Στεφανής: Περιμένουμε κλιμάκωση από την Τουρκία και είμαστε έτοιμοι για όλα (vid)

Ξεκάθαρος ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο. “Ξέραμε από τον Νοέμβρη το τι θα κάνει η Τουρκία”.Εκτιμά πως η κατάσταση θα κλιμακωθεί κι άλλο.

Ξεκάθαρος ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, για το επίπεδο ετοιμότητας των ελληνικών δυνάμεων απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και στα όσα γίνονται στον Έβρο με τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Παράλληλα ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχει δεχθεί σφαίρα από ελληνικές δυνάμεις μετανάστης ή πρόσφυγας που προσπάθησε να περάσει τα σύνορα, απαντώντας έτσι στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για νεκρό στον Έβρο.

Ο κ. Στεφανής μιλώντας στην εκπομπή Live News και στον Νίκο Ευαγγελάτο, δήλωσε πως η κυβέρνηση από τον Νοέμβριο γνώριζε πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο πρόσφυγες και μετανάστες, γι αυτό και οι αρχές ήταν έτοιμες. Κάτι που όπως είπε αποδείχτηκε από το ότι ήδη έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος σε 24.000 άτομα. και όσοι λίγοι έχουν περάσει, έχουν συλληφθεί.

Μάλιστα τόνισε πως η κυβέρνηση αναμένει ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει την κατάσταση, και οι Ελληνικές δυνάμεις είναι έτοιμες γι αυτό.

Στην ετοιμότητα αυτή αλλά και στην επιτήρηση των συνόρων θα οι ελληνικές αρχές έχουν και θα έχουν ακόμα παραπάνω και τις δυνάμεις της Frontex. Τόνισε πως ακόμα και οι Τούρκοι δεν περίμεναν πως η ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων θα ήταν τέτοια.

“Ούτε μια στο εκατομμύριο να έχουμε πυροβολήσει μετανάστη”

Για τις αναφορές για νεκρό στον Έβρο και για τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με έναν άνδρα να κείτεται με αίματα στο έδαφος, ο κ. Στεφανής τόνισε πως δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο οι ελληνικές δυνάμεις να πυροβόλησαν πρόσφυγα η μετανάστη.

“Δεν είμαστε ρατσιστές, δεν είμαστε ξενοφοβικοί. Είμαστε Έλληνες και αγαπάμε την πατρίδα μας. Και το πλαίσιο της άμυνας που ενασκούμε είναι συνταγματικό μας δικαίωμα και κανείς δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει. Το κάνουμε όμως αυτό με βάση ένα πλέγμα το οποίο καλύπτει τα νομικά θέματα” είπε χαρακτηριστικά.

“Είμαστε εκεί χωρίς να κλιμακώνουμε”

Σχετικά με όσα γίνονται στον Έβρο, ο κ. Στεφανής τόνισε πως οι δυνάμεις βρίσκονται εκεί χωρίς να έχουν πρόθεση να κλιμακώσουν την κατάσταση. Ανέφερε επίσης πως δεν γνωρίζει αν οι Τούρκοι ετοιμάζουν κάποια προβοκάτσια.

Εξήρε το υψηλό ηθικό που υπάρχει στην αστυνομία και το στρατό που επιχειρούν στην περιοχή, με τη συμβολή των κατοίκων στην περιοχή που τους βοηθούν.

“Λάθος η ατζένα της Τουρκίας”

Σχετικά με την έρευνα άσκησης και διάσωσης που έχει προγραμματίσει για την Παρασκευή η Τουρκία, τόνισε πως είναι αυτά είναι πράγματα που γίνονται κάθε μέρα, και δεν αποτελεί ανησυχία.

Υποστήριξε ωστόσο πως η Τουρκία ακολουθεί μια λάθος ατζέντα την οποία εφαρμόζει με λάθος τρόπο.

Υπογράμμισε πως όσες προκλήσεις κι αν αντιμετωπίσει η χώρα μας, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τις αντιμετωπίσει.

Πηγή: Newsit / Live News