OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Στο στόχαστρο» η κυπριακή ΑΟΖ: Το «θερμό» δίμηνο και ο σκοπός της Άγκυρας

20/10/2021 - 11:23
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Αύξηση του στρατιωτικού αποτυπώματος και έξοδο των τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ και στη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αναμένουν τους επόμενους δύο μήνες Αθήνα και Λευκωσία.

Όπως εκτιμούν, η Άγκυρα φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες τόσο στα Κατεχόμενα όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ δε δείχνει διατεθειμένη να αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο, παρά τις αντίθετες εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. «Υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των τουρκικών δηλώσεων  και του μεγέθους της στρατιωτικής παρουσίας στο Αιγαίο», σημειώνουν στρατιωτικές πηγές στο OnAlert.

Το τελευταίο διάστημα η τουρκική πολεμική αεροπορία φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την τακτική των υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά και παράλληλα έχουν μειωθεί οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου. Την ίδια ώρα η Άγκυρα, παρότι εκδίδει ναυτικές αναγγελίες για ασκήσεις στο Αιγαίο, επί του πρακτέου δεν προχωράει στη διεξαγωγή τους, όπως τις προαναγγέλλουν οι τουρκικές NAVTEX.

Το κρίσιμο επικείμενο δίμηνο

Χαρακτηριστική είναι η αναγγελία διεξαγωγής άσκησης έρευνας και διάσωσης στο κεντρικό Αιγαίο το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες στρατιωτικές πηγές, τα τουρκικά πλοία εμφανίστηκαν στις 7 του μηνός μεταξύ Χίου και Σκύρου αλλά τις επόμενες ημέρες αποσύρθηκαν παρότι η περιοχή είχε δεσμευτεί με παράνομη τουρκική NAVTEX μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Αθήνα και Λευκωσία συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι μετά τα μέσα Νοεμβρίου η Τουρκία αναμένεται να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία με πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ, αντιδρώντας έτσι στις προγραμματισμένες εργασίες που πρόκειται να εκτελέσουν οι εταιρίες Exon Mobil και Total στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου. Κρίσιμο επίσης θεωρείται και το διάστημα μετά τις 16 Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η ισχύς της ναυτικής αναγγελίας για έρευνες του Oruc Reis βορείως της Κύπρου σε περιοχή που εφάπτεται της κυπριακής ΑΟΖ. Θεωρείται πολύ πιθανό η Τουρκία να εκδώσει νέαNAVTEX, ενδεχομένως και πριν τις 16 Δεκεμβρίου,  για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού ανατολικά της Κρήτης, δηλαδή στη θαλάσσια περιοχή που ορίζουν οι συντεταγμένες του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο στόχος της Άγκυρας

Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα όχι μόνο θα προβάλει εμπράκτως τις διεκδικήσεις της για το εύρος των τουρκικών θαλασσίων ζωνών αλλά θα «μετρήσει» και τις αντοχές τόσο της πρόσφατης ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας και της εμβάθυνσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας MDCA που αποτυπώθηκε με την αναβάθμιση MDCA.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, μεταξύ άλλων και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, φαίνεται αποφασισμένη να προβάλλει τις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν, όπως εκείνες διατυπώνονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία των υποψηφίων χωρών στην ΕΕ, και τις δηλώσεις του Ζοζέπ  Μπορέλ μετά το τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η Άγκυρα αναμένεται να το πράξει με την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή και την πιθανή έξοδο τουρκικών ερευνητικών πλοίων αλλά και με την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στα Κατεχόμενα, με σκοπό να αλλάξει τη βάση επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος. Η ανακοίνωση για γεωτρήσεις  από τη τουρκική κρατική εταιρεία TPAO ανοιχτά της Βόρειας Κύπρου που ακολουθούν ως συνέχεια του προκλητικού ανοίγματος των Βαρωσίων επιχειρούν να προσδώσουν νομιμοφανή κρατική υπόσταση στο ψευδοκράτος.

Tags: NAVTEXΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΡΝΤΟΓΑΝΚΥΠΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία - F-16
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

26/03/2026 - 19:49
Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία προκαλεί με νέες απειλές για τους Patriot στην Κάρπαθο: «Τα όπλα σας δεν είναι αρκετά»

19/03/2026 - 12:43
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό UAV παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και έκανε δύο παραβάσεις στο FIR Αθηνών

13/03/2026 - 18:41

Διαβάστε Επίσης

Με πολύ ισχυρή πρόταση για Barracuda οι Γάλλοι στη μάχη για τα καινούργια υποβρύχια

Καιρός σήμερα: Καταιγίδες σε Αιγαίο, Δωδεκάνησα – Βροχές στην υπόλοιπη χώρα

Σαν σήμερα: Το 1939 ο αρχιστράτηγος Φράνκο κατακτά τη Μαδρίτη και θέτει τέλος στον εμφύλιο

CENTCOM: Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου με το Ιράν

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι στοχοθέτησαν αμερικανοϊσραηλινές δυνάμεις στο Κουβέιτ

Ρούμπιο: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει σε 2 με 4 εβδομάδες – Δεν θα χρειαστούν χερσαία στρατεύματα»

Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: Εγκαίνια για το νέο αξονικό τομογράφο, παρουσία Δένδια [pics, vid]

Ιράν: Αμερικανοϊσραηλινές επιδρομές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και αντιδραστήρες σε Αράκ και Γιαζντ

Top News

Miss Grand Thailand 2026: Η στιγμή που πέφτουν τα ψεύτικα δόντια υποψήφιας ενώ βρισκόταν στη σκηνή - Δείτε βίντεο

Ιωάννης Παπαζήσης: Ένας φίλος μάγκας, κάποτε, μας πέταξε μέσα στο αμάξι να τρέξουμε μέχρι θανάτου

Μαρία Καρυστιανού: «Δε θα δεχτούμε να παρακολουθούμε τη δίκη στην κάτω αίθουσα, από την τηλεόραση»

Ελένη Ζιώγα: Παντρεύτηκα στα 17 μου, εκείνη την εποχή θεωρούνταν επανάσταση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert