OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Αμνηστία: «Η Ουκρανία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο, ο στρατός έθεσε αμάχους σε κίνδυνο»

04/08/2022 - 17:16
Μικολάγιεφ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ουκρανικός στρατός έθεσε αμάχους σε κίνδυνο δημιουργώντας στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία και εξαπολύοντας επιθέσεις από κατοικημένες περιοχές για να απωθήσει τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία. Τέτοιες τακτικές παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση, τα πορίσματα της οποίας καταγγέλθηκαν από το Κίεβο ως συμμετοχή σε «μια επιχείρηση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας».

«Τεκμηριώσαμε μια τάση των ουκρανικών δυνάμεων να θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους και να παραβιάζουν τους νόμους του πολέμου επιχειρώντας από κατοικημένες ζώνες», δήλωσε η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Το γεγονός ότι βρίσκεται σε θέση άμυνας, δεν απαλλάσσει τον ουκρανικό στρατό από την υποχρέωση να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε η ίδια.

Η έρευνα επί του πεδίου

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο, ειδικοί της Διεθνούς Αμνηστίας ερεύνησαν τα ρωσικά πλήγματα στις περιφέρειες του Χαρκόβου (ανατολικά) του Ντονμπάς και του Μικολάιφ (νοτιοανατολικά), επιθεωρώντας τα σημεία που επλήγησαν και παίρνοντας συνεντεύξεις από διασωθέντες, αυτόπτες μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων. Σύμφωνα με τη μκο, οι ερευνητές αυτοί βρήκαν αποδείξεις ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυαν επιθέσεις από κατοικημένες ζώνες και είχαν δημιουργήσει βάσεις μέσα σε πολιτικά κτίρια σε 19 πόλεις και χωριά στις περιφέρειες αυτές.

Οι περισσότερες από τις κατοικημένες ζώνες, στις οποίες είχαν εγκατασταθεί στρατιώτες, βρίσκονταν σε απόσταση χιλιομέτρων από τις γραμμές του μετώπου, επισημαίνει η Αμνηστία, υπογραμμίζοντας πως ήταν δυνατές άλλες επιλογές, οι οποίες δεν έθεταν σε κίνδυνο τους αμάχους, όπως στρατιωτικές βάσεις ή δασικές ζώνες που βρίσκονταν κοντά.

Εξοργισμένη αντίδραση από το Κίεβο

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως, απ’ όσα γνωρίζει, οι στρατιώτες, που είχαν εγκατασταθεί σ’ αυτές της ζώνες κατοικίας, δεν είχαν ζητήσει από τους αμάχους να απομακρυνθούν. Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει πως ουκρανικές δυνάμεις δημιούργησαν στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία. Στο Twitter, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ διαβεβαίωσε πως «οι ζωές των ανθρώπων» είναι «η προτεραιότητα της Ουκρανίας» και πως οι πληθυσμοί πόλεων κοντά στο μέτωπο είχαν απομακρυνθεί.

«Το μόνο πράγμα που αποτελεί απειλή για τους Ουκρανούς είναι ο ρωσικός στρατός (…) που έρχεται στην Ουκρανία για να διαπράξει μια γενοκτονία», δήλωσε ο Ποντολιάκ. «Η Μόσχα επιχειρεί να δυσφημήσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στα μάτια των δυτικών κοινωνιών με το δίκτυο των πρακτόρων επιρροής της. Είναι ντροπή για μια οργάνωση σαν την Αμνηστία να συμμετέχει σ’ αυτή την εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδας».

«Η Ουκρανία συμμορφώνεται σαφώς με όλους τους νόμους του πολέμου και με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», επέμεινε σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Μολονότι καταγγέλλει αυτές τις ουκρανικές τακτικές, η Διεθνής Αμνηστία επιμένει στο γεγονός ότι «δεν δικαιολογούν σε καμιά περίπτωση τις τυφλές ρωσικές επιθέσεις» που έπληξαν τον άμαχο πληθυσμό. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως επικοινώνησε στις 29 Ιουλίου με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σχετικά με τα συμπεράσματα των ερευνών της, αλλά μέχρι τη στιγμή που δημοσιοποίησε την ανακοίνωσή της δεν είχε λάβει απάντηση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΜΚΟΝΕΚΡΟΙ ΑΜΑΧΟΙΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert