OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τι προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για Ένοπλες Δυνάμεις στρατιωτικούς

07/10/2013 - 18:25
Share on FacebookShare on Twitter

Η πρώτη ανάγνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2014 μοιάζει να μην έχει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους στρατιωτικούς. Την ανάγνωση τη κάνει ένας ειδικός ο Λοχαγός Οικονομικού Ηλίας Νατσιουλας.

Τι προβλέπεται για Ένοπλες Δυνάμεις και στρατιωτικούς.

Του Λοχαγού (Ο) Ηλία Νατσιούλα
Πρόεδρος της ΕΣΠΕΘ

Κατατέθηκε σήμερα το Προσχέδιο Π/Υ 2014. Με μια πρώτη ανάγνωση του προσχέδιου Π/Υ 2014 τα μηνύματα είναι θετικά για μισθούς και συντάξεις για το 2014. Δηλαδή δεν προβλέπονται οι καθαρές περικοπές 88 εκατ σε μισθούς και 162 εκατ σε συντάξεις. Μετά από 4 χρόνια συνεχών περικοπών για πρώτη φορά βλέπω η προβλεπόμενη περικοπή 250 εκατ που υπήρχε σε προηγούμενο μνημόνιο να μην περνά στον Π/Υ 2014 και αυτό από μόνο του αποτελεί μια ευχάριστη είδηση για τη συνέχεια.

Αντίθετα με τους μισθούς, για τους εξοπλισμούς εξοικονομείτε φέτος επιπλέον ποσό 100 εκ ευρώ. Δηλαδή ο Π/Υ 2013 δεν θα κλείσει στα 3 δις και 360 εκατ ευρώ που είχε προυπολογισθεί, αλλά μάλλον στα 2 δις και 260 εκατ. Θα φανεί στο τέλος του οικονομικού έτους εάν κλείσει και σε αυτό το ποσό, λόγω της υποεκτέλεσης του Α΄ Εξαμήνου 2013. 

Μόλις δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτικά ανά κατηγορία δαπανών το τελικό ύψος του Π/Υ 2014 για το ΥΠΕΘΑ, θα μελετηθεί αν υπάρχει μείωση σε λειτουργικές δαπάνες και αν προβλέπεται από το 2014 να επανέλθουν τα πάγια οδοιπορικά εσωτερικού και παραμεθορίου ή να δοθεί με άλλη μορφή επιδόματος ή αποζημιώση, η υπερωριακή μας απασχόληση, κατ αντιστοιχία με αυτή που δίνεται στα σώματα ασφαλείας.

Ανάλυση προσχέδιου Π/Υ 2014

Σύμφωνα με το στόχο που έθεσε το ΓΛΚ το καλοκαίρι, αποτυπώθηκε στο προσχέδιο Π/Υ 2014 το ίδιο ποσό, 583 εκατ ευρώ, για εξοπλιστικά. Πρέπει λογικά να υπάρξει αύξηση της οροφής του Π/Υ του ΥΠΕΘΑ σε σχέση με αυτή που έθεσε το ΓΛΚ το καλοκαίρι κατά 230 εκατ ευρώ. Να ανέλθει δηλαδή περίπου από τα 2 δις και 373 εκατ ευρώ σε 2 δις 610 εκατ ευρώ. Δείτε το ΕΔΩ Εάν δεν γίνει αυτό και καθώς στο προσχέδιο δεν προβλέπονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις τότε θα προέλθει αντίστοιχη μείωση σε λειτουργικές δαπάνες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέραν αυτών πρέπει να προβλεφθεί για το 2014 επιπλέον ποσό κατά 150 με 200 εκατ για αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας.

Το 2013 υπενθυμίζω ότι το ύψος του Π/Υ ανέρχονταν στο ποσό των 2 δις 610 εκατ ευρώ (ανευ ποσού για εξοπλιστικά) και 3 δις και 360 εκατ ευρώ με εξοπλιστικά. Δείτε το ΕΔΩ

Τι προβλέπει το προσχέδιο Π/Υ 2014 για Μισθούς και συντάξεις στις ΕΔ

Οι δαπάνες ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ για μισθούς και συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 133 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2013, λόγω των παρεμβάσεων που είχαν προβλεφθεί στο επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ, όπως ο περιορισμός των προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών λόγω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας, ο περιορισμός του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις και η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές. 

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω πιστώσεις δεν περιλαμβάνεται η περικοπή που είχε προβλεφθεί στο ΜΠΔΣ ύψους 336 εκατ. ευρώ σε ακαθάριστη βάση (144 εκατ. ευρώ στους μισθούς και 192 εκατ. ευρώ στις συντάξεις) από την εφαρμογή νέου μισθολογίου στους ένστολους. Σε καθαρή βάση το ποσό αυτό διαμορφώνεται σε 250 εκατ. ευρώ (88 εκατ. ευρώ στους μισθούς και 162 εκατ. ευρώ στις συντάξεις). Η διαφορά μεταξύ ακαθάριστης και καθαρής βάσης σχετίζεται με την αφαίρεση των ποσών για φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές.

Τι προβλέπει το προσχέδιο Π/Υ 2014 για Δαπάνες για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόσο για το 2013 όσο και για το 2014.

2013

Οι δαπάνες που είχαν περιληφθεί στο επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ για την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα είναι μειωμένες κατά 100 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθούν στα 650 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζω ΕΔΩ  ότι στο ψηφισθέν Π/Υ 2013 ανέρχονταν σε 750 εκατ ευρώ.

2014

Οι ταμειακές δαπάνες της κατηγορίας αυτής θα περιορισθούν και θα φθάσουν στα 583 εκατ. ευρώ, από 650 εκατ. ευρώ στο 2013.

Διαβάστε ακόμη:

Ποια σκληρά οικονομικά μέτρα περνάνε «πίσω» από τη Χρυσή Αυγή

Εν ενεργεία στρατιωτικοί καλούν «θεσμικούς» απόστρατους να επιστρέψουν στην πραγματικότητα

 

Tags: ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΠΕΡΙΚΟΠΕΣΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

Related Posts

Δένδιας - drone
ΥΕΘΑ

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

09/05/2026 - 13:59
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Επίσκεψη στην έδρα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στη Θεσσαλονίκη [pics, vid]

09/05/2026 - 12:32
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Δένδιας στην Πορτογαλία: Μετά την βάση των C-390, επισκέφθηκε το Επιχειρησιακό Κέντρο για Μη Επανδρωμένα Οχήματα (CEOV)

08/05/2026 - 17:49

Διαβάστε Επίσης

HMS Dragon: Μετά την Κύπρο, το βρετανικό αντιτορπιλικό πάει στη Μέση Ανατολή – Προετοιμασία για αποστολή στα Στενά του Ορμούζ

Ιράν: Παραμένουν τα σημεία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Ουράνιο, πυρηνικά και Ορμούζ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

SOUTHCOM: Βομβαρδισμός εναντίον σκάφους που μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό – Επέζησε ένας από τους επιβαίνοντες [vid]

Το Κρεμλίνο αντιδρά στο τρολάρισμα του Ζελένσκι που «επέτρεψε» την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Δένδιας: Επίσκεψη στην έδρα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στη Θεσσαλονίκη [pics, vid]

Top News

Πάνος Μουζουράκης - Μαριλού Κόζαρη: Εικόνες από τη βάφτιση του γιου τους με νονά την Έλενα Παπαρίζου

Καιρός - Κολυδάς: Στους 30 βαθμούς «σκαρφαλώνει» ο υδράργυρος από την ερχόμενη εβδομάδα - Οι θερμοκρασίες μέχρι τα τέλη Μαΐου

Metallica: Πανζουρλισμός στο ΟΑΚΑ - Η στιγμή που ανοίγουν οι πύλες και μπαίνει τρέχοντας ο κόσμος

Ναταλία Γερμανού για Σία Κοσιώνη: Ακροβατούσε μαγικά σε ένα τεντωμένο σχοινί συγκίνησης, ψυχραιμίας και ουσίας

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert