OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Γκρι» Αιγαίο με «ευρωπαϊκή σφραγίδα» και στόχο την «βολική» για τους ισχυρούς «ασάφεια κυριαρχίας»

12/12/2015 - 19:38
Share on FacebookShare on Twitter

Κάτι αλλάζει στο Αιγαίο κι εμείς απλά το παρακολουθούμε. Οι προσπάθειες χρόνων της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς και τις ισορροπίες στην περιοχή έχουν πλέον και “ευρωπαϊκό μανδύα”. Η Τουρκία χρόνια τώρα “πούλησε” το παραμύθι που ήθελε το Αιγαίο να είναι μια “κλειστή θάλασσα” ,τα όρια της οποίας έβλαπταν τα ζωτικά της συμφέροντα! Μια ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Σημίτη το 1999, έκανε δώρο στην Άγκυρα την …επιβεβαίωση αυτής της άποψης!

Το Αιγαίο ήταν ,είναι και ελπίζουμε να παραμείνει μια ανοιχτή θάλασσα για όλους όσους θέλουν να πλεύσουν σ΄ αυτή. Τίποτα δεν τους εμποδίζει και ειδικά η Ελλάδα η οποία σεβόταν και σέβεται το διεθνές δίκαιο. Είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί και να υπερασπίσει όμως και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαρκή φάση …υποχώρησης στα θέματα του Αιγαίου . Αν κι έχει πάντα το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, δεν το κάνει για να μην “προκαλέσει” όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Έχει κάνει και πολλά άλλα, έχει αποφύγει να πράξει πολλά περισσότερα ,πάντα με την “λογική” της “εξημέρωσης ενός θηρίου”, όπως θέλει να παρουσιάζεται η Τουρκία .

Με την προσφυγική κρίση και τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και χάνονται στο Αιγαίο,η τουρκική επεκτατική πολιτική για το Αιγαίο βρήκε νέους πρόθυμους συμμάχους, μετά από το NATO , που στα ελληνοτουρκικά ήταν απλά Πόντιος Πιλάτος και οδηγούσε στην “σταύρωση” τα ελληνικά δίκαια.

Οι Ευρωπαίοι και πρωτίστως οι Γερμανοί έχουν σπεύσει να στηρίξουν επί της ουσίας της τουρκικές επιδιώξεις. Έχοντας στόχο τα ενεργειακά αποθέματα του Αιγαίου, οι Γερμανοί δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να “σπρώξουν” την Τουρκία προς το Αιγαίο. Με τον…ευρωπαϊκό τρόπο!

Οι επίμονες “συστάσεις” και οι απροκάλυπτες πιέσεις προς την Αθήνα να δεχτεί “κοινές περιπολίες” με την Τουρκία ,ξεπέρασαν τα όρια. Τα ψεύδη και οι υπερβολές που είχαν να κάνουν με την δήθεν αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει τα σύνορά της δεν έχουν τελειωμό! Μέχρι που θυμήθηκαν ότι αυτά τα σύνορα είναι και ευρωπαϊκά! Άργησαν πολύ να το …ανακαλύψουν αλλά έχουν τους λόγους τους.

Τώρα έχουμε και το …ανέκδοτο που θέέι την Frontex να έχει δικαίωμα επέμβασης στα σύνορά μας ,χωρίς έγκριση και έλεγχο από την ελληνική κυβέρνηση! Λέμε ανέκδοτο, γιατί έχουμε βιώσει πως λειτουργεί η Frontex! Και δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως η δύναμη των 2000 ανδρών και γυναικών που σχεδιάζεται να είναι η …δύναμη άμεσης επέμβασης της Frontex θα μπορεί να παρεμβαίνει!

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παρουσιάσει την Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG) που θα αναλάβει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η ζώνη Σένγκεν,όπως λένε! Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας παραδέχεται σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, ότι η νέα υπηρεσία, η οποία θα αντικαταστήσει τη Frontex, θα μπορεί να παρεμβαίνει στα σύνορα χωρίς σχετικό αίτημα από κράτος – μέλος. Η υπηρεσία θα στελεχώνεται «και από τα εθνικά σώματα που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των συνόρων», θα μπορεί ακόμη να παρεμβαίνει στην πρόληψη καταστάσεων κρίσης, αλλά και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες θεωρεί ελλιπή τη φύλαξη των συνόρων.

Μακάρι να διαψευστούμε και να αποδειχτούμε αναίτια καχύποπτοι,αλλά όλα αυτά νομίζουμε ότι έχουν ως στόχο τον “εθισμό” μας στην επικύρωση αυτού που η Τουρκία χρόνια προσπαθεί: να κάνει το γαλάζιο Αιγαίο “γκρι”. Δεν εξυπηρετεί μόνο την Άγκυρα, αυτό ,εξυπηρετεί πολλούς μεγάλους και δυνατούς που θα ήθελαν να υπάρχει μια …ασάφεια στο Αιγαίο ,αν και όταν με το καλό φθάσουμε στο σημείο να αρχίσουμε την εκμετάλλευση των ενεργειακών του πόρων.

Το “υπερταμείο με τις υποθήκες” που ετοιμάζεται μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα περιλαμβάνει και τα όποια αποθέματα ενέργειας εντοπιστούν στο Αιγαίο. 50 δις δεν …μαζεύονται διαφορετικά ,είναι προφανές

Συνεπώς ας μην θεωρούμε τίποτα απ΄ όλα όσα γίνονται και λέγοτναι αυτή τη περίοδο για το Αιγαίο τυχαίο…

 

Tags: ΑΙΓΑΙΟΑΟΖΕΕΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΕΥΡΩΠΗ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το casus belli», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ – Η απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

04/12/2025 - 16:48
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ απαντά στον Νίκο Δένδια για το νέο δόγμα αποτροπής στο Αιγαίο: «Δεν αποτελούμε απειλή, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

04/12/2025 - 15:54
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας»

03/12/2025 - 20:56

Διαβάστε Επίσης

Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η ισραηλινή κατοχή στη Γάζα»

Βενεζουέλα: Ο Ερντογάν προτρέπει τον Μαδούρο να συνεχίσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση με drones και πυραύλους στο Κρεμεντσούκ – Η Ρωσία κατέρριψε 77 ουκρανικά drones

Κρεμλίνο για το νέο στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ: «Θετικό το ότι η Ρωσία δεν χαρακτηρίζεται πλέον άμεση απειλή»

Η νέα στρατηγική της ΕΕ με επενδύσεις 6,8 τρισ. ευρώ στην άμυνα – Νέα ευκαιρία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

Φρεγάτες FDI: Η βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί το Πολεμικό Ναυτικό της νέας εποχής

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές – Που θα εκδηλωθούν καταιγίδες

Σαν σήμερα: Το 1826 ο Καραϊσκάκης κατατροπώνει τους Τούρκους στο Τουρκοχώρι Λιβαδειάς

Top News

Συνταγή για εύκολα κανελόνια με κιμά κοτόπουλο και μοτσαρέλα

Ο Αλέξης Παπαχελάς αποκάλυψε ότι έχει καρκίνο του προστάτη: «Η ενημέρωση είναι το αντίδοτο για τον φόβο»

Κεν Όνο: Ο θρύλος των Μαθηματικών που άφησε το πανεπιστήμιο για να εργαστεί στην AI startup μιας 24χρονης

Τα 8 σημεία της Αττικής που θα μπουν πιλοτικά κάμερες έως το τέλος του έτους - Βουλιαγμένης, Ποσειδώνος και Πανεπιστημίου τα πρώτα μέρη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert