OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

STOLEN CERBERUS XI: Μονάδες της ΔΕΠ με τους επίλεκτους Αμερικανούς της 37th Airlift Squadron

18/04/2024 - 05:14
Stolen Cerberus
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας μια ακόμα άσκηση συνεργασίας Ελληνικών και Αμερικανικών δυνάμεων με συμμετοχή Μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και της 37th Airlift Squadron.

Πρόκειται για την «STOLEN CERBERUS», η οποία πραγματοποιείται από το 2013 και κάθε χρόνο στην Ελλάδα με στόχο την επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας κατά τη σχεδίαση και εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ουσιαστικά πρόκειται για διακλαδική άσκηση καθώς καίριο ρόλο σε όλα τα σενάρια έχουν τα μεταγωγικά αεροσκάφη και εντάσσεται στην ευρύτερη  διαχρονική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στον τομέα του Ειδικού Πολέμου.

Κομάντος από όλες τις επίλεκτες Μονάδες της ΔΕΠ – Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, Ζ´ΜΑΚ, Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων, 31 ΜΕΕΔ – αλλά και από τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών δίνουν ηχηρό «παρόν» σε μια σειρά από σενάρια. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων άλματα Ελευθέρας Πτώσεως και άλματα Στατικού Ιμάντα, ρίψεις εφοδίων και οπλισμού σε ξηρά και θάλασσα όπως και σενάρια SAR(Search and Rescue) αλλά και αεροδιακομιδών.

Τρία Αμερικανικά μεταφορικά αεροσκάφη C-130J έχουν μετασταθμεύσει στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα και λαμβάνουν μέρος στην άσκηση μαζί με ένα C-130H της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών «ΗΡΑΚΛΗΣ». Η αύξηση στις διαθεσιμότητες που καταγράφεται πλέον στα μεταφορικά αεροσκάφη, τόσο στα C-130 Hercules όσο και στα μικρότερα C-27 Spartan δίνει τη δυνατότητα στην Πολεμική Αεροπορία να τα διαθέτει όλο και πιο συχνά για συμμετοχή σε ανάλογες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.

Τα C-130J των Αμερικανών βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Πολεμικής Αεροπορίας και εξετάζονται μαζί με τα Βραζιλιάνικα C-390 Millenium προκειμένου να αποτελέσουν τα επόμενα μεταφορικά αεροσκάφη του αεροπορικού στόλου της HAF. Τα τρία υπερσύγχρονα Αμερικανικά μεταφορικά C-130J έρχονται από το Ramstein της Γερμανίας και την 37th Airlift Squadron της 86th Airlift Wing. Όλα σενάρια της άσκησης σχεδιάζονται και υλοποιούνται  από την ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τους Αμερικανούς στο πλαίσιο της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) με την άσκηση να εντάσσεται στο πλέγμα των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες.

Με επίκεντρο την Ελευσίνα, τα αμερικανικά και τα ελληνικά μεταφορικά C-130 πετούν στο λεκανοπέδιο και πραγματοποιούν ρίψεις τόσο στον Σαρωνικό αλλά και στο πεδίο ρίψεων στη Νέα Πέραμο. Σενάρια της άσκησης εκτελούνται και σε άλλες περιοχές όπως στο αεροδρόμιο της Λάρισας αλλά και σε ζώνες ρίψης ακριτικών νησιών.

H «Stolen Cerberus» αποτελεί μόνο μία από τις δεκάδες κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις που εκτελούνται με τους Αμερικανούς οι οποίοι άλλωστε συμμετέχουν σχεδόν στο σύνολο και όλων των πολυεθνικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που διοργανώνουν τα τελευταία χρόνια οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

STOLEN CERBERUS

Tags: C-130STOLEN CERBERUSΓΕΕΘΑΔΕΠΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΗΠΑ

Related Posts

ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00
ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

«ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2025»: Ολοκληρώθηκε η εθνική διακλαδική άσκηση κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ

03/12/2025 - 17:01
δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Συνεχίζεται το ράλι τιμών στα τρόφιμα: Πρωταθλητές με αυξήσεις έως 93%, ψάρια και θαλασσινά

Συνταγή για σούπα βελουτέ ψητής κολοκύθας με γαρίδες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert