Μ.Βαρβιτσιώτης: «Εισοδηματική ανακούφιση των στρατιωτικών άμεσα»

Τρία κομβικά ζητήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που χρήζουν άμεσης επίλυσης, ανέδειξε με την τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής ο Βουλευτής και Πρόεδρος της επιτροπής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κος Βαρβιτσιώτης έθεσε κατ’ αρχάς το θέμα των αμυντικών εξοπλισμών της χώρας, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπως η σημερινή. Συγκεκριμένα στάθηκε στο ζήτημα των υποβρυχίων που συνεχίζει να παραμένει ακόμα άλυτο. «2,5 δις έχουμε πληρώσει, έχουμε παραλάβει μόνο ένα υποβρύχιο, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η απεργία στα Ναυπηγεία, καθώς και η αδιέξοδη στάση της ιδιοκτησίας. Συνέπεια όλων αυτών είναι να επιτείνεται το αδιέξοδο. Τι σκοπεύετε να πράξετε ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά αυτή η κατάσταση;», ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε, εν συνεχεία, στην Πολεμική βιομηχανία της χώρας. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ΕΑΒ, η οποία παραμένει χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο εδώ και ένα χρόνο. «Ενώ έχει ήδη δρομολογημένες συμφωνίες ύψους 853 εκατομμύριων ευρώ αυτή τη στιγμή, , λόγω ελλείψεως προσωπικού, δεν μπορεί να εκτελέσει καμία», τόνισε συγκεκριμένα. Αναφορικά με το προσωπικό της ΕΑΒ επεσήμανε, επιπροσθέτως, ότι αυτή τη στιγμή και εξαιτίας των περικοπών ένα μεγάλο κομμάτι του έμπειρου στελεχιακού δυναμικού της αποχωρεί, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το ήδη μεγάλο πρόβλημα.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κος Βαρβιτσιώτης έκανε αναφορά και στις σκληρές περικοπές που υποβάλλεται σήμερα το στελεχιακό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. «Πάντοτε πίστευα ότι οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπηρετούν για τις οικονομικές απολαβές, αλλά επειδή διαπνέονται από ένα ιδιαίτερο αίσθημα υπεράσπισης του ελληνικού έθνους», υπογράμμισε και κατέληξε: «Χρειάζεται ωστόσο μία έμπρακτη εισοδηματική ανακούφιση, έστω των χαμηλόβαθμων στελεχών».

Στο τέλος της ομιλίας του ο κος Βαρβιτσιώτης πρότεινε την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με στόχο τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας και ζήτησε την εκπόνηση και άλλων κοινωνικών ισοδυνάμων μέτρων, με στόχο την άμβλυνση των συνεπειών των οικονομικών περικοπών για όσα στελέχη υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές. Παράλληλα ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό για τον χρονικό ορίζοντα των ενεργειών του, ώστε να αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα, μείζονος σημασίας, ζητήματα.