OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΙΣΤΟΡΙΑ

Charlie το γατόψαρο: Ο κατάσκοπος της CIA που «έγραψε ιστορία» [vid]

23/01/2022 - 07:37
CIA
Share on FacebookShare on Twitter

Τη δεκαετία του 1990, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ εξέταζε εάν ήταν δυνατόν να δημιουργηθεί ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (Unmanned Underwater Vehicle) και έτσι ξεκίνησαν οι έρευνες και ο σχεδιασμός ενός drone το οποίο θα χρησιμοποιούνταν για τη συλλογή δειγμάτων νερού και δεν θα κινούσε υποψίες από τον εχθρό.

Έτσι οι Αμερικανοί κατέληξαν σε μια απίστευτη και απρόσμενη ιδέα για το νέο τους επίτευγμα και αυτό δεν ήταν άλλο από ένα ρομπότ που θα είχε το σχήμα ενός γατόψαρου, με το σκεπτικό ότι έτσι δεν θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό από τον αντίπαλο, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της αποστολής του με την ονομασία «Charlie».

Το Γραφείο Προηγμένων Τεχνολογιών της CIA θέλησε να «μελετήσει τη σκοπιμότητα μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων και άλλων τεχνολογιών ρομπότ που θα επιχειρούσαν στο νερό» με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών. Γι’ αυτό το λόγο, η CIA αποφάσισε ότι το συγκεκριμένο ρομπότ θα χαρακτηριζόταν από ταχύτητα, αντοχή, ευελιξία, ακρίβεια πλοήγησης, αυτονομία.

Τα χαρακτηριστικά του

Το μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα «Charlie», όπως το ονόμασε η CIA, διέθετε συστήματα ελέγχου για την πλοήγηση και την κατάδυσή του, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα πρόωσης με μικρά πτερύγια που περιστρέφονταν δεξιά και αριστερά.

Επίσης, η CIA εγκατέστησε ένα ασύρματο σύστημα ελέγχου εντολών και όρασης, ώστε ο χειριστής τους να έχει την ικανότητα να το κατευθύνει όταν θα βρίσκεται μέσα στο νερό αλλά και για να προσέχει το βάθος, ώστε να μην προκαλέσει ζημιά στο ρομπότ.

Όμως αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα, διότι ο χειριστής έπρεπε να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το UUV για να μη χάσει την σύνδεση και τη δυνατότητα πλοήγησης του. Η CIA κατάφερε να αποκρύψει περισσότερες πληροφορίες για το «πείραμά της» ωστόσο όταν αυτό έγινε γνωστό, αρκετοί είχαν αμφισβητήσει τη λειτουργικότητα του αλλά και απέναντι σε ποια αντίπαλη χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Δείτε σχετικό βίντεο:

 

Tags: CHARLIECIADRONEUUVΗΠΑΡΟΜΠΟΤ

Related Posts

ναυμαχία
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ναυμαχία της Έλλης: Η ιστορική νίκη του ελληνικού Στόλου και η τολμηρή κίνηση του Κουντουριώτη

03/12/2025 - 09:44
Κρήτη
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κρήτη: Ο αιματηρός αγώνας κατά των Οθωμανών και η ιστορική ένωση με την Ελλάδα

01/12/2025 - 09:15
απελευθέρωση
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η απελευθέρωση της Χίου: Στις 11 Νοεμβρίου 1912 ο στρατός κατατροπώνει την οθωμανική αντίσταση

11/11/2025 - 10:40

Διαβάστε Επίσης

IRIS-T: Η Γερμανία παρέδωσε το ένατο σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία – Ετοιμάζει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας

Το Ισραήλ αναγνώρισε ως ανεξάρτητο κράτος τη Σομαλιλάνδη, την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας

Γερμανία: «Δεν θα συμμετάσχουμε σε διεθνή δύναμη σταθεροποίησης της Γάζας»

AMRAAM-ER: «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την πώληση 236 πυραύλων στη Δανία – Θα εξοπλίσουν τα συστήματα NASAMS

Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου – Παρέσυρε 68χρονο και μαχαίρωσε μία 19χρονη

Συρία: Νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της πόλης Χομς – «Απέλπιδα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε συνάντηση με τον Τραμπ στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλόριντα: «Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

Ο Δένδιας απάντησε στην Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά υπερασπίζεται την κυριαρχία της» [vid]

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: Το ατύχημα, οι followers, η κρίση στον γάμο του και η σύλληψη

Στέφανος Παπαδόπουλος: «Ευτυχία είναι να κοιμάσαι ήσυχος με τη συνείδησή σου» - Η νέα ανάρτηση μετά τη μήνυση στον Γιώργο Μαζωνάκη

Συνταγή για γκουζέρ, φουσκωτά τυροσουδάκια με τσένταρ

Ζελένσκι: «Στις 28 Δεκεμβρίου η συνάντηση με τον Τραμπ - Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert