Η σύσκεψη των ναυάρχων που έγινε «πολεμικό συμβούλιο»

Στην σύνοδο των Αρχηγών των Ναυτικών των κρατών της Ευρώπης, η Ελλάδα είχε -κατά κάποιο τρόπο- “διπλή” εκπροσώπηση. Ο ένας ο Α/ΓΕΝ Ευάγγελος Αποστολάκης και ο δεύτερος ο ελληνικής καταγωγής Αρχηγός του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας ναύαρχος Τζορτζ Ζαμπέλας. Οι δυο τους όπως προκύπτει και από τη φωτογραφία κάθησαν δίπλα-δίπλα,αφού συμμετείχαν στο προεδρείο.

Γι΄ αυτή τη Σύνοδο Αρχηγών γράφτηκαν …απίθανα πράγματα με κορυφαίο αυτό που γράφτηκε από αμυντικό υποτίθεται site περί …πολεμικού συμβουλίου για τη Συρία!!! Αναφέρθηκαν μάλιστα και …οι ελληνικές δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στην επέμβαση! Γι΄ αυτό όπως φαίνεται και στην φωτογραφία είχε προσκληθεί και…η Μαρία Δαμανάκη! 

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Τι είναι η CHENS;

Η Σύνοδος CHENS πρόκειται για ένα ανεπίσημο, ανεξάρτητο, μη-πολιτικό forum, στο οποίο συμμετέχουν οι Αρχηγοί των Ναυτικών των Κρατών της Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαθέτουν ναυτικές ένοπλες δυνάμεις.
Η πρώτη Σύνοδος CHENS, με τη μορφή που διαθέτει έως σήμερα, πραγματοποιήθηκε το 1992. Ωστόσο, το 1990 και 1991 είχαν προηγηθεί δύο συναντήσεις ελαφρά διαφορετικής σύνθεσης, η πρώτη με πρωτοβουλία του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου (συμμετείχαν 9 προσκεκλημένες χώρες) και η δεύτερη με τη συμμετοχή μόνο 12 δυτικοευρωπαϊκών κρατών-μελών. Σήμερα, τα μέλη της CHENS ανέρχονται στα 24, ενώ σε κάθε Σύνοδο προσκαλούνται ως παρατηρητές: το Ναυτικό των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος για πρώτη φορά έχει προσκληθεί η δύναμη BLACKSEAFOR.

Στόχος του fοrum είναι η προώθηση της κατανόησης μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών των κρατών-μελών του, η εξέταση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και η αύξηση της ευαισθητοποίησης σε θέματα θαλασσίου ενδιαφέροντος απο κράτη μέλη.
Ποια είναι τα Κράτη-Μέλη του CHENS;
Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο

Η Σύνοδος CHENS 13 στην Αθήνα

Την Προεδρία της φετινής Συνόδου CHENS 13 είχε αναλάβει ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και τα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι πρακτικές για τη διαχείριση και αξιοποίηση του προσωπικού, οι απαιτήσεις – διαδικασίες που αφορούν στην ανάληψη ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και ο τρόπος προβολής των δυνατοτήτων των Ευρωπαϊκών Ναυτικών στα Ευρωπαϊκά/Διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων και στην κοινή γνώμη.