IDEΧ 2017: ΑΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΝ στην Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Υλικού

Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ προκειμένου να επισκεφτούν την Διεθνή Αμυντικού Υλικού IDEΧ 2017.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης μετέβη στα ΗΑΕ το διήμερο 18-19 Φεβρουαρίου όπου και είχε συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, Αντιστράτηγο Hammad Mohammed Thani Al Rumaithi και με τον Αρχηγό του Ναυτικού των ΗΑΕ Αντινάυαρχο Ibrahim Salim Mohamed Al-Musharrakh, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών καθώς και τις προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Ειδική μνεία έγινε στις εκπαιδεύσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα καθώς και στις υφιστάμενες δυνατότητες παροχής αντίστοιχων και στο μέλλον. 

Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στα ανταλλακτικά που προσέφεραν τα ΗΑΕ στο ελληνικό ΠΝ για την υποστήριξη των Φρεγατών τύπου ‘’S’’ και ευχαρίστησε για την συνεισφορά της Ερυθράς Ημισελήνου των ΗΑΕ στο προσφυγικό, με την χρηματοδότηση της ανακατασκευής 2 δομών φιλοξενίας προσφύγων, στο Κουτσόχερο Λάρισας και στη Ριτσώνα Βοιωτίας.

Αντίστοιχα ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ βρίσκεται από σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του ομολόγου του, Αντιναύαρχου Ibrahim Salim Mohamed Al-Musharrakh, με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα αμοιβαίς συνεργασίας και εκπαίδευσης.

Τόσο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ όσο και ο Α/ΓΕΝ κατά την παρουσία τους στην IDEΧ 2017, επισκέφτηκαν περίπτερα Ελληνικών Εταιρειών, του Πεδίου Βολής Κρήτης, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ενώ συναντήθηκαν με ομολόγους τους άλλων χωρών καθώς και με τον Έλληνα Πρέσβυ στα ΗΑΕ, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’ κ. Διονύσιο Ζώη.

Σημειώνεται οτι η Διεθνής Έκθεση Αμυντικού Υλικού IDEX 2017 (International Defence Exhibition and Conference) είναι μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του είδους διεθνώς, συγκεντρώνοντας κορυφαίες στρατιωτικές αντιπροσωπίες από όλες τις χώρες της Ασίας, Ευρώπης, Αμερικής και Αυστραλίας.