Ο Φιντέλ Κάστρο σημάδεψε όχι μια αλλά πολλές γενιές ανθρώπων, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Μαζί με τον στενό του φίλο και πολιτικό του σύντροφο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του 60 και για πολλές δεκαετίες ενέπνευσαν ανθρώπους και χαλύβδωσαν την ελπίδα στα επαναστατικά κινήματα της εποχής. Ακόμη και όταν ο κομμουνισμός έπεφτε στη Σοβιετική Ένωση και το τείχος του Βερολίνου, έσπαγε σε κομματάκια για να πωληθεί, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Κούβα, ο Φιντέλ κρατούσε ψηλά τη σημαία της επανάστασης.
Γεννήθηκε στο Μπιράν της Κούβας στις 13 Αυγούστου του 1926 και το πλήρες του όνομα είναι Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρούς. Μέχρι χθές ήταν ο μακροβιότερος ηγέτης πάνω στον πλανήτη. Κυβέρνησε από το 1959 μέχρι και το 2011 με ελάχιστα μικρά διαλείμματα λόγω προβλημάτων υγείας.
Ο Μπατίστα έφυγε και ο Φιντέλ συνομιλεί με τον Τσε λίγο πριν το διάγγελμα του στο πλήθος της Αβάνα
Στο Μεξικό θα συναντήσει τον άνθρωπο που θα σημαδέψει τη ζωή του. Τον Αργεντινό Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Οι δυο τους θα αποτελέσουν για δεκάδες χρόνια τους ζωντανούς θρύλους όλων των αριστερών κινημάτων και θα εμπνεύσουν γενιές και γενιές στις δύσκολες δεκαετίες του 60 του 70 και του 80.
Με τον ηγέτη της ΕΣΣΔ Νικήτα Κρουτσώφ. Η κρίση των πυραύλων έφερε την ανθρωπότητα στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου
Διαβάζει εφημερίδα και χαμογελάει. Άλλος ένας τίτλος που κάνε λόγο για τη δολοφονία του
Αναδείχτηκε σε ηγετική μορφή του Τρίτου Κόσμου και ανέπτυξε τους δεσμούς της χώρας του τόσο με αφρικανικές όσο και με ασιατικές χώρες. Το 1975 έστειλε στρατεύματα στην Αγκόλα στο πλευρό του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Αγκόλας και το 1978 στην Αιθιοπία για την αντιμετώπιση της εισβολής της Σομαλίας. Το γεγονός αυτό, καθώς και η βοήθεια που πρόσφερε στους Σαντινίστας της Νικαράγουας το 1979, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1991 η ανατροπή των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης σήμαναν την απαρχή μεγάλων οικονομικών δυσκολιών για την Κούβα και ο Κάστρο αναγκάστηκε να κάνει ορισμένα ανοίγματα προς την κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της κουβανικής οικονομίας.
Λίγο πρίν την αποτυχημένη απόβαση στον κόλπο των Χοίρων, η CIA είχε ξεκινήσει μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε κινηματογράφους και εμπορικά της Αβάνας για να αποσταθεροποιήσει το καθεστώς.
Εδώ ο Φιντέλ στα χαλάσματα του ΛΑ ΕΠΟΚΑ
Με συντρόφους του περιμένοντας την απόβαση των αντικαθεστωτικών στον κόλπο των χοίρων
Σαν απλός στρατιώτης φύλαγε και σκοπιά
Αβάνα 1960, λίγο πρίν μιλήσει στον λαό
Μπορεί η CIA να σχεδίαζε τη δολοφονία τοθυ ποτίζοντας τα φύλλα καπνού των πούρων του με δηλητήριο, εκείνος όμως συνέχιζε να απολαμβάνει τα partagas και αργότερα τα Cohibas του
Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη Μαραντόνα, του δείχνει το τατουάζ που έκανε στο πόδι του για εκείνον. Στον ώμο ο Μαραντόνα έχει τατουάζ τον Τσε
Hasta la Victoria siempre, η επανάσταση συνεχίζεται. Μια από τις τελευταίες φωτό του Κάστρο πριν αποχωρήσει