Τουρκία: Ο Μπαχτσελί ενοχλήθηκε γιατί το Κογκρέσο χειροκρότησε τον Μητσοτάκη… 37 φορές!

Σε κρεσέντο κατά της Ελλάδας επιδίδονται τις τελευταίες ώρες οι επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού στην Τουρκία, χωρίς να μπορούν να κρύψουν τον εκνευρισμό τους για το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ.

Μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δήλωσε χθες μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι για εκείνον «ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια» και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να συναντηθεί μαζί του, πήρε την σκυτάλη ο κυβερνητικός εταίρος του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του στην Τουρκία, ο Μπαχτσελί – σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Sabah – ανέφερε: «Κατά τη γνώμη μας, είναι αρκετά προβληματικό το γεγονός ότι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο καταχειροκροτήθηκε 37 φορές. Δεν ξέρουμε τι βρήκαν οι βουλευτές στην ομιλία του Μητσοτάκη. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι συναντήθηκαν σε κοινό έδαφος απέναντι στην Τουρκία».

Πάντα κατά την Sabah, ο Μπαχτσελί επανέλαβε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λύση δύο κρατών, φτάνοντας στο σημείο να πει το ανεκδιήγητο: «Η μοίρα της Κύπρου δεν είναι ο ελληνισμός αλλά ο τουρκισμός»!!!

Παράλληλα άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί στην συμμαχία των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης επειδή κατά τον Μπαχτσελί δεν σηκώνουν τους τόνους έναντι της Ελλάδας, φανερώνοντας ίσως με αυτό τον τρόπο ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι ένα από τα πεδία αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών του 2023 στην Τουρκία.

Εντωμεταξύ οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – όπως ήταν αναμενόμενο – είναι πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ, με σχεδόν πανομοιότυπο τίτλο, δηλαδή της ρήση του Τούρκου Προέδρου.

«Για εμένα δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης» γράφει η Milliyet. «Για εμένα πια δεν υπάρχει κάποιος που ονομάζεται Μητσοτάκης» αναφέρει σε δημοσίευμα της για τον Τούρκο πρόεδρο η Aksam. «Από εδώ και πέρα ας το σκεφτεί ο κ. Μητσοτάκης τι θα κάνει» γράφει η Hurriyet. «Για εμένα πια, δεν υπάρχει Μητσοτάκης» αναφέρει η Sabah.

Όμως πέραν των πρωτοσέλιδων, οι δηλώσεις Ερντογάν απασχόλησαν και τις βράδυνες ενημερωτικές εκπομπές, με αναλυτές στην Τουρκία να αποδίδουν την ενόχληση του προέδρου στις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, χαρακτηριστικά είναι τα όσα ειπώθηκαν σε ενημερωτική εκπομπή στο Haber Turk, στο απόσπασμα που ακολουθεί:

Κούμπρα Παρ (παρουσιάστρια): Οι σχέσεις του προέδρου με τον Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αρκετά καλές. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είχα αρχίσει να βελτιώνονται. Λέγαμε μάλιστα να μην βάλουμε τρίτες χώρες ανάμεσα μας και να λύσουμε με αδελφικό τρόπο τα  προβλήματα μεταξύ μας. Τι συνέβη ξαφνικά και ο πρόεδρος τσαντίστηκε τόσο πολύ με τον Μητσοτάκη;

Φαρούκ Ακσόι: (δημοσιογράφος): Διότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Υπάρχουν τα θέματα  των F-16, των F-35,  οι συμφωνίες για τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου όπως και η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη. Κυρία Κιουμπρά, εσείς πράγματι πιστεύετε πως η Τουρκία με την Ελλάδα από μόνες τους μπορούν να επιλύσουν τα μεταξύ τους  προβλήματα με αδελφικό τρόπο; Ο κ. Ερντογάν μπορεί να βγει να πει ο αδελφός μου ο Μητσοτάκης, την άλλη ημέρα μπορεί να βγει να πει ‘’για μένα πια δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης’’. Έτσι είναι οι διεθνείς σχέσεις. Μέχρι και χθες ο Άσαντ δεν ήταν ‘’ο αδελφός μου ο Άσαντ’’;

Κούμπρα Παρ (παρουσιάστρια): Γιατί ενοχλείται η Ελλάδα από το ενδεχόμενο να αγοράσουμε  F-16;

Φαρούκ Ακσόι: (δημοσιογράφος): Ίσως επειδή σκέφτεται πως με αυτά τα F-16 δεν θα κάνουμε τουριστικές ξεναγήσεις πάνω από το Αιγαίο!

Όπως υπενθύμισε ο Μανώλης Κωστίδης πριν από τρία χρόνια είχε προκληθεί αντίστοιχη ένταση όταν ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε προκλητικά την πρόταση του Βούλγαρου προέδρου για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αμέσως επόμενο διάστημα, εξελίχθηκε η ένταση στον Έβρο με χιλιάδες μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα αλλά και οι παραβιάσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Πηγή: Με πληροφορίες από sabah / Newsit.gr / ΣΚΑΪ | Φωτογραφία αρχείου Reuters