Μένει ή φεύγει ο Παναγιωτόπουλος. Τα σενάρια,οι «μνηστήρες» και ο «εξωκοινοβουλευτικός»

Και τώρα ανασχηματισμός. Από χθες τα σενάρια φούντωσαν και πάλι και σ’ ότι αφορά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα σενάρια έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν.

Μένει ή φεύγει ο Παναγιωτόπουλος;

Μέχρι και πριν λίγα 24ωρα τα ποσοστά που ήθελαν τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, να παίρνει “μετάθεση” για άλλο υπουργείο, ήταν σαφώς μεγαλύτερα απ΄ αυτά των υποστηρικτών της παραμονής του.

Ο Παναγιωτόπουλος δεν έχει συγκρουστεί με τους στρατιωτικούς, όπως ο Πάνος Μπεγλίτης, ωστόσο είχε την ατυχία να βρεθεί στη θέση του ΥΕΘΑ σε συγκυρία εξαιρετικά αρνητική. Τα οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν επί των ημερών του ήταν τα πιο σκληρά και η προσπάθειά του να αποσοβήσει τις ακρότητες δεν τελεσφόρησε.

Αυτό του στοίχισε σ΄ ότι έχει να κάνει με την αποδοχή του από τους στρατιωτικούς.

Οι σχέσεις του με την ηγεσία του στρατεύματος είναι πολύ καλές, ειδικά με τον Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο, αλλά και με τους υπόλοιπους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων,πλην του Α/ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη με τον οποίο υπήρξε το θέμα της συνεντεύξεως του αντιναυάρχου. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ένταση μεταξύ τους.

Στα συν του Παναγιωτόπουλου για την παραμονή στο ΥΕΘΑ είναι ότι τ΄ όνομά του δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε υποθέσεις διαφθοράς ή διαπλοκής και αυτό για τη θέση του ΥΕΘΑ αυτή τη περίοδο είναι πλεονέκτημα.

Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις ανασχηματισμού ,πολλά κρίνονται για την παραμονή ενός υπουργού από το ποιος ή ποιοι διεκδικούν τη θέση του. Άλλες εποχές υπήρχε…ουρά επίδοξων διαδόχων στο “λαμπερό” ΥΕΘΑ. Τώρα που τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και στριμωγμένα δεν υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Ενδιαφερόμενοι υπάρχουν όμως και το ερώτημα είναι πόσο ισχυρές πιέσεις μπορούν να ασκήσουν στον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του.

Ανάμεσα σ΄ αυτούς υπάρχουν και ονόματα έκπληξη. Και βέβαια το όνομα ενός εξωκοινοβουλευτικού που δεν αποκλείεται καθόλου. Η σκέψη τοποθέτησης εξωκοινοβουλευτικού προσώπου στο ΥΕΘΑ έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και από άλλες κυβερνήσεις. Ποτέ δεν υλοποιήθηκε λόγω των πολλών “μνηστήρων” από το Κοινοβούλιο.

Ακόμη πάντως κι αν επικρατήσει το σενάριο αποχώρησης του Παναγιωτόπουλου , είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τοποθετηθεί σε άλλο υπουργείο.

Από το πολιτικό ρεπορτάζ πάντως προκύπτει ότι “ο Πάνος μένει” και υποστηρίζεται ότι έχει “πολύ καλές σχέσεις με τον Σαμαρά”.

Αυτό δεν εξασφαλίζει βέβαια την παραμονή του, αλλά περιγράφει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκνευρισμένος Παναναγιωτόπουλος και το ταμπού που έσπασε ο Χρηστίδης


«Τετ α τετ εκτόνωσης» Παναγιωτόπουλου- Χρηστίδη

Τι ξέχασε να μας ανακοινώσει ο ΥΕΘΑ για την «ενοικίαση» ιπτάμενων τάνκερ!

Εξαήμερη άδεια στους στρατιωτικούς έδωσε ο Παναγιωτόπουλος. Να ΄χαν και χρήματα…