ΕΣΠΕΕ Νήσων: Καταγγέλλει υπέρογκες κρατήσεις στο επίδομα Στόλου – «Πλήττονται τα στελέχη του ΠΝ»

Η ΕΣΠΕΕ Νήσων (Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων) καταγγέλλει νέο «τσεκούρι» στο εισόδημα των στρατιωτικών και ειδικότερα, στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. 

Όπως αναφέρει σε επιστολή της, η καταβολή της «προσαύξησης» για πλόες που λογίζονται ως ειδικές αποστολές, αυξάνει δραματικά το εισόδημα και αλλάζει τους φορολογικούς συντελεστές. «Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι το προσωπικό που πλήττεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είναι οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στο Στόλο».

Τι αναφέρει αναλυτικά η ΕΣΠΕΕ Νήσων στην επιστολή της:

-Παρά το τσεκούρι που έχει υποστεί το εισόδημα των στρατιωτικών στο ΠΝ, δυστυχώς καταφθάνουν ολοένα περισσότερες διαμαρτυρίες και καταγγελίες με στοιχεία που μας επιβεβαιώνουν, αποκαλύπτοντας την έκταση του εμπαιγμού.

-Υπέρογκες οι κρατήσεις στην «προσαύξηση» στο επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας.

-Ενδεικτικά παρατίθεται ένα απόσπασμα από φύλλο μισθοδοσίας που προέρχεται από χαμηλόμισθο / χαμηλόβαθμο στέλεχος του ΠΝ, το οποίο προς μεγάλη του έκπληξη διαπίστωσε ότι, στον επόμενο μήνα από την καταβολή της «προσαύξησης» για συμμετοχή σε «ειδική αποστολή εκτός περιοχής ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ» (ήτοι 100 €), του είχε παρακρατηθεί δυσανάλογα αυξημένος φόρος.

-Πιο συγκεκριμένα, για το μήνα Ιούλιο 23 στο στέλεχος κατεβλήθησαν τρείς (3) πρόσθετες ημέρες για «ειδική αποστολή εντός περιοχής ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ» (ήτοι 60 €/μέρα), καθώς και αποζημίωση νυκτερινής απασχόλησης για τρεις (3) 24ωρες υπηρεσίες. Εν λόγω πρόσθετο ποσόν ανέρχεται αθροιστικά σε διακόσια είκοσι ένα ευρώ πενήντα πέντε λεπτά ( 221,55 €). Από αυτά τα χρήματα παρακρατήθηκαν (επιπλέον των μηνιαίων κρατήσεων) 181,06 € , δηλαδή ποσόν που αναλογεί στο 80% της συγκεκριμένης καταβολής. Όπως θα διαπιστώσουμε και στον ακόλουθο συγκριτικό πίνακα, ενώ οι κρατήσεις στα λοιπά πεδία αυξήθηκαν αναλογικά με το ποσόν της καταβολής, η αύξηση στο φόρο διπλασιάστηκε.

-Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: γιατί διπλασιάστηκε ο φόρος; Η απάντηση είναι απλή και γνωστή και την είχαμε προβλέψει και επικαλεστεί κατ’ επανάληψη: διότι με την καταβολή των 9500 € για 95 μέρες «ειδικής αποστολής εκτός ΠΕ Α/ΓΕΕΘΑ» που μεσολάβησε για το μήνα Ιούνιο, ήταν βέβαιο ότι θα ανέβουν δραματικά οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα έτους 2023, η δήλωση του οποίου που θα υποβληθεί στην Εφορία το 2024. Για να αποφευχθεί, λοιπόν, το «έμφραγμα» στα στελέχη, αντί να κληθούν να πληρώσουν ένα μεγάλο ποσόν κατά την εκκαθάριση του 2024, θα δουν να τους γίνονται πολλές ενδιάμεσες αυξήσεις στη φορολογία καθ’ όλο το 2023.