογράφος ο οποίος μπήκε στην πολιτική το 2000. Όταν ήταν δημοσιογράφος είχε μεταβεί στην κοιλάδα Μπεκάα και είχε κάνει ρεπορτάζ στο στρατόπεδο του ΡΚΚ με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Σε εκείνο το ρεπορτάζ αποκαλούσε τον Οτζαλάν «Πρόεδρο» και είχε αναφερθεί επαινετικά για το ΡΚΚ. Ο κ Παναγιωτόπουλος κατά τα τελευταία τρία χρόνια είχε προβεί σε σκληρές δηλώσεις σχετικά με την Τουρκία. 

Η Milliyet  με τον τίτλο « Ο αρχιτέκτονας της διπλωματίας των σεισμών μπήκε στην κυβέρνηση» και τον υπέρτιτλο « ΥΠΕΞ, φίλος των τούρκων στην Ελλάδα» γράφει ότι σε ένα από τα σημαντικότερα Υπουργεία ανέλαβε Υπουργός , φίλος των Τούρκων, ο νέος ΥΠΕΞ Αβραμόπουλος. Ο κ Αβραμόπουλος είναι γνωστός για τις θετικές του απόψεις έναντι της Τουρκίας και τα τελευταία χρόνια διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον π/θ Ερντογάν και τον Υπουργό ΕΕ , Εγκεμέν Μπαγίς. Ο κ Μπαγίς τον είχε επισκεφθεί τελευταία, τον Ιανουάριο στο γραφείο του όταν είχε μεταβεί στην Αθήνα για ιδιωτική επίσκεψη, όταν ο κ Αβραμόπουλος ήταν Υπουργός Αμυνας. 

Ο κ Αβραμόπουλος είναι γνωστός στην τουρκική κοινή γνώμη από την εποχή των σεισμών το 1999. Ο κ Αβραμόπουλος ήταν ο πρώτος ξένος αρμόδιος που είχε έρθει σε επαφή με την Τουρκία για την αποστολή βοήθειας στην Κων/λη. Τότε, χέρι με χέρι με τον Δήμαρχο της Κων/λης Γκιουρτουνά ξεκίνησαν την αλληλοβοήθεια σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν καλές και ήταν ο εφευρέτης του χαρακτηρισμού «διπλωματία των σεισμών» . 

Η Vatan  με τον τίτλο «Εγινε Υπουργός Αμυνας» γράφει ότι  Υπουργός Αμυνας ορίστηκε ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ο οποίος κατά την περίοδο που ήταν δημοσιογράφος την δεκαετία του ’90 είχε κάνει ρεπορτάζ στην κοιλάδα Μπεκάα με τον Οτζαλάν. Τότε ο Οτζαλάν είπε στον κ Παναγιωτόπουλο «Η Αθήνα δεν αξιολογεί σωστά τον πόλεμο που κάνουμε έναντι του τουρκικού στρατού». Το δημοσίευμα πλαισιώνεται με φωτογραφία του κ Παναγιωτόπουλου που συνομιλούσε με τον Οτζαλάν 

—Η Posta  με τον τίτλο « Μια καλή και μια κακή είδηση από τον γείτονα» . Στο δημοσίευμα τονίζεται πως στο ΥΠΕΞ διορίστηκε ο κ Αβραμόπουλος που είναι υπέρ της συνέχισης του χρονοδιαγράμματος προσέγγισης με την Τουρκία. Ομως Υπουργός Αμυνας έγινε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος που αντιτίθεται στην Τουρκία.  

Η Cumhuriyet   με τίτλο «Δια της βίας εκλογή Υπουργών στην γείτονα» γράφει πως εκείνο που προσέλκυσε την προσοχή στην νέα κυβέρνηση, είναι ο διορισμός του κ Αβραμόπουλου, που είναι γνωστός για την εγγύτητά του με την Τουρκία, στην θέση του ΥΠΕΞ . Στο δε Υπουργείο Αμυνας διορίστηκε ο κ Πάνος Παναγιωτόπουλος που είναι γνωστός για τις ακραίες εθνικιστικές του απόψεις έναντι της Τουρκίας. 

Η Sabah  με τον τίτλο « Υπουργός φίλος των Τούρκων στην κυβέρνηση, στην γείτονα» επισημαίνεται ότι ΥΠΕΞ ανέλαβε  ο κ Αβραμόπουλος που είναι γνωστός για την στενή φιλία που είχε δημιουργήσει με τον  Ερντογάν. Ο κ Αβραμόπουλος είχε χρηματίσει και Υπουργός Τουρισμού και είχε παροτρύνει το εμπόριο και τον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ Αβραμόπουλος,  που είναι γνώστης των ελληνοτουρκικών θεμάτων ανέλαβε ΥΠΕΞ και ο διορισμός αυτός αντιμετωπίστηκε θετικά και από τις χώρες της ΕΕ. Στο μεταξύ Υπουργός Αμυνας ανέλαβε ο κ Παναγιωτόπουλος που είναι γνωστός με τις σκληρές του δηλώσεις. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε επισκεφθεί τον Οτζαλάν στην κοιλάδα Μπεκάα. 

Η Star γράφει για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο « Ο Σαμαράς και η ομάδα κρίσης, φόρεσαν το πύρινο πουκάμισο» και τον υπέρτιτλο « Περιστέρι στο ΥΠΕΞ, γεράκι στο Αμυνας»  Το ΥΠΕΞ ανέλαβε ο κ Αβραμόπουλος ο οποίος χρημάτισε Υπουργός Τουρισμού, Υπουργός Υγείας και Υπουργός Αμυνας και είναι υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία και υπέρ της προσέγγισης των δύο χωρών. Υπουργός Αμυνας ανέλαβε ο κ Παναγιωτόπουλος ο οποίος είναι υπέρ της σκληρής πολιτικής στις σχέσεις με την Τουρκία. 

Η Turkiye γράφει  με τον τίτλο « Ο δημοσιογράφος που είχε κάνει ρεπορτάζ με τον Οτζαλάν έγινε Υπουργός» . Σημειώνεται ότι ΥΠΕΞ ανέλαβε ο κ Αβραμόπουλος ενώ Υπουργός Αμυνας ο κ Παναγιωτόπουλος ο οποίος όταν ήταν δημοσιογράφος την δεκαετία του ’90 είχε κάνει ρεπορτάζ με τον Οτζαλάν. 

Η Ζaman γράφει ότι στην νέα κυβέρνηση ΥΠΕΞ ορίστηκε ο κ Αβραμόπουλος, ενώ στο Υπουργείο Αμυνας το όνομα-γεράκι κ Παναγιωτόπουλος. Στο μεταξύ  - γράφει – έγινε γνωστό ότι ο  Ερντογάν τηλεφώνησε στον κ Σαμαρά τον οποίο συνεχάρη για την εκλογική του νίκη. Τώρα άρχισε να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για το τι είδους προσέγγιση θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του κ Σαμαρά σε σχέση με την Τουρκία. Ο κ Σαμαράς κατά καιρούς είχε επικριθεί για το ότι είναι υπέρ μιας σκληρής πολιτικής έναντι της Τουρκίας.