OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εκλογές ή κυβέρνηση από την ίδια Βουλή;

13/06/2013 - 00:21
Share on FacebookShare on Twitter

Γράφει ο 
Νίκος Αλικάκος
Μέλος του ΑΠΣ/ΣΕΕ

 1. Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρα 37 και 84 Σ) η Κυβέρνηση αντικαθίσταται σε δύο περιπτώσεις:
α. Όταν η ίδια παραιτηθεί (άρθρο 37Σ) ή

β. Όταν η Βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της (άρθρο 84 Σ).

Στις 2 αυτές και μοναδικές περιπτώσεις ακολουθούνται οι διατάξεις των άρθρων 2,3 και 4 του άρθρου 37Σ. Είναι η γνωστή διαδικασία των διερευνητικών εντολών με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Θα θυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση Παπαδήμου του Νοεμβρίου του 2011 σχηματίσθηκε χωρίς να προκύψει καμία από τις 2 αυτές προβλεπόμενες περιπτώσεις. Ούτε η Κυβέρνηση Παπανδρέου παραιτήθηκε ούτε η Βουλή απέσυρε την εμπιστοσύνη της. Αντιθέτως μάλιστα, δύο – τρία 24ωρα πριν το σχηματισμό της, η Κυβέρνηση Παπανδρέου είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης , οριακή μεν αλλά ψήφο δε, την οποία είχε προκαλέσει ο ίδιος για την εξασφάλιση της υστεροφημίας του. Η Κυβέρνηση Παπαδήμου είχε σχηματισθεί με σαφή παραβίαση του Συντάγματος. Διάφοροι « ημέτεροι» και προσκείμενοι του συστήματος συνταγματολόγοι διεκήρυτταν ότι ήταν παραβίαση ήσσονος σημασίας μια και επί της ουσίας η διαδικασία του άρθρου 37 Σ είχε ήδη λάβει χώρα από τους πολιτικούς αρχηγούς. Αλλά σε ένα αυστηρό Σύνταγμα όπως το Ελληνικό δεν υπάρχουν συνταγματικές παραβιάσεις « ήσσονος σημασίας». Η Κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν αντισυνταγματική από τη γέννησή της. Ο ΣΕΕ υπήρξε την εποχή εκείνη από τα ελάχιστα πολιτικά κόμματα που κατήγγειλαν την αντισυνταγματική αυτή Κυβέρνηση. Το Σύνταγμα είχε κουρελιαστεί.

Σήμερα διαρρέουν στον τύπο πληροφορίες περί επικείμενης ρήξης της τρικομματικής Κυβέρνησης και αναπτύσσεται συνακόλουθη παραφιλολογία περί καταφυγής στις κάλπες, με αφορμή την κυβερνητική πρόθεση της κατάργησης της ΕΡΤ .

2. Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 41Σ) η Βουλή διαλύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε 3 περιπτώσεις :

α. Όταν δεν τελεσφορήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών του άρθρου 37Σ.

β. Όταν η Κυβέρνηση που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης προτείνει την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

γ. Όταν έχουν παραιτηθεί ή καταψηφιστεί 2 Κυβερνήσεις και δεν εξασφαλίζεται κυβερνητική σταθερότητα.

Από το συνδυασμό των διατάξεων και των περιπτώσεων διαφαίνονται ότι:
Εφόσον το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση τότε υποχρεωτικά οδηγούμεθα στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Κατά συνέπεια το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας άλλης κυβέρνησης από την ίδια Βουλή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτό.
Για να οδηγηθούμε σε εκλογές πρέπει και τα 3 τα κόμματα, ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ και ΝΔ, να παραμείνουν στην κυβέρνηση μέχρι τέλους.
Τις εθνικές εκλογές όμως δεν τις επιθυμεί κανείς από τα βιοποριστικά κόμματα . Κατέφυγαν 2 φορές στις κάλπες το 2012 για να κατορθώσουν να υφαρπάξουν την ψήφο του Λαού. Τώρα θα καταφύγουν πάλι στο πιο εφιαλτικό σενάριό τους ; Να παρουσιαστούν οι επαγγελματίες πολιτευτές στο Λαό και αντί της ψήφου του να εισπράξουν ότι παράγει η ελληνική γη ; Και με ποια προοπτική ; Με τα άθλια ποσοστά που έχουν; Ο μόνος κερδισμένος θα είναι η ΧΑ με ποσοστά του 15 και 20 % και με προοπτική αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα καταφύγουν στις εκλογές για να δώσουν το δικαίωμα να εισβάλλουν (και όχι να εισέλθουν) 60,70 ή και 80 βουλευτές της ΧΑ ; Δεν πιστεύει κανείς ότι είναι ανόητοι. Διεφθαρμένοι και ιδιοτελείς ναι. Ανόητοι όχι.

Η Κυβέρνηση Σαμαρά κατά πάσα πιθανότητα ολοκληρώνει τον κύκλο της. Το σχέδιο ήταν γνωστό . Ο χρόνος παρέμενε αδιευκρίνιστος. Με μια ευκαιρία δεινών αντιλαϊκών, μέτρων ο κος Βενιζέλος και κος Κουβέλης θα εμφανίζοντο ως υπέρμαχοι και θεματοφύλακες των λαϊκών συμφερόντων, με τον συνήθη λαϊκισμό τους, για να αποχωρήσουν « επιτέλους από τη δεξιά κυβέρνηση» . Για να περισώσουν ότι μπορεί να σωθεί από τα ψήγματα των λαϊκών συμπαθειών που τους έχουν απομείνει. Επομένως δεν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση και η Χώρα δεν θα οδηγηθεί στις εκλογές.

Νέα κυβέρνηση από την ίδια Βουλή θα αναδειχθεί . Θα δοθεί μια πρόσκαιρη ελπίδα, μια ψεύτικη ανάσα, στις λαϊκές μάζες έστω μερικών μηνών ή έτους. Η ίδια όμως σκληρή πολιτική κατά του Έθνους και κατά του Λαού θα εφαρμοστεί. Διότι όλοι είναι στο κόλπο . Όλοι τους συνένοχοι . Δημιουργήματα της φαύλης μεταπολίτευσης.

Ο Λαός για μια ακόμη φορά θα εξαπατηθεί. Δεν έχει σημασία . Αυτή είναι η ιστορία των πολιτικών. Δεν εξαπατήθηκε από τον υπερπατριώτη κο Καρατζαφέρη; Δεν εξαπατήθηκε από τον αντιμνημονιακό κο Σαμαρά; Δεν εξαπατήθηκε από τον σοσιαλιστή κο Παπανδρέου; Δεν εξαπατήθηκε από τον δεινό « επαναδιαπραγματευτή» αριστερό κο Κουβέλη; Το ίδιο θα εξαπατηθεί από τον νέο « Τσε Γκεβάρα» κο Τσίπρα και από τον επαναστάτη κο Καμμένο. Σημασία έχει να βγει το « πρόγραμμα»! Να ξεπουληθεί η Χώρα και να εξαθλιωθεί ο Λαός.

Στη Χώρα όμως υπάρχουν αληθινές λαϊκές δυνάμεις οι οποίες μπορούν να ανακόψουν το θλιβερό κατήφορο. Δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τον ιστορικό τους ρόλο και την ευθύνη τους .Θα εμφανισθούν και θα συντρίψουν τους ενόχους . Αυτή είναι η νομοτελειακή πορεία χιλιάδων ετών ελληνικής ιστορίας.

Tags: ΒΟΥΛΗΕΚΛΟΓΕΣΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΕΕ

Related Posts

ΓΕΕΘΑ - Αρμενία
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

19/12/2025 - 16:35
FDI
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

FDI: Στρατηγικοί πύραυλοι ELSA και οι SYLVER A70 στις τέσσερις φρεγάτες – «Deep Strike» ο νέος ρόλος του Στόλου

19/12/2025 - 09:47
Δένδιας - Κίμων
ΥΕΘΑ

FDI «Κίμων»: Η ύψωση της ελληνικής σημαίας – Δένδιας: Η ένταξη των τεσσάρων φρεγατών δημιουργεί το ισχυρότερο Ναυτικό που είχε ο Ελληνισμός

18/12/2025 - 16:09

Διαβάστε Επίσης

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

Abrams: H Aυστραλία ολοκλήρωσε την παράδοση των 49 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία [pics]

Ζελένσκι για Oreshnik στη Λευκορωσία: Αποτελεί απειλή για πολλές ευρωπαϊκές χώρες

ER-GMLRS: O πύραυλος εκτεταμένης εμβέλειας ξεπέρασε τα 100 χλμ σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση από HIMARS

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προσφέρεται να βοηθήσει την Πολωνία με τεχνολογία αντι-drone, σε αντάλλαγμα για μαχητικά MiG-29

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν έχω λόγο να πω ψέματα» λέει ο νεαρός που του έκανε μήνυση - «Ο Γιώργος δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του» υποστηρίζει συνεργάτης του τραγουδιστή

Επεισόδιο στη Βουλή ανάμεσα σε Καιρίδη και Δαβάκη: «Που είναι ο Νίκος Δένδιας; Προσβάλλει την Επιτροπή» - «Είσαι απαράδεκτος»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Έχω γνωρίσει έναν άνθρωπο που αγαπάει τη χωρά μου και θέλει να βοηθήσει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert