Αποκατάσταση μισθών στρατιωτικών: Θα μείνει η κυβέρνηση στην «προσπάθεια»; Τι είπε ο ΥΦΕΘΑ

Ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας σε τηλεοπτική του συνέντευξη παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει την απόφαση του Συμβουλιου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των μισθών των στρατιωτικών. Αλλά πέραν της προσπάθειας τίποτα… Ο κ.Τόσκας επικαλέστηκε την δύσκολη οικονομική κατάσταση και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους εταίρους . Ωστόσο φαίνεται ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να δεσμευτει για το πότε θα προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ.

Ο κ.Τόσκας ρωτήθηκε και απάντησε για πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με τον ΥΠΕΘΑ αλλά και με την κυβερνητική πολιτική.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε:

Για τις παρελάσεις:

“…οι παρελάσεις είναι στο βαθμό που εξυπηρετούν την άνοδο της πατριωτικής αντίληψης και του ηθικού του κόσμου κάνουν καλό. Από εκεί και πέρα, δεν χρειάζονται υπερβολές και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις παρελάσεις, σε συνδυασμό με την κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να ξέρει ο κόσμος τι γιορτάζουμε, να ξέρουν οι στρατεύσιμοι τι γιορτάζουμε, δηλαδή χρειάζεται η κατάλληλη παιδεία αλλά και η κατάλληλη ανάδειξη των οπλικών συστημάτων, που δείχνουν την ισχύ της χώρας. Άρα είμαι υπέρ των παρελάσεων και με τις προϋποθέσεις που σας είπα”.

Για τις δηλώσεις Καμμένου για την “συνεκμετάλλευση με ΗΠΑ στο Αιγαίο”:

Προφανώς δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας. Η κάθε δήλωση που γίνεται στο εξωτερικό έχει σχέση με τις τοπικές συνθήκες, με τις προτάσεις που έχουν γίνει από τις Αρχές της χώρας και με τις διάφορες συνθήκες κατά τις οποίες έγιναν, όποτε πιστεύω ότι έχει κάποια στοιχεία στο νου του ο κ. Καμμένος, τα οποία δεν τα έχω εγώ αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό έκανε αυτές τις δηλώσεις, που θα τις συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό και θα μας ενημερώσει, προφανώς, κι εμάς, όταν πιστέψει.

Για την απόφαση του ΣτΕ:

Όπως είπα ήδη στο προσωπικό των ΕΔ, σε τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη και στο Διδυμότειχο, δώσαμε. Και δώσαμε με πολύ μεγάλη δυσκολία το συμβολικό ποσό των τεσσάρων ημερών εκτός έδρας, σε αυτούς που είναι στην προκάλυψη, στον Έβρο και στα βόρεια σύνορα. Από εκεί και πέρα, εννοείται, την απόφαση, την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, προσπαθούμε να βρούμε λύση, αλλά κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, βλέπετε τι γίνεται με τις συνθήκες διαπραγμάτευσης στο εξωτερικό. Δεν έχουμε δώσει λύση ακόμη, προσπαθούμε, αλλά για την ώρα είμαστε σε αυτό το στάδιο.


Για την τουρκική προκλητικότητα:

Υπάρχουν υφέσεις και εξάρσεις, είναι η αλήθεια, όπως υπήρχαν πάντα. Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας, όχι τόσο έντονες, όμως συνεχίζουν και υπάρχουν και γι’αυτό κι εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας και αναχαιτίζουμε ή παρακολουθούμε κάποιες ασκήσεις όταν υπερβαίνουν κάποια όρια. Έχουμε το νου μας, όπως πάντα, θα έχουμε το νου μας.

Για τα στρατόπεδα που θα κλείσουν:

Ναι, θα δείτε στρατόπεδα να κλείνουν. Θα δείτε στρατόπεδα να συρρικνώνονται, να ομαδοποιούνται, προκειμένου να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και να μειώσουν όπου είναι δυνατό το κόστος, γιατί είναι εξορθολογισμοί, αυτοί είναι εξορθολογισμοί απλοί.

Για τη θητεία:
Η θητεία παραμένει όπως είναι αυτή τη στιγμή, απλά κοιτάζουμε να εκμεταλλευτούμε το προσωπικό, ώστε να μην καταπονείται στη διάρκεια της θητείας, στις σκοπιές και στα μαγειρεία, ας μου επιτραπεί, στις αγγαρείες τις λεγόμενες, αλλά να μαθαίνει κάποια πράγματα, από τα στρατιωτικά θέματα, έτσι ώστε και σαν έφεδρος στη συνέχεια να μπορεί να είναι χρήσιμος και να καλύπτουμε τα κενά, τα μικρά τα κενά που προκύπτουν
Κούτρας: Και για να κλείσουμε, η πρόταση που έκανε ο κ. Καμμένος, οπλίτες, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν τη θητεία τους στη ΜΟΜΑ, μπορούν να παίρνουν οχτακόσια ευρώ το μήνα, υπάρχουν τα κονδύλια, υπάρχει πρόταση για τα κονδύλια;