OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Τα 7 σημεία της ελληνοκινεζικης στρατιωτικής συνεργασίας

28/07/2014 - 00:24
Share on FacebookShare on Twitter

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Μια πτυχή της λεγόμενης »στρατιωτικής διπλωματίας» βρίσκεται πίσω από την νέα διάσταση που φαίνεται να αποκτούν οι Ελληνο-κινεζικές σχέσεις , η οποία -παρόλο που ενεπλάκη ο Ελληνας Πρωθυπουργός και ο Κινέζος Πρόεδρος - πέρασε  μάλλον »στα ψιλά» στον ελληνικό τύπο: Σε αντίθεση  βέβαια από την διεθνή της σημασία που γέμισε τα  …διπλωματικά ραπόρτα!

Οχι, δεν αναφερόμαστε στο Λιμάνι του Πειραιά και την επέκταση της επένδυσης της COSCO ή κάποια άλλη δραστηριότητα του ΤΑΥΠΕΔ, όπως η ενδεχόμενη εμπλοκή Κινέζων στα αεροδρόμια »Ελ.Βενιζέλος » ή Καστελίου! 

Πρόκειται για μια σειρά »ήπιων» συμφωνιών στο στρατιωτικο-αμυντικό  επίπεδο οι οποίες δρομολογήθηκαν κατά την επίσημη επίσκεψη ( 7 έως 11 Ιουλίου 2014,) του  Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχ. Κωσταράκου στην  μακρινή χώρα κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του στρατηγού Fang Fenghui. Οι συμφωνίες αυτές -καίτοι ανακοινώθηκαν τότε  από το ΓΕΕΘΑ – πήραν μια άλλη, πιο »γεωπολιτική» διάσταση, όταν τις ανέφερε ο κ Αντώνης Σαμαράς μετά την συνάντησή του, τις προάλλες, με τον Κινέζο Πρόεδρο κ. Σι Τζιμπίνγκ στην Ρόδο, μαζί με τον Ελληνα Πρόεδρο κ. Κάρολο Παπούλια.

<<Τα συμφέροντα των δύο λαών μας ταυτίζονται>>

Ο κ. Σαμαράς προκαλώντας αίσθηση κατά την προσφώνησή του τόνισε ότι  »η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα διευρύνεται συνεχώς» και αναφέρθηκε στην δυνατότητα παροχής χρήσιμων υπηρεσιών υποστήριξης, συντήρησης και επισκευών και στα κινεζικά πολεμικά πλοία που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή. Εξήγησε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός: <<Παραδείγματος χάρη, στην Κρήτη υπάρχουν όλες οι κατάλληλες υποδομές ανεφοδιασμού, συντηρήσεων και επισκευών για τις μονάδες Ναυτικού της δικής σας χώρας. Υπάρχει δυνατότητα για συνεργασία, παραδείγματος χάρη, κοινές περιπολίες των πολεμικών πλοίων. Και ένα άλλο παράδειγμα, στον τομέα της καταπολέμησης της πειρατείας, όπου τα συμφέροντα των δύο λαών μας ταυτίζονται>>, είπε, περιλαμβάνοντας προφανώς σε αυτά τα λιμάνια και τον Ναύσταθμο της Σούδας. 

Από αυτά – χωρίς να είναι και τα μόνα – δικαιολογείται η αναφορά του κ.  Σι Τζινμπίνγκ που ακολούθησε:<<Η Ελλάδα είναι η πιο φιλική και η πιο αξιόπιστη χώρα μέσα στην Ευρώπη για την Κίνα. Όπως αναφέρατε, κ. πρωθυπουργέ, όσον αφορά τα πολύ σημαντικά συμφέροντα της χώρας μας, μας υποστηρίζετε πάντοτε και ταυτόχρονα, όταν έχουμε δυσκολίες, όπως αναφέρατε για την εκκένωση Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη, και όταν έχει δυσκολία η Ελλάδα όπως είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, εμείς αλληλοϋποστηριζόμαστε>>.Και επισήμανε επίσης ότι <<οι ελληνοκινεζικές σχέσεις βρίσκονται στο πιο άριστο επίπεδο ανάπτυξης, στην πιο άριστη εποχή. Και αυτό μας έχει φέρει πολύ σημαντικές και περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία. Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Ελλάδα. Θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες, μαζί με την ελληνική πλευρά να ανοίξουμε τη νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις, όσον αφορά τις συνολικές στρατηγικές εταιρικές σχέσεις Κίνας – Ελλάδας>>.

Οι 7 βάσεις που  »πάτησε» ο Πρωθυπουργός

 Σε τι  λοιπόν »πατούσε» ο Πρωθυπουργός όταν αναφερόταν στις στρατιωτικής διάστασης παροχές υποστήριξης προς το  Κινέζικό πολεμικό ναυτικό;
Επτά είναι τα στοιχεία της  »στρατιωτικής διπλωματίας» που είτε δρομολόγησε ή επέκτεινε η Αθήνα με την επίσκεψη Κωσταράκου στο Πεκίνο και την Σαγκάη, όπως προκύπτουν από την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ που εκδόθηκε τότε:

-Πρώτον,
 η προσφορά παροχής ναυτικών διευκολύνσεων σε κινέζικα πλοία που ενεργούν στη Μεσόγειο. Κατά τις πρόσθετες πληροφορίες αυτό αφορά οποιοδήποτε λιμάνι (εμπορικό- πολεμικό) για ανεφοδιασμό, συντήρηση αν προκύψει κάτι έκτακτο, απλός ελλιμενισμός, έξοδος αναψυχής πληρωμάτων κ.ο.κ. και όχι φυσικά για δημιουργία »ναυτικής βάσης» όπως αφελώς- κατα το ελληνικό Πεντάγωνο- αναφέρθηκε από ορισμένες ιστοσελίδες και ΜΜΕ.

- Δεύτερον
, η διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων εντός του 2014 . Κατά τις πρόσθετες πληροφορίες αυτές θα γίνουν περί το φθινόπωρο στην περιοχή Αιγαίου ή Ιονίου Πελάγους κατά το πέρασμα κινεζικών πλοίων από την περιοχή Αν Μεσογείου.

– Τρίτον,
η συμμετοχή Κινέζων στρατιωτικών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα- όπου εκπαιδεύονται πέραν . Η πρόταση αντιμετωπίστηκε θετικά, με διαφαινόμενη πρόθεση συμμετοχής των Κινέζων με πληρώματα πλοίων που κατευθύνονται, μέσω Μεσογείου,  για αντι-πειρατικές ή άλλες ειρηνευτικές αποστολές. Μάλιστα ο κ Σαμαράς πήγε ένα βήμα παρακάτω και μίλησε για »κοινές περιπολίες»- αντι-πειρατικές εννοείται… 

-Τέταρτον, η αποστολή Κινέζων παρατηρητών στο »Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών» (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) του ΓΕΕΘΑ με σκοπό τη συνεργασία  στον τομέα των στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών.Κατά τις πληροφορίες οι Κινέζοι ήταν αρχικά επιφυλακτικοί αλλά όταν τους εξηγήθηκε ότι το Κέντρο αυτό συντόνισε τον απεγκλωβισμό και την μεταφορά χιλιάδων Κινέζων από την Λιβύη στην Κρήτη (και από εκεί στην πατρίδα τους) κατάλαβαν την διεθνή και πολυεπίπεδη  διάστασή του.

-Πέμπτον,  η έναρξη λειτουργίας στη Ελλάδα, στη Στρατιωτική Σχολή Ξένων Γλωσσών,  τμήματος εκμάθησης της κινέζικης γλώσσας για στρατιωτικούς. Για το σκοπό αυτό η Κινεζική πλευρά θα τοποθετήσει Κινέζους καθηγητές, με σκοπό τη λειτουργία του Σχολείου από τον Οκτώβριο. Ηδη στο Στρατιωτικό πανεπιστήμιο της Κίνας λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Κατά τις πληροφορίες μας οι ενδιαφερόμενοι οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί ειναι πάρα πολλοί.

-Έκτον, η συμμετοχή Κινέζων Αξιωματικών στα 3 διεθνή σχολεία που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα στην αγγλική γλώσσα το έτος 2015 και τα οποία είναι 
(Α) το Διεθνές Τμήμα Σπουδών στη ΣΕΘΑ, 
(Β) το Επιχειρησιακής Σχεδίασης στην ΑΔΙΣΠΟ και 
(Γ) το Σχολείο Πληροφοριών.
 
-Έβδομον, η  ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου καθώς και η εμβάθυνση-ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας και σε άλλους τομείς στρατιωτικού ενδιαφέροντος.- πέραν φυσικά του υπάρχοντος  Προγράμματος  Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ των δύο χωρών, που ανανεώθηκε.

Διαβάστε ακόμη:

Ναυτικά γυμνάσια με τη Κίνα θα κάνει το ελληνικό ΠΝ! Τι συμφωνήθηκε στο Πεκίνο


Γιατί οι Κινέζοι φοβούνται την αναθεώρηση του Ιαπωνικού συντάγματος

Απίστευτο βίντεο της κινέζικης υδρογονοβόμβας

Tags: ΕΛΛΑΔΑΚΙΝΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Related Posts

δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Υλοποιούμε πλέγμα δράσεων για τα Άτομα με Αναπηρία στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Οικογένειας

03/12/2025 - 10:35
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Δένδιας στις Βρυξέλλες – Συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Σουηδίας για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας [pics, vid]

01/12/2025 - 21:12

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Ρουμανία: Συγκλονιστικό βίντεο με αυτοκίνητο να «απογειώνεται» στον αέρα αφού ο οδηγός έχασε τον έλεγχο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert