Γιατί δεν συζητά το ΚΥΣΕΑ τις επιπτώσεις της κρίσης στους στρατιωτικούς; Υπάρχει θέμα


Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το ΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει θα συζητήσει για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων για τη συντήρηση εξοπλισμών. Παραδόξως δεν πρόκειται να γίνει η παραμικρή κουβέντα για το κύριο οπλικό σύστημα που διαθέτουμε: το προσωπικό.

Η αλήθεια είναι -όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε αναγνώστης του Onalert με μήνυμά του- το ΚΥΣΕΑ δεν έχει …μπει ποτέ στο κόπο να συζητήσει θέματα των στρατιωτικών. Όχι μόνο τώρα αλλά πάντα. Κι αν μέχρι τώρα οι πολιτικοί που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ θεωρούσαν ότι οι στρατιωτικοί είναι δεδομένοι ή πίστευαν στ΄ αλήθεια ότι “δεν έχουν ανάγκες”, θα πρέπει σίγουρα να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

Η κατάσταση είναι οριακή στις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν πρόκειται βέβαια να βελτιωθεί ούτε στο ελάχιστο, αφού εντός του 2013, έρχονται νέες περικοπές που θα ανέλθουν στο 12%. Έχει ήδη ανακοινωθεί.

Αρκετοί από τους υπουργούς που θα καθήσουν απόψε στις καρέκλες του ΚΥΣΕΑ, έχουν μιλήσει κατά καιρούς -κυρίως…προεκλογικούς- με πολύ θερμά λόγια για τους στρατιωτικούς. Κι έχουν εκφράσει σε πολλά τηλεοπτικά παράθυρα την “κατανόησή” τους για τα όσα -με τη ψήφο των ίδιων!- έχουν υποστεί ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια. Θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν το ζήτημα της κατάστασης που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, όχι με την λογική “να το δούμε κι αυτό κ.Πρόεδρε”, αλλά θα τολμούσαμε να πούμε με τρόπο σχεδόν επιτακτικό.

Όσοι πιστεύουν ότι ζούμε σε εποχές που τα “πολιτικά προεκλογικά κανακέματα” και οι “έπαινοι” για την αυτονόητη εκπλήρωση των καθηκόντων τους προς τους στρατιωτικούς, είναι αρκετά είναι βέβαιο ότι πρέπει να συνέλθουν και να επιστρέψουν σύντομα στην σκληρή ελληνική πραγματικότητα του 2013.

Θα πείτε μπορεί να γίνει κάτι τώρα που όλα έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί; Μπορούν να γίνουν πολλά, αρκεί να αποφασίσει η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα των στρατιωτικών . Γιατί όπως αποδείχτηκε από την πραγματικότητα ,μέχρι τώρα απλά εκτελούσε όσα ζητούσε η τρόϊκα.