Ο άνθρωπος Χαραλαμπόπουλος – Ποιος ήταν

Του Αθανάσιου Θεοδωράκη*

Για τον πολιτικό Γιάννη Χαραλαμπόπουλο θα μιλήσει πλέον η Ιστορία. Στον αντιστασιακό, στον δημοκράτη, στον μεγάλο αγωνιστή της Δημοκρατίας, αναφέρονται οι ποικίλες ήδη αντιδράσεις αφότου έγινε γνωστός ο θάνατός του, που αποδεικνύουν την πανεθνική αποδοχή του.

Επειδή είχα την τύχη να είμαι για πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του, ας μου επιτραπεί να πω δυο λόγια για τον άνθρωπο Γιάννη Χαραλαμπόπουλο. Είναι γνωστό ότι ήταν εγκρατής και ότι δεν του άρεσαν οι κολακείες, οι κοσμικές εκδηλώσεις και οι ανούσιες δηλώσεις στον τύπο.

Είχε έναν δικό του τρόπο εργασίας, πειθαρχημένο, οργανωμένο. Επικεντρώνονταν στην ουσία του  θέματος και στην επίλυση του προβλήματος. Με συνεκτίμηση όλων των απόψεων, όπως θα θυμούνται από τις συσκέψεις οι πρέσβεις στο Υπουργείο Εξωτερικών και οι αξιωματικοί στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Πίσω από τα χαρτιά και τους φακέλλους έψαχνε την ουσία, την λογική της πρότασης.  Κι είχε ως στόχο πάντα τη σύνθεση, την εξεύρεση της καλύτερης λύσης, ώστε να διασφαλίσουμε, όπως έλεγε «ρόλο και προοπτική στην Ελλάδα μέσα στον σύγχρονο λαβύρινθο των διεθνών σχέσεων».

Θαρραλέος χαρακτήρας, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και με ισχυρή αυτοπεποίθηση. Μας άκουγε με υπομονή και μας συμβούλευε ταυτόχρονα, σαν γνήσιος δάσκαλος, εμάς που είχαμε ως έργο να τον συμβουλεύουμε…. Συμπαραστέκονταν σε όλους, με ανθρωπιά, με κατανόηση, με γνήσιο ενδιαφέρον. Δεν εκφράζονταν αρνητικά, δεν έβριζε, δεν λοιδορούσε κανέναν. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του είχε θέσεις καθαρές, δεν έβαζε μπροστά τίποτε το προσωπικό και στάθηκε ένας φάρος για τους άλλους. Η πικρία και ο πόνος από τα σκληρά βασανιστήρια στην ΕΣΑ μετουσιώθηκαν μέσα του σε μεγαλύτερη πίστη για την δημοκρατία, σε αγάπη για την Ελλάδα, σε ελπίδα για το μέλλον του τόπου.

Άνθρωπος με ιδανικά, με αρχές, με αρετές. Ευγενής, λιτός, αυστηρός και δίκαιος. Απαιτητικός και συμπονετικός ταυτόχρονα. Υπεράνω μικρόχυψων συμβιβασμών, αξιοπρεπής, περήφανος, γενναιόδωρος, εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο τη γενιά του κι άφησε ισχυρές παρακαταθήκες αξιών για τους νεώτερους. Υπόδειγμα πολιτικού σε μια εποχή που όλα μεταβάλλονται γρήγορα, δικαιώθηκε στα μάτια της κοινωνίας μας που είδε από νωρίς στον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο έναν έντιμο δημοκράτη, έναν αξιόπιστο πολιτικό, ένα πρότυπο δημοσίου ανδρός.
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την καλοσύνη, την μεγαλοσύνη και την αγνότητα αυτού του ευπατρίδη.
Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ Γιάννη Χαραλαμπόπουλε…..»
———–
(*) Ο Αθανάσιος Θεοδωράκης, είναι πολιτικός επιστήμονας. Διετέλεσε Σύμβουλος του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου στα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας κατά την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ 1981-1989. Η φωτό είναι του Ε.Τσικνή