«Χρήματα στις ΕΔ υπάρχουν,αλλά οι πολιτικοί δεν τολμούν να τα πάρουν»!

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Οι δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις “πάγωσαν” το θέμα των μειώσεων στους μισθούς των στρατιωτικών κατά τουλάχιστον 12% αλλά δεν το “εξαφάνισαν”. Η απειλή του τελειωτικού χτυπήματος στο προσωπικό των ΕΔ είναι εδώ.Η τρόϊκα έρχεται και είναι γνωστό ότι οι κύριοι “με τα μαύρα κοστούμια” δεν συμπαθούν καθόλου όποιον φοράει στολή.

Το ζητούμενο όμως πια δεν είναι τι ζητάει η τρόϊκα.Πάντα “αίμα” θα ζητάει.Το θέμα είναι τι θα κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση.Θα πει κάποια στιγμή όχι;

Μπορεί να το πεί; Ναι είναι η απάντηση.Και μπορεί ταυτόχρονα να προσφέρει στους τροϊκανούς ένα μεγάλο πακέτο περικοπών σημαντικών και ουσιαστικών.

Η λύση δεν βρίσκεται -πάλι- στη τσέπη των στρατιωτικών που είναι έτσι κι αλλιώς άδεια.Η λύση είναι στην πολυσυζητημένη και διαρκώς εξαγγελόμενη αναδιοργάνωση των ΕΔ.

Τα ΄χουν πει και τα ‘χουν ξαναπεί αξιωματικοί με πείρα,τα ΄χουμε γράψει και τα ΄χουμε ξαναγράψει θα πείτε αλλά τι να κάνουμε αυτή είναι η αλήθεια:

•όταν ο Ελληνικός Στρατός συντηρεί εκατοντάδες στρατόπεδα που δεν χρειάζονται με το ελάχιστο κόστος συντήρηρης να προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο -για το καθένα- το χρόνο,είναι απορίας άξιο γιατί αναζητούμε που είναι τα λεφτά.

•ακόμη πιο εξοργιστικοί οι λόγοι που τα κρατάμε ανοιχτά.Οι τοπικές κοινωνίες,οι βουλευτές που εκλέγουν αλλά και οι στρατηγοί που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την “μείωση του όγκου” του Ελληνικού Στρατού.Γιατί πως θα γίνουν “στρατηγοί” αν μειωθούν οι θέσεις και τα γαλόνια.

Υπήρξαν πολλές προσπάθειες για να συμμαζευτεί αυτός το χάος. Ποτέ δεν έγινε το παραμικρό.Ακόμη και ο Μπεγλίτης που είχε από τους επιτελείς του έτοιμο σχέδιο “επιχείρησης λουκέτο” δεν τόλμησε να προχωρήσει.Τα σχέδια έμειναν στο συρτάρι του.

Τώρα ήρθη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά η οποία θα κληθεί από τους δανειστές να παρουσιάσει μειώσεις στις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες.Θα τολμήσει να αγγίξει το θέμα της αναδιοργάνωσης; Αν πρέπει να ρισκάρουμε μια πρόβλεψη θα πούμε όχι.

Κι αυτό γιατί στη ΝΔ δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλοί που να πιστεύουν στη λογική του “συμμαζέματος” των ΕΔ.Δεν έχουν περάσει και τόσα πολλά χρόνια για να ξεχάσουμε τα εγκαίνια νέων στρατοπέδων στα βόρεια συνορά μας.Το 2004 ήταν με κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή.

Συμπέρασμα; Οι στρατιωτικοί θα πρέπει να ανησυχούν.Πάλι απ΄ αυτούς θα τα πάρουν.Ότι βρουν δηλαδή..