Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν τους αγωγούς μας

Η πιθανή απόσυρση της γαλλικής εταιρείας πετρελαίου Total από τον αγωγό φυσικού αερίου South Pars του Ιράν δεν επιβράδυνε το έργο, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του Ιράν, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη βρίσκεται σε συνομιλίες με τη ρωσική Gazprom για την ανάπτυξη δύο άλλων πεδίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ ανέφερε τον Μάιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, ενός σημαντικού παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά την εγκατάλειψη μιας συμφωνίας του 2015 με την Τεχεράνη.

Η Total δήλωσε ότι θα απομακρυνθεί από το έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων South Pars εάν δεν λάβει διαβεβαίωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία της από τις κυρώσεις που θα μπορούσε να επιβάλει η Ουάσιγκτον σε εταιρείες που συνεργάζονται με το Ιράν.

«Ο ισχυρισμός ότι η ανάπτυξη της δεύτερης φάσης του πεδίου South Pars έχει σταματήσει λόγω της Total δεν είναι σωστή και όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο», ανέφερε ο Gholamreza Manouchehri, αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA την Τρίτη.

Ο Manouchehri δήλωσε ότι αν η Total απομακρυνθεί από το πεδίο του South Pars, η κινεζική κρατική ενεργειακή εταιρεία CNPC, η οποία κατέχει ήδη το 30% του συνόλου, θα αναλάβει.

Είπε, αν και οι δύο εγκαταλείψουν, η PetroPars, θυγατρική της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας, είναι διατεθειμένη να παρέμβει.

Ο Μανουχέρι δήλωσε επίσης ότι το Ιράν διεξάγει συνομιλίες με τη ρωσική Gazprom για την ανάπτυξη των πετρελαϊκών πεδίων Azar και Changuleh.
Πρόσθεσε ότι το Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει το δυναμικό παραγωγής των κοιτασμάτων πετρελαίου του κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd).

«Με την εφαρμογή 34 έργων σε διάφορους τομείς, θα προστεθούν περισσότερα από 400.000 bpd στο δυναμικό παραγωγής των ιρανικών πετρελαϊκών πεδίων», ανέφερε ο Manouchehri σημειώνοντας ότι η αξία των έργων ήταν πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αμερικανικές κυρώσεις για τη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν θα τεθούν σε ισχύ μετά από μια περίοδο παρατεταμένης καθυστέρησης 180 ημερών που λήγει στις 4 Νοεμβρίου, αλλά πολλά ευρωπαϊκά διυλιστήρια, καθώς και αγοραστές στην Ασία, περιορίζουν ήδη τις ιρανικές αγορές πετρελαίου.

Πηγή: Reuters