OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Δένδιας: Μονομερές δικαίωμα και δικαίωμα κυριαρχίας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

22/01/2026 - 12:49
Δένδιας
Share on FacebookShare on Twitter

«Η Ελλάδα επιφυλάσσει στον εαυτό της και μόνο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων. Το πότε θα το κάνουμε είναι στάθμιση εθνικού συμφέροντος. Είναι θέμα μεγάλης επιλογής και μονομερές δικαίωμα, δικαίωμα κυριαρχίας», τόνισε σήμερα 22/1/2026 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Αναφερόμενος στην απειλή πολέμου από την Τουρκία – το casus belli – εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως το διεθνές δίκαιο προβλέπει το δικαίωμα χωρικών υδάτων έως 12 μίλια ως δικαίωμα σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας κάθε κράτους. «Δεν μπορούμε να το συζητήσουμε ούτε με τον Φιντάν ούτε με κανέναν, είναι μονομερές δικαίωμα. Σε συζήτηση διπλωματική αυτό δεν μπορεί να τεθεί έτσι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο κανάλι Open.

«Βεβαίως και να βρούμε λύση στο Αιγαίο αλλά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και όχι δια της επιβολής του δίκαιου του ισχυρού . Και εμείς δεν είμαστε ανίσχυροι», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν διεκδικεί κάτι, αλλά δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι στις προκλήσεις.

«Η επέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας δεν είθισται. Σε πρόσφατο άρθρο του Economist ο Χακάν Φιντάν και άλλοι πλασάρονται ως διάδοχοι του Ερντογάν. Και αυτά που απευθύνονται εναντίον μας μπορούμε να τα επιστρέψουμε αλλά δεν τα κάνουμε γιατί είμαστε σοβαροί… Όμως απέναντι στην απειλή και την διεκδίκηση δεν μπορείς να μένεις σιωπηλός. Και απαντάμε επαρκώς. Η χώρα έχει καθαρές εθνικές και όχι κομματικές γραμμές. Σε πλαίσιο ομόνοιας και κατανόησης πρέπει να επαναλαμβάνουμε. Να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να μας επιβάλλει σιγή. Να αποδεχθούμε το casus belli ή το τουρκολυβικό μνημόνιο και την Γαλάζια Πατρίδα. Θεωρώ ότι προσόν μας είναι η ηρεμία στην απάντηση και η σταθερότητα και η διαχρονικότητα στις θέσεις», είπε ο κ. Δένδιας.

Αναφερόμενος στην προτροπή της πρέσβεως των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, «να τα βρουν» η Ελλάδα με την Τουρκία, σημείωσε πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν μέχρι που μπορεί να φτάσει η Ελλάδα και τι να αποδεχθεί.  «Νομίζω ότι οι ΗΠΑ ξέρουν πολύ καλά τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει. Το τελευταίο που θα ήθελε η Ουάσιγκτον είναι αναταραχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε.

Ερωτηθείς για το αν η τακτική του προέδρου των ΗΠΑ μπορεί να ενθαρρύνει τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας εκτίμησε πως ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να επιβάλλει ένα νέο δόγμα. Ούτως ή άλλως «η πατρίδα μας και η πολιτική της δεν ετεροπροσδιορίζονται. Έχουμε μια πολύ καθαρή θέση και την Ατζέντα 2030. Όποιος σκεφτεί ότι μπορεί να μας επιβάλλει κάτι άλλο, θα πρότεινα να το σκεφτεί 2 και 3 φορές», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος για την δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Ίσραελ Κατζ, από την Αθήνα και την προειδοποίησή του προς όσους ονειρεύονται αναστήλωση αυτοκρατοριών περασμένων αιώνων, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «οι δηλώσεις που έγιναν μιλούν απολύτως από μόνες τους. Και δεν λέγονται κατά λάθος ούτε και μας ξεφεύγουν».

«Δεν είναι σωστό να μιλήσω για το κράτος του Ισραήλ, αλλά όταν έχει ενδείξεις και μπορεί και αποδείξεις ότι κάποια κράτη στην περιοχή στηρίζουν την μουσουλμανική αδελφότητα και την Χαμάς δεν μπορεί να μένουν απαθείς. Δεν είναι κάτι αδιάφορο η μουσουλμανική αδελφότητα», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Tags: CASUS BELLIΕΠΕΚΤΑΣΗ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣΤΟΥΡΚΙΑΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Related Posts

ATR-72 - παραβιάσεις
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό ATR-72 έκανε 1 παράβαση και 2 παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο βορειοανατολικό Αιγαίο

21/01/2026 - 17:47
Τουρκία - Αθήνα
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Συνάντηση υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα: Στο επίκεντρο οι διμερείς σχέσεις

20/01/2026 - 18:19
Κατζ
ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα Κατζ στην Τουρκία από την Αθήνα: «Όποιος ονειρεύεται αυτοκρατορίες, θα βρει μπροστά του Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο»

20/01/2026 - 15:21

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: Το «Συμβούλιο Ειρήνης» είναι γεγονός – Οι χώρες που υπέγραψαν το Καταστατικό [vids, pics]

Ρούτε: Το πλαίσιο συμφωνίας για τη Γροιλανδία σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει την ασφάλεια της Αρκτικής – Δανία: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαπραγματευθεί εξ ονόματός μας

Δένδιας: Μονομερές δικαίωμα και δικαίωμα κυριαρχίας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

Orchestrator: Σμήνη drones θα ελέγχονται με προφορικές εντολές – Το φιλόδοξο πρόγραμμα των ΗΠΑ

Challenger 3: Πρώτες επιτυχημένες βολές του νέου βρετανικού άρματος μάχης με πλήρες πλήρωμα

P-8 Poseidon: «Ναι» των ΗΠΑ στην πώληση 4 αεροσκαφών στη Σιγκαπούρη μαζί με τορπίλες Mk.54

Γουίτκοφ: «Μόνο ένα σημείο μένει να διευθετηθεί» στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία

Μετά την υποχώρησή του σχετικά με τη Γροιλανδία, ο Τραμπ παρουσιάζει το «Συμβούλιο Ειρήνης» του στο Νταβός

Top News

Το «Ριφιφί» έριξε αυλαία: Η δυνατή υπόθεση, οι αληθινές ιστορίες κι οι αποκαλύψεις των πρωταγωνιστών

Κολυδάς για Άνω Γλυφάδα: Το ρέμα της Ευρυάλης που μπαζώθηκε και υπογειοποιήθηκε και ο ρόλος του στις χθεσινές φονικές πλημμύρες

Η Φωτεινή Αθερίδου αντέδρασε σε ερώτηση για τον χωρισμό του πατέρα της με τη Σμαράγδα Καρύδη: Τώρα θα σταματήσει η συνέντευξη

Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου ξέσπασε: Όλοι προσπαθούν να παραγκωνίσουν τον αφανή ήρωα που λέγεται πατέρας

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert