Οι περικοπές πλήττουν σοβαρά τους στρατιώτες. Άθλιες συνθήκες

Οι περικοπές δεν έχουν πλήξει μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων,αλλά και τους απλούς στρατιώτες. Οι δραματικές περικοπές που έχουν επιβληθεί ακόμη και στο τελευταίο φυλάκιο της χώρας έχουν επιπτώσεις και μάλιστα σοβαρές στη καθημερινότητα των στρατιωτών.

Μια επιστολή που έστειλαν στο Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων ,στρατιώτες από το Μεσολόγγι επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω.

Γράφουν οι στρατιώτες:

“ Στο 2/39 σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι βρεθήκαμε παλιοί και νέοι φαντάροι και μετά από ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών καταλήγουμε σε αυτό το γράμμα-καταγγελία.
Ας ξεκινήσουμε με τις γνωστές πλέον περικοπές που έχουν αρχίσει να δυσκολεύουν ιδιαίτερα την καθημερινότητά μας. Ζεστό νερό έχει μόνο 5.00 με 5.30 και 8.00 με 8.30, δηλαδή μία ώρα την ημέρα. Όπως είναι λογικό λίγοι το προλαβαίνουν ενώ την πατάνε κυρίως όσοι έχουν υπηρεσία ή είναι εξοδούχοι. Χλωρίνες δίνονται με το σταγονόμετρο και με συνεχή πίεση από την πλευρά των φαντάρων. Δυστυχώς, όμως, επειδή δεν γίνεται να τους κυνηγάς όλη την ώρα, πολλές φορές καθαρίζουμε τις τουαλέτες με σκέτο νερό. Ακόμη και οι σακούλες στα καλαθάκια είναι υπό διαπραγμάτευση. Οι αξιωματικοί ζητάνε να πετάμε τα χαρτια υγείας και να  επιστρέφουμε τη σακούλα! Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που κι εμείς βρισκόμαστε σε δίλημμα, γιατί αυτοί είναι ικανοί να μας αφήσουν μόνο με τα καλαθάκια.
Ελλείψεις παρουσιάζονται και στο ρουχισμό. Πολλά νούμερα δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούμε σαν κλόουν με πολύ μεγαλύτερα ρούχα. Η δικαιολογία είναι ότι είμαστε πολύ κοντή ΕΣΣΟ και ότι μας δίνουν ότι έχει περισσέψει στις αποθήκες. Κάπου εκεί βαθιά στις αποθήκες, πρέπει να είχαν ξεμείνει και τα αδιάβροχα που μας έχουν δώσει. Το τι βρώμα έχουν συσσωρεύσει δεν περιγράφεται. Δεν τολμάμε καν να τα αφήσουμε μέσα στο θάλαμο. Παρόλα αυτά μας υποχρέωσαν να τα φορέσουμε στο πεδίο βολής. Καλύτερα μούσκεμα παρά να φοράμε αυτά τα απολιθώματα!
Εκτός από αυτά τα κοινά προβλήματα, οι παλιοί τραβάμε επιπλέον γολγοθά. Οι περισσότεροι έχουμε να βγούμε με έξοδο πάνω από ένα μήνα και να πάρουμε άδεια από τον Αύγουστο. Κάθε μέρα τρέξιμο και σκοπιές. Επιπλέον οι αξιωματικοί κάθε άλλο παρά χαλαροί είναι. Οι φυλακές πέφτουν για πλάκα. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο φαντάροι να κάνουν επιπλέον θητεία. Μάλλον δεν μπορούν να μας αποχωριστούν στους 9 μήνες και κάνουν ότι μπορούν για να μας κρατήσουν. Είμαστε εξαντλημένοι σωματικά και ψυχολογικά. Πολλοί κάνουν σκέψεις για αναβολές παρόλο που είναι λίγες μόνο εβδομάδες πριν την απόλυση.
Τέλος δεν λείπουν και τα καψόνια”.