OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

ΥΕΘΑ: Παρουσία Δένδια στην εκδήλωση της ΣΣΕ για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα [pics]

24/04/2024 - 16:53
ΥΕΘΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στην εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, που πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ).

Τον ΥΕΘΑ υποδέχθηκε ο Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Υποστράτηγος Αναστάσιος Πολύχρονος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Παπαναστάσης, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Σεβασμιώτατος κ.κ. Αντώνιος, η αναπληρώτρια του Βρετανού Πρέσβη στην Αθήνα Ms. Susan Geary, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Αθανάσιος Μαυρομμάτης, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Σπυρίδων Διαμαντόπουλος, ο Ιδρυτής της Εταιρίας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας, ο Έφορος Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων Δρ Θεόδωρος Κουτσογιάννης, η Καθηγήτρια Ιστορίας στο ΕΚΠΑ Δρ Ειρήνη Αποστόλου κ. ά.

Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρευρέθησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Κατά την εκδήλωση ερρίφθησαν 19 χαιρετιστήριοι τιμητικοί κανονιοβολισμοί, εις μνήμην της ημερομηνίας θανάτου του Λόρδου Βύρωνα (19 Απριλίου 1824).

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του Διοικητή Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ενώ ομιλίες απηύθυναν ο Ιδρυτής Εταιρίας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας, με θέμα «Η Συνεισφορά των Φιλελλήνων στην Οργάνωση του Ελληνικού Τακτικού Στρατού», ο Καθηγητής Θεόδωρος Κουτσογιάννης, με θέμα «Ο Πόλεμος της Εικόνας: Η Φιλελληνική Τέχνη για τον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας» και η Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Ειρήνη Αποστόλου, με θέμα «Εκφάνσεις του Γαλλικού Φιλελληνισμού».

Ο χαιρετισμός του ΥΕΘΑ

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ σήμερα στη Στρατιωτική Σχολή Ευέλπιδων για να τιμήσουμε τον Φιλελληνισμό και τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα.

ΥΕΘΑ

Ενός Άγγλου ποιητή που όμως το όνομά του συνδέθηκε με το Μεσολόγγι και την προσπάθεια για την Ελληνική Ανεξαρτησία. Λέω πάντα ότι η Ελληνική Επανάσταση μαζί με το ιταλικό Risorgimento, την προσπάθεια για την ένωση της Ιταλίας, είναι οι ωραιότερες ιστορίες της εποχής του Ρομαντισμού.

Και αν θα έπρεπε να τοποθετήσουμε πρόσωπα σε αυτές τις ιστορίες, που να έχουν ασκήσει τη μεγαλύτερη γοητεία στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, νομίζω θα τοποθετούσαμε τον Garibaldi στο ιταλικό Risorgimento, αλλά και τον George Noel Gordon Byron, τον Λόρδο Βύρωνα, όπως τον λέμε εμείς, στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.

Γιατί ο δικός του θάνατος κινητροδότησε σε μεγάλο βαθμό τη διαφοροποίηση της αντίληψης για τον αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Κυρίες και κύριοι, και αναφέρομαι περισσότερο στους νέους στην αίθουσα, στους Ευέλπιδες, μαθαίνουμε Iστορία πάντα εμείς οι Έλληνες κάτω από τη γωνία της δικής μας ενόρασης των πραγμάτων.

Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχουμε μια ευρύτερη αίσθηση του γίγνεσθαι. Η Ευρώπη το 1821 μόλις είχε βγει από τους Ναπολεόντειους Πολέμους, το Κογκρέσο της Βιέννης του 1815, τον μυστικισμό, την ιδεοληψία, τις καλές προθέσεις του Αλέξανδρου του Α΄ της Ρωσίας. Τη διπλή λοιπόν αντίληψη μιας Ιεράς Συμμαχίας που δεν θα επέτρεπε να υπάρξουν στην Ευρώπη νέες ανακατατάξεις και αναταράξεις – σαν αυτές που δημιούργησε η Γαλλική Επανάσταση – και του Συνεδρίου της Βιέννης, για τα εξωτερικά σύνορα.

ΥΕΘΑ

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η Ελληνική Επανάσταση, πλαίσιο εξ ορισμού εχθρικό και έπρεπε να ασκηθεί τεράστια προσπάθεια στις εμβρυακές κοινωνίες της Ευρώπης τότε, για να αλλάξει η ευρωπαϊκή στάση απέναντί μας και να οδηγηθεί τελικά η Ευρώπη στο Ναυαρίνο και να οδηγηθεί η Ελληνική Επανάσταση στην ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Υπό την έννοια αυτή, λοιπόν, ο ρόλος των Φιλελλήνων και ειδικά του Λόρδου Βύρωνα, που γιορτάζουμε την 200η επέτειο του θανάτου, είναι απολύτως κομβικός. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Βελέντζας μετά θα τα εξηγήσει με επάρκεια και κυρίως με αγάπη.

ΥΕΘΑ

Αλλά θα ήθελα να πω ότι αυτό το οποίο θα φροντίσω ως Υπουργός είναι να θεσμοθετηθεί η γιορτή στις 19 Απριλίου κάθε χρόνο για τον Λόρδο Βύρωνα και να ηχούν οι 19 κανονιοβολισμοί. Όπως ξέρετε, όταν πέθανε στο Μεσολόγγι ήσαν 37 τα χρόνια της ζωής του, στις 19 όμως που είναι η ημερομηνία του θανάτου του, 19 Απριλίου 1824, νομίζω είναι επαρκής ηχηρή απάντηση ότι ο Ελληνισμός τον θυμάται και τον αγαπά.

Σας ευχαριστώ πολύ», κατέληξε ο ΥΕΘΑ.

Tags: ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Related Posts

δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Υλοποιούμε πλέγμα δράσεων για τα Άτομα με Αναπηρία στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Οικογένειας

03/12/2025 - 10:35
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Δένδιας στις Βρυξέλλες – Συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Σουηδίας για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας [pics, vid]

01/12/2025 - 21:12

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert