10.000 Πολιτοφύλακες στους δρόμους της Μαδρίτης! Στην Αθήνα έτοιμοι οι απόστρατοι!

To Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, πάνω από 10.000 εργαζόμενοι της ισπανικής Πολιτοφυλακής κατέλαβαν τους δρόμους της Μαδρίτης για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους. Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση που διοργανώθηκε ποτέ από τον «Ενιαίο Σύνδεσμο Πολιτοφυλάκων» (AUGC).

Η διαδήλωση είχε απαγορευτεί από την κυβέρνηση, αλλά τελικά εγκρίθηκε από αστικό δικαστήριο. Οι εκπρόσωποι της Πολιτοφυλακής συνέρρευσαν από όλες τις επαρχίες της χώρας και συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Γενική Διεύθυνση της Πολιτικής Φρουράς.

Η διαδήλωση, που ονομάσθηκε στα κοινωνικά δίκτυα 14N Marea de Tricornios -literally: «πορεία μάχης», αναφέρεται στον παραδοσιακό τριγωνικό καπέλο μάχης, πραγματοποιήθηκε υπό το σύνθημα της Πολιτοφυλακής, «ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ».

Οι διαδηλωτές απαίτησαν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και συνθήκες εργασίας με αυτά των αστυνομικών. Ο πρόεδρος του Ενιαίου Σωματείου των Αστυνομικών (SUP) ήταν παρών υποστηρίζοντας την εκδήλωση. Επίσης διαδήλωσαν κατά της εφαρμογής του στρατιωτικού ποινικού κώδικα στο επαγγελματικό τους σώμα. Υποστήριξαν πως απειλεί τα θεμελιώδη δικαιώματα και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι θέλει μια «στρατιωτικοποιημένη πολιτοφυλακή» για «να μην αμφισβητούνται οι διαταγές των ανωτέρων τους». Κάλεσαν δε τις αρμόδιες αρχές για τη λήψη μέτρων εκσυγχρονισμού της Πολιτοφυλακής.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, η γαλλική σημαία με μαύρη κορδέλα συνόδευε την ισπανική σημαία στο πένθος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Στο τέλος της διαδήλωσης, ο Alberto Moya, Γενικός Γραμματέας του AUGC, πήρε το λόγο για να ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να κρατήσουν ζωντανό τον αγώνα τους, έως ότου η κυβέρνηση συμμορφωθεί με τα δίκαια αιτήματα του σωματείου τους. «Τα μέλη της Πολιτοφυλακής θέλουν τα ίδια δικαιώματα και ελευθερίες, όπως κάθε άλλος πολίτης. Όχι περισσότερο, αλλά όχι λιγότερο», κατέληξε.


Αντιπροσωπεία του «Ενιαίου Συνδέσμου Ισπανών Στρατιωτικών» (AUME), με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Jorge Bravo, συμμετείχαν στην διαδήλωση για να δείξουν την υποστήριξη των μελών των ενόπλων δυνάμεων στους συνεργάτες τους της Πολιτοφυλακής. Επιπλέον, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του EUROMIL, ο Φιντέλ Γκομέζ Ρότσα, εκπροσώπησε τον EUROMIL σε αυτή τη σημαντική διαδήλωση για να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους προς τους «ένστολους πολίτες».

Επιμέλεια κειμένων
Ευθ. Γκιτέρσος