OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τι θα ψηφίσουν οι στρατιωτικοί,που πλέον δεν είναι «δεδομένοι»;

23/04/2012 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Τα δύο μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,τα οποία από το 1974 εναλλάσσονται στη κυβέρνηση,θεωρούν περίπου δεδομένο ότι η “δεξαμενή ψήφων” των στρατιωτικών ελέγχονται απολύτως. Άλλοτε προς τη μία πλευρά και άλλοτε προς την άλλη. Περίπου ίδια είναι και η άποψη που η κοινή γνώμη έχει για τους στρατιωτικούς.Αμέσως μετά από τη μεταπολίτευση άπαντες θεωρούσαν τους στρατιωτικούς “υποχρεωτικά δεξιούς” και μετά από το 1981 τα “στρατόπεδα” έγιναν δύο με το ΠΑΣΟΚ να κυριαρχεί και να αποκτά σημαντικά ερείσματα και στις ΕΔ.

Υπήρχαν πάντα οι μειοψηφίες “νοσταλγών” της Χούντας και το “δείγμα” αξιωματικών που πιθανόν να είχαν “αριστερές” πεποιθήσεις δεν ήταν ποτέ εύκολα ανιχνεύσιμο και περιοριζόταν σε εξαιρέσεις. Με λίγα λόγια και στις ΕΔ αποτυπωνόταν ο “εκλογικός” χάρτης της υπόλοιπης κοινωνίας,με εξαίρεση την επιρροή της αριστεράς που ήταν πάντα χαμηλότερη.

Είναι ίσως η πρώτη φορά από το 1974 που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα που θα κατευθυνθούν οι ψήφοι των στρατιωτικών οι οποίοι ως γνωστόν κάθε άλλο παρά λίγοι είναι.Αντιθέτως.

Το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί από κάποια δημοσκόπηση,αλλά θα είχε ενδιαφέρον να υπήρχε. Κι αυτό γιατί είναι ίσως η πρώτη φορά που τα στελέχη των ΕΔ όχι μόνο αισθάνονται αλλά και είναι απαξιωμένα από τα κόμματα και ειδικά τα δύο κόμματα εξουσίας.

Οι στρατιωτικοί υπήρξαν θύματα άγριας επίθεσης από τη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό το Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν οι πρώτοι που ένοιωσαν τη θηλιά των οικονομικών μέτρων να τους πνίγει. Ήταν το “πειραματόζωο” το οποίο οι κυβερνώντες γνώριζαν ότι δεν έχει δυνατότητα οποιασδήποτε αντίδρασης. Και το “πείραμα” δεν αφορούσε μόνο στις περικοπές. Είχε να κάνει και με τις “ψυχολογικές επιχειρήσεις” της κυβέρνησης που έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα.Οι στρατιωτικοί παρουσιάστηκαν ως …προνομιούχοι,μετά ως …αυτιστικοί και αντιπαραγωγικοί και τέλος ως επίδοξοι πραξικοπηματίες!

Με ποσοστά αποδοχής που υπερβαίνουν το 80% στην ελληνική κοινωνία,οι στρατιωτικοί βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας συκοφαντικής και απαξιωτικής εκστρατείας εναντίον τους που δεν είχε προηγούμενο.

Την ίδια στιγμή δεν είδαν τίποτα ουσιαστικό και χρήσιμο να γίνεται στο χώρο των ΕΔ.Κάτι που θα εξισσοροπούσε τη δυσαρέσκεια και την οργή που είχαν προκαλέσει στο χώρο των ΕΔ με τις δηλώσεις και τις πράξεις τους τρεις κορυφαίοι υπουργοί του Παπανδρέου.Πάγκαλος,Βενιζέλος και Μπεγλίτης προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή και δυσαρέσκεια στο χώρο των ΕΔ.

Βενιζέλος και Μπεγλίτης δεν πρόσθεσαν τίποτα απολύτως θετικό στο χώρο των ΕΔ.

Και αυτό ο κ.Βενιζέλος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πλέον μάλλον θα το πληρώσει εκλογικά.

Από την άλλη η ΝΔ μπορεί με δηλώσεις και ανακοινώσεις να έχει στηρίξει τους στρατιωτικούς στις επιθέσεις που δέχτηκαν,δεν έχει όμως πείσει ότι αν αναλάβει την εξουσία έχει έτοιμο σχέδιο για τις ΕΔ.Σχέδιο που θα προβλέπει τη στήριξη των στελεχών των ΕΔ. Και δεν εννοούμε να υποσχεθεί ότι θα δώσει αυξήσεις,αλλά να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι εκείνα τα μέτρα με τα οποία θα διευκολύνει τη ζωή των στρατιωτικών και των οικογενειών τους.Τι θα κάνει με τις μεταθέσεις για παράδειγμα. Τι θα κάνει με την αναδιοργάνωση των ΕΔ και το κλείσιμο των άχρηστων στρατοπέδων που έχουν σχέση και με τις μεταθέσεις.Γιατί αν πράγματι οι ΕΔ “μαζευτούν” όπως πρέπει και το θέμα των μεταθέσεων θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη άνεση.

Η Αριστερά η οποία για χρόνια παρέμεινε δέσμια των δικών της αγκυλώσεων αποφεύγοντας να ασχοληθεί ουσιαστικά και διεξοδικά με το χώρο των ΕΔ,τώρα τελευταία άρχισε μάλλον διστακτικά και πρόχειρα να θίγει θέματα που έχουν να κάνουν με τα στελέχη των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας,που μέχρι τώρα αντιμετώπιζε ως …αντιπάλους. Οι εμμονές της σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των πολιτών στη καθημερινή τους ζωή,κάνει προφανώς πιο δύσκολη τη προσέγγιση “ένστολων ψηφοφόρων”.

Ο ΛΑΟΣ του κ.Καρατζαφέρη πιθανότατα να αποτελέσει μια επιλογή για αρκετούς απογοητευμένους των ΕΔ που κινούνταν παραδοσιακά στα δεξιά,αλλά είναι άγνωστο πόσους ακόμη μπορεί να προσελκύσει.Ήδη στο χώρο των ΕΔ το κόμμα του Γ.Καρατζαφέρη πάει καλά

Οι υπόλοιποι νέοι κομματικοί σχηματισμοί όπως αυτοί του Π.Καμμένου,του Φ.Κουβέλη ,της Λ.Κατσέλη και άλλων είναι επίσης πιθανόν να προσελκύσουν στρατιωτικούς και ειδικά τις νεότερες ηλικίες οι οποίες δεν έχουν ακόμη εμπλακεί στα κομματικά γρανάζια των δύο μεγάλων κομμάτων που ως γνωστόν…κρίνουν και τις κρίσεις στις ΕΔ.Αυτοί δηλαδή που δεν περιμένουν στις επόμενες κρίσεις προαγωγή.Αυτοί θα ψηφίσουν Βενιζέλο ή Σαμαρά.

Και βέβαια μένει να δούμε πόσο έχει πείσει ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας,το νέο κόμμα το οποίο δημιουργήθηκε από από στρατους αξιωματικούς.

Το βέβαιο είναι ότι σε σχέση με άλλες επαγγελματικές τάξεις οι στρατιωτικοί θα έχουν το μικρότερο ποσοστό σε ακραίους σχηματισμούς.Γιατί αν μη τι άλλο οι στρατιωτικοί γνωρίζουν καλά τουλάχιστον ιστορία.Δεν είναι τυχαίο ότι η Χρυσή Αυγή δεν μπόρεσε ούτε απόστρατους να βρει -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- για να βάλει στα ψηφοδέλτιά της. 

Tags: ΕΚΛΟΓΕΣ2012ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

05/12/2025 - 20:39
Ορκωμοσία - Δ' ΕΣΣΟ
ΓΕΝ

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

05/12/2025 - 15:00
Αρχηγός ΓΕΣ
ΓΕΣ

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

05/12/2025 - 14:47

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert